783
Η Πράσινη υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ είναι η πιο δημοφιλής πολιτικός στην πατρίδα της, με τον επίσης Πράσινο αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση | CreativeProtagon

Γερμανία: Κυβερνητικό «αγκάθι» η κόντρα Μπέρμποκ – Χάμπεκ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2022, 07:30
Η Πράσινη υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ είναι η πιο δημοφιλής πολιτικός στην πατρίδα της, με τον επίσης Πράσινο αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση
|CreativeProtagon

Γερμανία: Κυβερνητικό «αγκάθι» η κόντρα Μπέρμποκ – Χάμπεκ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2022, 07:30

Για πρώτη φορά, η Πράσινη (πρώην ηγέτις του κόμματος) υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ είναι η πιο δημοφιλής πολιτικός στην πατρίδα της, σύμφωνα με δημοσκόπηση της τηλεοπτικής εκπομπής Politbarometer (του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF) που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο επίσης Πράσινος (και επίσης πρώην ηγέτης του κόμματος) αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενώ ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς είναι τρίτος.

Εάν πραγματοποιούνταν σήμερα εκλογές στη Γερμανία, πρώτο κόμμα μεταξύ των τριών που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό (Πράσινοι, Ελεύθεροι Δημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες) θα ήταν οι Πράσινοι, πίσω μόνο από τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το σχετικό πλεονέκτημα που τους προσφέρουν τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Πίσω, όμως, από τις επιτυχίες των Πρασίνων υπάρχει ένα διευρυνόμενο ρήγμα που θέτει σε κίνδυνο, τόσο την απήχηση του κόμματος όσο και το έργο της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Die Spiegel.

Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο πρώην ηγετών (από το 2018 έως τον Ιανουάριο του 2022) των Πρασίνων κατέστη με την πάροδο του χρόνου εκρηκτική, ενώ σήμερα τείνει να λάβει ντροπιαστικές διαστάσεις. Συγχρόνως, γεννά πολλές αμφιβολίες όσον αφορά το μοντέλο της διαρχίας που εξακολουθεί να εφαρμόζει το κόμμα, επιδιώκοντας να προωθήσει την ισότητα των φύλων.

«Οταν ανέλαβαν την ηγεσία των Πρασίνων, στις αρχές του 2018, εξέπληξαν τη χώρα με το συνεργατικό τους στυλ. Ενωσαν τα γραφεία τους, εκφώνησαν ομιλίες από κοινού στο συνέδριο του κόμματος, πόζαραν μαζί μπροστά στην κάμερα», γράφει το Spiegel.

«Γινόταν λόγος για “Μπέρμπεκ” (αντί για Μπέρμποκ) και για “Χάμποκ” (αντί Χάμπεκ). Στη συνέχεια προέκυψε το ζήτημα της εξουσίας. Αμφότεροι διεκδίκησαν την υποψηφιότητα για την καγκελαρία πριν από τις περσινές εκλογές και οι  σύντροφοι στα όνειρα κατέστησαν αντίπαλοι. Επικράτησε η Μπέρμποκ και αποξενώθηκαν ο ένας από τον άλλον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Τώρα, στην κυβέρνηση, η κατάσταση χειροτερεύει. Ο λανθάνων ανταγωνισμός μεταξύ των δύο υπουργών έχει μετατραπεί σε αντιπαλότητα, σύμφωνα με ανθρώπους που συναναστρέφονται και με τους δύο, σε καθημερινή βάση. Η ένταση μεταξύ τους αυξάνεται και αυτό έχει συνέπειες στο έργο της κυβέρνησης και στις πιθανότητες επιτυχίας των Πρασίνων. Πού θα οδηγήσουν όλα αυτά;», διερωτάται το Spiegel.

