868
Ο Κώστας Γαβράς στη συνέντευξη Τύπου και σε δεύτερο πλάνο ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης και ο Γιάνης Βαρουφάκης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Γαβράς: «Γιατί να ακούσω τον Ντάισελμπλουμ που είπε ότι οι Ελληνες έφαγαν τα λεφτά σε γυναίκες και ποτά;»

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2019, 17:38
Ο Κώστας Γαβράς στη συνέντευξη Τύπου και σε δεύτερο πλάνο ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης και ο Γιάνης Βαρουφάκης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Γαβράς: «Γιατί να ακούσω τον Ντάισελμπλουμ που είπε ότι οι Ελληνες έφαγαν τα λεφτά σε γυναίκες και ποτά;»

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2019, 17:38

Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Ως τώρα την πολυσυζητημένη ταινία του Κώστα Γαβρά «Adults in the Room», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, την είχαν δει εκείνοι οι λίγοι που βρέθηκαν στην πρεμιέρα της στη Βενετία. Το Σάββατο θα προβληθεί και στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας». Και με αυτήν την αφορμή οι συντελεστές του φιλμ έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Γαλλικό Ινστιτούτο το μεσημέρι της Παρασκευής –ναι, όταν λέμε «συντελεστές του φιλμ» βάζουμε και τον πρώην υπουργό Οικονομικών που επίσης ήταν στο πάνελ.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ παρουσίασε τους συντελεστές: εκτός από τον σκηνοθέτη και τον συγγραφέα ήταν και οι πρωταγωνιστές, ο Χρήστος Λούλης και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης που υποδύονται τον κ. Βαρουφάκη και τον Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα.

Πολλές ερωτήσεις εξέφρασαν τον σκεπτικισμό που υπάρχει για το φιλμ.

Πόσο μονόπλευρη είναι μια εξιστόρηση της ελληνικής περιπέτειας όταν αυτή βασίζεται σε ένα βιβλίο ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού σαν τον κ. Βαρουφάκη; Και μήπως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσεις για μια τέτοια τραγωδία (διότι, ας μη γελιόμαστε, το 2015 ήταν μια εθνική τραγωδία με υπαίτιο και τον κ. Βαρουφάκη).

Στην τελευταία ερώτηση απάντησε ο κ. Λούλης. «Νομίζω λειτουργεί καμία φορά να μιλήσεις για κάτι που έγινε πρόσφατα γιατί σε βοηθά να πάρεις μια απόσταση από αυτό. Οι Έλληνες είμαστε θερμοκέφαλοι κι είναι πολύ καλό που έγινε τώρα αυτή η ταινία για να μας “αναγκάσει” να πάρουμε μια απόσταση τόσο από τα γεγονότα αυτά όσο και από τον εαυτό μας. Να βάλουμε στην άκρη το συναίσθημα και να βάλουμε μπροστά το μυαλό για να μη ξανανιώσουμε κάτι τέτοιο» είπε ο ηθοποιός.

Οσο για το αν είναι μονόπλευρη η αφήγηση του φιλμ, ο κ. Λούλης απάντησε:

«Η ταινία δεν απευθύνεται στον αντίπαλο ούτε στον θεατή. Απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν την ανάγκη να καταλάβουν κάτι βαθύτερο από αυτό που τους σερβίρει η οικογένειά τους, οι φίλοι τους η τηλεόραση ή η ιδεολογία τους. Σε όσους έχουν την περιέργεια να ρωτήσουν και να μάθουν κάτι που υπερβαίνει το “φτιαγμένο” τους κεφάλι».

Ο Χρήστος Λούλης, κινηματογραφικός Βαρουφάκης, στη συνέντευξη Τύπου (INTIMENEWS)

Από την πλευρά του ο κ. Μπουρδούμης ήταν πιο απόλυτος. «Οφείλουμε σήμερα να κάνουμε τέτοια έργα. Αυτό που πρέπει να μας ταρακουνήσει είναι ότι την ταινία τη γυρίζει ο 86χρονος σήμερα Γαβράς και όχι ένας νέος άνθρωπος». Ο κινηματογραφικός Τσίπρας ρωτήθηκε και για το αν είναι μονοδιάστατη η οπτική της ταινίας.

