781
O Φρίντριχ Μερτς, υποψήφιος διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ στο κόμμα, και προς το παρόν θέμα καθημερινών σχολιασμών στη γερμανική τηλεόραση | REUTERS/Hannibal Hanschke

Γερμανία: «Μεσαία τάξη… my ass, κύριε Μερτς!»

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2018, 11:55
O Φρίντριχ Μερτς, υποψήφιος διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ στο κόμμα, και προς το παρόν θέμα καθημερινών σχολιασμών στη γερμανική τηλεόραση
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Γερμανία: «Μεσαία τάξη… my ass, κύριε Μερτς!»

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2018, 11:55

Η εκστρατεία του Φρίντριχ Μερτς να διαδεχθεί την Ανγκελα Μέρκελ πήγαινε καλά έως ότου ο εκατομμυριούχος δικηγόρος άνοιξε το στόμα του περισσότερο από όσο έπρεπε και ισχυρίστηκε ότι είναι μέλος της  μεσαίας τάξης.

Κατόπιν αυτού, ένα σατιρικό τηλεοπτικό πρόγραμμα τον περιέλαβε χρησιμοποιώντας μία αμερικανική απαξιωτική έκφραση η οποία περιλαμβάνει το απευθυσμένο και, φυσικά, αποδίδει το… εδραίο σκώμμα.

«Middle class my ass!»

Στο κατά τα λοιπά γερμανόφωνο «Heute Show» έγιναν και λογοπαίγνια με το επώνυμο του κ. Μερτς, τα οποία δημιουργούσαν παρήχηση με την εμπορική επωνυμία Mercedes-Benz.

Οι ειρωνείες του παρουσιαστή του σόου, Ολιβερ Βέλκε, συγκρατήθηκαν πάντως στο επίπεδο «ο γενικός κανόνας μου είναι ότι αν έχετε περισσότερα από ένα αεροπλάνα, ίσως δεν είστε μεσαία τάξη».

Ο μπίζνεσμαν-δικηγόρος Φρίντριχ Μερτς διαθέτει δύο αεροσκάφη.

Ολα αυτά συμβαίνουν καθώς απέχουμε δύο εβδομάδες από τη συνδιάσκεψη των Χριστιανοδημοκρατών -θα γίνει στο Αμβούργο- η οποία θα εκλέξει τον νέο τιμιονέρη της γερμανικής Κεντροδεξιάς.

Ο Φρίντριχ Μερτς διαγκωνίζεται με άλλους δύο πολιτικούς για τον θώκο του ηγέτη. Αντίπαλοί του στην εσωκομματική κούρσα είναι η γενική γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρεμπάουερ και ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν.

Στο αμερικανοπρεπές  δούλεμα των γερμανών τηλεπαρουσιαστών έπεσε ο εκατομμυριούχος χριστιανοδημοκράτης Φρίντριχ Μερτς (αριστερά, με ένα από τα εροπλάνα του) ο οποίος διεκδικεί τον κομματικό θώκο της Ανγκελα Μέρκελ (Υοutube)

Ο Μερτς παίζει το χαρτί της δεξιάς στροφής, απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο δυσαρεστημένο από την «αριστερή» πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ σε θέματα όπως η μετανάστευση – πολιτικές οι οποίες καταπόντισαν τη δημοφιλία των Χριστιανοδημοκρατών προς όφελος της ακροδεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Ετσι ο Μερτς πολιτεύεται με σημαία του τον νόμο και την τάξη, την εθνική ταυτότητα και τις παραδοσιακές αξίες.

Ωστόσο υπάρχει και αντίλογος: ορισμένοι Χριστιανοδημοκράτες ανησυχούν μήπως η εκλογή ενός τόσο πλούσιου (σε λεφτά) ανθρώπου οδηγήσει τα πράγματα στην αντίθετη κατεύθυνση από την επιθυμητή για αυτούς, και ενισχυθούν τα άκρα (μαύρα και κόκκινα).

Ιδίως τώρα, σε μια εποχή αυξανόμενης ανισότητας και στη Γερμανία.