Αντί να συνεργάζονται, οι δύο υπουργοί και οι αντίστοιχες ομάδες τους προσπαθούν να υπερισχύουν οι μεν των δε και δεν σταματούν να διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία, ακόμη και στα ΜΜΕ. Η Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ μπορεί να κάθονται δίπλα-δίπλα στο υπουργικό συμβούλιο και στις συνεδριάσεις των ηγετικών στελεχών των Πρασίνων, αλλά ουσιαστικά δεν μιλούν μεταξύ τους και αποφεύγουν τις αμοιβαίες αναφορές σε επίσημες ομιλίες.

Περισσότερο από δύο κομματικοί σύντροφοι που αγωνίζονται για τους ίδιους στόχους, συμπεριφέρονται ως δύο ξένοι που ο καθένας εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στον δικό του προσωπικό αγώνα, και αυτό, αναπόφευκτα, τους καθιστά λιγότερο αποτελεσματικούς.

Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς (δεξιά) χαιρετά τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, την ώρα που η Αναλένα Μπέρμποκ κοιτάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση (REUTERS/Christian Mang)

«Είναι ήδη σαφές ότι διακυβεύεται η υποψηφιότητα για την επόμενη καγκελαρία. Οι Πράσινοι που γνωρίζουν καλά την Μπέρμποκ και τον Χάμπεκ λένε πως και οι δύο έχουν μεγάλες φιλοδοξίες. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Μπέρμποκ, θα είναι η σειρά του Χάμπεκ το 2025, λένε από το μπλοκ των υποστηρικτών του. Η Μπέρμποκ μπορεί να “μετράει” και το 2025, δηλώνουν οι έμπιστοι της υπουργού Εξωτερικών. Φαίνεται ότι δεν είναι πλέον τα πολιτικά ρεύματα αυτά που καθορίζουν την εσωτερική δυναμική των Πρασίνων, αλλά τα δύο στρατόπεδα γύρω από τους πρώην ηγέτες. Η ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας θεωρείται προσκείμενη στην Μπέρμποκ, ενώ η ηγεσία του κόμματος φέρεται να στρέφεται προς τον Χάμπεκ. Και σε αμφότερα τα υπουργεία σχηματίζονται οι στρατοί για τον επικείμενο αγώνα για την εξουσία. Επί καιρό φαινόταν ότι ο Χάμπεκ είχε ήδη ένα σημαντικό προβάδισμα. Η Μπέρμποκ παραγκωνίστηκε μετά την αποτυχία της προεκλογικής εκστρατείας. Αλλά επανήλθε και πρόσφατα ξεπέρασε ξανά τον Χάμπεκ στις δημοσκοπήσεις. Ο αγώνας είναι ανοιχτός», συνοψίζει το Spiegel, κάνοντας λόγο για «Εποχή των Παγετώνων» στο κόμμα των Πρασίνων.

Η ένταση μεταξύ των δυο κορυφαίων υπουργών της γερμανικής κυβέρνησης έχει καταστεί τόσο εμφανής, που τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν κάποιες προσπάθειες και από τους δύο να αλλάξουν τη στάση τους, αρχίζοντας, τουλάχιστον, να «κοιτάζονται ξανά στα μάτια».

Υφίσταται, όμως, και μια άλλη πτυχή, όχι λιγότερο σημαντική για τους Πράσινους. Το κόμμα με τη διπλή προεδρία, έναν άνδρα και μία γυναίκα (την Αναλένα Μπέρμποκ διαδέχθηκε η Ρικάρντα Λανγκ, ενώ τον Ρόμπερτ Χάμπεκ ο Ομίντ Νοριπούρ), ήθελε να προσφέρει ένα παράδειγμα εναλλακτικής ηγεσίας, να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη τις αξίες από τις οποίες εμπνέεται, αρχίζοντας με την ισότητα των φύλων και τη συλλογικότητα. Ωστόσο, αυτή η εναλλακτική δομή, που αρχικά φαινόταν να λειτουργεί, άρχισε σύντομα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, μόλις οι δύο ηγέτες του κόμματος απέκτησαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την εξουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...