«Είναι δικαίωμα του Γαβρά και του κάθε καλλιτέχνη να μιλήσει από τη δική του οπτική σκοπιά. Δεν είναι μόνο η ιστορία του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά της Ευρώπης» είπε ο κ. Μπουρδούμης.

Ο κ. Γαβράς εξήγησε και αυτός γιατί βασίστηκε στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη.

«Το βιβλίο του Βαρουφάκη είχε κάτι το εξαιρετικό: είναι τόσο κοντά στα γεγονότα γιατί ο Βαρουφάκης ήταν μάρτυρας στα γεγονότα. Δεν είναι τυχαίο που o Observer το κατατάσσει στα 15 καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί πάνω στην πολιτική ή που ο Guardian το συγκαταλέγει στα 100 καλύτερα βιβλία για την πολιτική του 21ου αιώνα. Του ζήτησα λεπτομέρειες, να ακούσω τι γινόταν μέσα στις συνεδριάσεις. Όσα βλέπετε στην ταινία είναι και αυτά που έγιναν πραγματικά, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ερώτημα που ήθελα να θέσω είναι πώς συμπεριφέρεται η Ευρώπη σήμερα απέναντι στα μικρά κράτη» είπε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης.

Και σε άλλο σημείο ο κ. Γαβράς προσέθεσε: «Εγώ στην ταινία μου μιλάω για την Ευρώπη και την εποχή εκείνη. Ο ελληνικός λαός υπέφερε τραγικά, η Ευρώπη αδιαφορούσε και το μόνο που την ενδιέφερε ήταν το MOU (μνημόνιο) και να σωθούν οι τράπεζες. Αυτό με ενδιέφερε να δείξω, την κακή στάση της ΕΕ. Επίσης, σήμερα κανείς δεν λέει ποιος έφερε την Ελλάδα σε αυτή την θέση και ποιος έκανε το χρέος της τεράστιο, ο ηθικός αυτουργός ζει ακόμα. Δεν βρίσκω τον λόγο να ζητήσω τη γνώμη του Τσίπρα ή των Ευρωπαίων για την ταινία, εγώ είχα τη δική μου γνώμη, το δικό μου feeling, τη δική μου έρευνα. Και η ιδέα μου ολοκληρώθηκε με το βιβλίο του Βαρουφάκη. Δεν με ενδιέφερε να κάνω ντοκιμαντέρ, με ενδιέφερε να ακούσω και να δείξω τι συνέβαινε. Oπως ο Σαρτζετάκης, να σας θυμίσω, στο βιβλίο του για τους στρατιωτικούς περιγράφει μια Ελλάδα τρομερή. Αυτό με ενδιαφέρει: του Σαρτζετάκη η ιδέα, του Βασιλικού η ιδέα, του Βαρουφάκη η ιδέα.

» Διάβασα και όσα είπαν Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί και δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι “αγιογραφίες” τους. Ειδικά για τον Ντάισελμπλουμ, πώς μπορεί να έχει κανείς σεβασμό στη γνώμη ενός ανθρώπου που είπε ότι οι Έλληνες έφαγαν τα λεφτά σε γυναίκες και ποτά».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος διευκρίνισε ότι βρέθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο «με τη συγγραφική ιδιότητα».

«Το βιβλίο μου δεν θα γραφόταν με τον ίδιο τρόπο εάν δεν γνώριζα τον Κώστα Γαβρά. Μιλήσαμε ώρες ολόκληρες, τρία μερόνυχτα… ακούσαμε τις μαγνητοσκοπήσεις από τα Eurogroup, είδαμε τα χαρτιά και άρχισα να γράφω, με νωπές ακόμα μνήμες (είναι απίστευτο πώς ο χρόνος αλλοιώνει τις μνήμες) ήταν μια διαλεκτική διαδικασία η συγγραφή του βιβλίου, έγραφα και έστελνα στον Κώστα σελίδες και εκείνος μου έστελνε δικές του. Βέβαια εγώ είμαι απολυτά υπεύθυνος για τις σελίδες του βιβλίου μου και ο κ. Γαβράς για τις σελίδες του σεναρίου του» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...