Φρίντριχ Μερτς, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρεμπάουερ και Γιενς Σπαν: οι τρεις χριστιανοδημοκράτες που διαγκωνίζονται για την καρέκλα του κομματικού αρχηγού (REUTERS/Fabian Bimmer)

Η οικονομική επιφάνεια του Φρίντριχ Μερτς του έχει στοιχίσει στον πολιτικό στίβο επειδή οι Γερμανοί αντιπαθούν τους πλούσιους που αναζητούν δημόσια αξιώματα. «Ουδείς από τους καγκελαρίους που κυβέρνησαν τη Γερμανία ύστερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν πλούσιος – όλοι έζησαν μετρημένα» δήλωσε ο Γκέρχαρντ Μπος, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ.

Αντιθέτως, η Ανγκελα Μέρκελ είναι πολύ απλή στην καθημερινή ζωή της, γράφουν οι βρετανικοί Financial Times: ψωνίζει από ένα συνοικιακό σουπερμάρκετ στο κέντρο του Βερολίνου, κάνει σύντομες και όχι «χλιδάτες» διακοπές, μαγειρεύει η ίδια την πατατόσουπά της και δίνει κιόλας τη συνταγή σε γυναικεία περιοδικά ώστε να τη γευτεί και ο λαός.

Το χρήμα και η ουρά του

Ο Φρίντριχ Μερτς είναι φιλαλήθης: παραδέχεται ότι κερδίζει 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ενδεικτικώς: ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BlackRock λαμβάνει 125.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά και 75.000 ευρώ από την HSBC Trinkaus και 80.000 ευρώ από τη χαρτοποιία Wepa και 14.000 ευρώ από τον αερολιμένα της Κολωνίας-Βόννης.

Σε συνέντευξή του στη «λαϊκή» και μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Bild, την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του όχι ανώτερη τάξη αλλά «ανώτερη μεσαία τάξη». Υπήρξε αμέσως αντίδραση.

«Προσπάθησε σαφώς να πει στους ψηφοφόρους ότι είναι σαν αυτούς» λέει ο καθηγητής Μπος. «Αλλά οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τέτοιο εισόδημα έχει μόνο το 1% των Γερμανών».

Σε άλλο «τοκ σόου» της γερμανικής τηλεόρασης, η σοσιαλδημοκράτισσα Μανουέλα Ζβέζιγκ τον ρώτησε ευθέως: «Μπορείτε πραγματικά εσείς να καταλάβετε τις καθημερινές ανησυχίες των ανθρώπων;»

«Μπορώ» είπε αυτός, και υπενθύμισε ότι ζούσε οικογενειακώς σε μία μικρή πόλη της Δυτικής Γερμανίας επί δεκαετίες. «Αυτό είναι το σπίτι μας, τα παιδιά μας μεγάλωσαν εκεί» είπε στην Bild. «Νομίζω ότι ξέρω τι προβλήματα και δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι».

Κληρονόμος αξιών

«Κληρονόμησα από τους γονείς μου τις αξίες που χαρακτηρίζουν τη μεσαία τάξη» είπε. «Αυτές είναι η πειθαρχία, η σκληρή δουλειά, η ευπρέπεια, ο σεβασμός και η ιδέα ότι επιστρέφεις πάντα κάτι στην κοινωνία – εφόσον έχεις τη δυνατότητα».

Φίλοι και συνεργάτες του Φρίντριχ Μερτς τονίζουν τη σεμνότητα του.

«Μπορεί να είναι πλούσιος, αλλά δεν πετάει τα λεφτά του» είπε ένας συνεργάτης του. «Δεν είναι σαν τον νεόπλουτο ολιγάρχη που καυχιέται για τα γιοτ και τα αεροπλάνα του όλη την ώρα – αντιθέτως, είναι πραγματικά πολύ προσγειωμένος».

H «ανάκριση» του Φρίντριχ Μερτς από τη «λαϊκή» γερμανική εφημερίδα Bild (Youtube)

Τον στηρίζουν και συντηρητικοί πολιτικοί της χριστιανοδημοκρατίας.

Η βουλευτής Σίλβια Πάντελ είπε ότι θεωρεί αξιέπαινη την έφεση κάποιου επιτυχημένου επιχειρηματία να προσφέρει στα κοινά τη χώρα του και για το κόμμα του».

Υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι ο Μερτς ματαιοπονεί και αυταπατάται αν νομίζει ότι οι Γερμανοί θα αντιμετωπίσουν τους εκατομμυριούχους πολιτικούς με την ίδια χαλαρότητα που τους αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...