704
Εικονογράφηση που αναπαριστά την είσοδο σπερματοζωαρίων σε ωάριο | Shutterstock

Τι θέλει να μας πει το σπέρμα;

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 21:25
Εικονογράφηση που αναπαριστά την είσοδο σπερματοζωαρίων σε ωάριο
|Shutterstock

Τι θέλει να μας πει το σπέρμα;

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 21:25

Κάτι ανησυχητικό φαίνεται να συμβαίνει στο σώμα μας. Ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων είναι αρκετά μειωμένος τα τελευταία χρόνια. Αρρενα βρέφη αναπτύσσουν περισσότερες γενετικές ανωμαλίες. Περισσότερα κορίτσια βιώνουν πρώιμη εφηβεία, ενώ οι ενήλικοι φαίνεται να υποφέρουν από χαμηλή ποιότητα ωαρίων και να βιώνουν περισσότερες αποβολές.

Οι καταστάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο ανθρώπους, αλλά και ζώα. Επιστήμονες αναφέρουν διαφόρων ειδών ανωμαλίες στα γεννητικά όργανα. Ενα από τα μεγάλα παραδείγματα είναι το ασυνήθιστα μικρό μέγεθος του πέους σε αλιγάτορες, ενυδρίδες και μινκ.

Επίσης, σε κάποιες περιοχές, σημαντικός αριθμός ψαριών, βατράχων και χελωνών έχουν μετατραπεί σε ερμαφρόδιτα, αφού πλέον έχουν αναπτύξει και αρσενικά και θηλυκά γεννητικά όργανα!

Πριν από τέσσερα χρόνια, μία κορυφαία επιστήμονας στην αναπαραγωγική υγεία, η Σάνα Σγουάν, υπολόγισε ότι από το 1973 έως το 2011, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες της Δύσης είχε μειωθεί κατά 59%. Αναπόφευκτα, υπήρξαν πολλά πρωτοσέλιδα για… «Σπερμαγεδδώνα».

Ωστόσο οι επιστήμονες είχαν άλλες, σοβαρότερες ασχολίες τότε. Τώρα, η Σγουάν, η οποία είναι επιδημιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Ορος Σινά στη Νέα Υόρκη, έχει ολοκληρώσει ένα βιβλίο με τίτλο «Count Down» («Αντίστροφη μέτρηση»), το οποίο κυκλοφόρησε μόλις στις ΗΠΑ.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και εξηγεί πώς η σύγχρονη κοινωνία απειλεί τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, μεταβάλλοντας την ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος ανδρών και γυναικών. Ως συνέπεια, αναφέρει, απειλείται και έμμεσα το μέλλον του ανθρώπινου γένους.

Ενδοκρινικοί διαταράκτες

Οπως ισχυρίζεται η Σγουάν και άλλοι ειδικοί, τα προβλήματα προκαλεί μία κατηγορία χημικών ουσιών που ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες, οι οποίοι μιμούνται τις φυσικές ορμόνες του οργανισμού και έτσι ξεγελούν τα κύτταρά μας.

Αυτό προκαλεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα έμβρυα, καθώς διαφοροποιούνται σεξουαλικά στις αρχές της εγκυμοσύνης. Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες μπορούν να προκαλέσουν ένα αναπαραγωγικό χάος, όπως γράφουν οι New York Times.

Αυτή η κατηγορία ουσιών βρίσκεται παντού: σε πλαστικά μπουκάλια, σαμπουάν, καλλυντικά, μαξιλάρια, φυτοφάρμακα, κονσέρβες, κ.ά. Μάλιστα, συνήθως δεν αναγράφονται στα συστατικά, οπότε ακόμη και αν τις γνωρίζει κάποιος, δεν μπορεί να τις αποφύγει.

Εκτός από τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, ολοένα και περισσότερα σπερματοζωάρια είναι ελλαττωματικά. Μάλιστα, όπως γράφουν οι NYT, υπάρχει έκρηξη στον αριθμό των δικέφαλων σπερματοζωαρίων. Επίσης, μόλις μπουν στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, αντί να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς το ωάριο, κάνουν κύκλους σαν να είναι χαμένα.

Ωστόσο, είναι δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν όλη αυτή την κατάσταση την έχουν προκαλέσει αποκλειστικά τα χημικά. Και αυτό διότι υπάρχουν ανταγωνιστικές θεωρίες σχετικά με το εάν η μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων είναι πραγματική και τι μπορεί να την προκαλεί. Επίσης, δεν υπάρχει απάντηση στο γιατί τα κορίτσια μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία, ενώ δεν γνωρίζουμε αν οι ανωμαλίες στα γεννητικά ανδρικά όργανα έχουν αυξηθεί ή απλώς τα τελευταία χρόνια καταγράφονται πιο συχνά.

Σε κάθε περίπτωση, για τις ενδοκρινικές διαταραχές έχουν προειδοποιήσει η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, η Παιδιατρική Ενδοκρινολογική Εταιρεία των ΗΠΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Ευρώπη και ο Καναδάς έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση τέτοιων θεμάτων, όμως οι ΗΠΑ, επί κυβέρνησης Τραμπ, έδειξαν να αφοσιώνονται περισσότερο στους λομπίστες της βιομηχανίας, παρά στην υγεία των πολιτών.

Προβληματική κληρονομιά

Σε έρευνα που έχει κάνει σε τρωκτικά η Αν Χαντ, γενετίστρια αναπαραγωγικής υγείας από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, προέκυψε ότι τα προβλήματα που προκαλούνται είναι αθροιστικά από γενιά σε γενιά. Δηλαδή συσσωρεύονται, πολλαπλασιάζονται, και τα προβλήματα μεταφέρονται στους απογόνους τους. Μάλιστα, από πειράματα που έκανε η ίδια με ποντίκια τα οποία εκτέθηκαν σε πλαστικά, φάνηκε ότι έπειτα από τρεις γενιές οι απόγονοί τους ήταν στείροι.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά τα σενάρια και οι θεωρίες για το μέλλον της ανθρωπότητας;

«Δεν νομίζω ότι θα εξαφανιστεί το ανθρώπινο γένος. Ωστόσο, θα υπάρχουν αρκετά άτομα με προβλήματα γονιμότητας στο μέλλον. Τα άτομα με κακή ποιότητα σπέρματος ή ωαρίου δεν θα μπορούν να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο. Αυτό μπορεί να μην καταστρέψει το είδος μας, όμως θα είναι πρόβλημα για αυτά τα ζευγάρια» εκτιμά ο Ανδρέα Γκορ, καθηγητής Νευροενδικρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Μακριά από πλαστικά

Και μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, να νομοθετηθούν κανόνες και να συμμορφωθεί η βιομηχανία χημικών, οι επιστήμονες δίνουν μερικές πρακτικές συμβουλές: αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε γυάλινα και όχι σε πλαστικά δοχεία, μη βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων τρόφιμα σε πλαστικό δοχείο ή με πλαστικό καπάκι. Αποφεύγετε τα φυτοφάρμακα. Καταναλώστε όσο το δυνατόν περισσότερο βιολογικά τρόφιμα. Αποφύγετε τον καπνό και τη μαριχουάνα. Χρησιμοποιήστε κουρτίνα μπάνιου από βαμβακερό ή λινό ύφασμα και όχι πλαστική και μη χρησιμοποιείτε αποσμητικά χώρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News