542
Η επίμαχη εικόνα του Γιαμάν που τόσο σάλο προκάλεσε. Και να σκεφτείς ότι ο άνθρωπος προσπαθούσε να διορθώσει τα γυαλιά του! | ΥouTube/CreativeProtagon

Το μεσαίο δάχτυλο του Γιαμάν

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 27 Σεπτεμβρίου 2019, 10:47
Η επίμαχη εικόνα του Γιαμάν που τόσο σάλο προκάλεσε. Και να σκεφτείς ότι ο άνθρωπος προσπαθούσε να διορθώσει τα γυαλιά του!
|ΥouTube/CreativeProtagon

Το μεσαίο δάχτυλο του Γιαμάν

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 27 Σεπτεμβρίου 2019, 10:47

Ο Τούρκος Τζαν Γιαμάν, που παίζει στον «Φτερωτό Θεό», ήρθε στην Ελλάδα και ανέβηκε στην Ακρόπολη. Κι εμείς το μάθαμε, επειδή κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, στην οποία φαινόταν σαν να έκανε άσεμνη φωτογραφία μπροστά στον Παρθενώνα. Το μεσαίο δάχτυλο υψωμένο και από πίσω ο ναός για φόντο, και η ελληνική σημαία να κυματίζει.

Ατιμε φωτογραφικέ φακέ που πας και απομονώνεις τις πιο απίθανες στιγμές, εκείνες που κάνουν καταστροφικούς συνειρμούς στο μυαλό των πολλών: Τούρκος, Παρθενώνας, μεσαίο δάχτυλο. Με άλλα λόγια, Παναγιά βοήθα. Ενα στιγμιότυπο ό,τι πρέπει για να το πλασάρεις με προκλητικό τίτλο και ιστορίες για αγρίους μέσα. Αγρίους Τούρκους εν προκειμένω, που έχουν το θράσος να προσβάλλουν την παράδοση και την Ιστορία μας. Τα γυαλιά του πήγε να στρώσει ο Γιαμάν και έκανε το λάθος να τα στρώσει με το μεσαίο δάχτυλο.

Ο κακός χαμός έγινε. Μετά πόσταρε και ο κάθε πικραμένος το πικρόχολο σχόλιο του, άρχισε και ο κάθε άσχετος τα όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες, εσείς τρώγατε βελανίδια: «Μουσάτε Τούρκε.. επίτρεψέ μου να σου πω δυό κουβέντες… Οταν ο Θαλής, από τη Μίλητο, προέβλεπε με επιστημονική ακρίβεια πότε θα γίνει έκλειψη ηλίου, τον 6ο αιώνα προ Χριστού, εσείς, μάνα μου, ούτε που ξέρατε πού πέφτει η Μίλητος», του λέει ένας, του οποίου το ποστ στο facebook έγινε viral.

Και πολλά ακόμα αναγράφονται στο παραπάνω ποστ, προσβλητικά για τον Γιαμάν και όλη τη φυλή του, τα οποία δεν καταδέχομαι να αναφέρω. Κι από κάτω, η σάρα η μάρα και το κακό συναπάντημα συμφωνούν και επαυξάνουν. Τον χλευάζουν, τον βρίζουν, τον υποτιμούν, αυτόν και τη χώρα του, η οποία δεν πιάνει μία μπροστά στη δική μας (εννοείται). Και το μάθημα ιστορίας πάει σύννεφο, παρέα με την ημιμάθεια, τη χολή και την ψωροπερηφάνια.

Πού και πού, κάποιος πάει να τους χαλάσει τον ειρμό: όπα παιδιά, το γυαλί έστρωσε ο άνθρωπος. Το είπε και ο ίδιος, «είστε τρελοί αν νομίζετε ότι έκανα άσεμνη χειρονομία μπροστά στον Παρθενώνα. Τα γυαλιά μου φτιάχνω έτσι». Τι τα θες όμως, όταν τα συμπεράσματα βγαίνουν αυθαίρετα και ανεδαφικά, και τόσος κόσμος παρασύρεται και τα πιστεύει, η αλήθεια τελικά χάνεται μέσα στην ομίχλη. Κάποιος θα τη δει, οι περισσότεροι όχι.

Είναι τρομακτικό αυτό που έγινε με τον τούρκο ηθοποιό, όσο κι αν κάνουμε πλάκα με το συμβάν. Αν ήμασταν σε μια άλλη εποχή, αυτή η παραπληροφόρηση και η επιρροή που ασκεί στη μάζα, μπορεί να στοίχιζε στον Γιαμάν πολύ περισσότερα από μια χιονοστιβάδα αρνητικού σχολιασμού στα σόσιαλ μίντια και στα πάνελ. Σε μια άλλη εποχή, ίσως να τον είχαν λιθοβολήσει δημοσίως ή να του είχαν κόψει το δάχτυλο.

Τώρα, η ιστορία με το μεσαίο δάχτυλο του Γιαμάν δείχνει απλώς το μέγεθος της κατάντιας μας. Eχουμε πήξει στην παραφιλολογία και το fake πάει σύννεφο. Τόσο έχουμε πήξει, που σε λίγο θα χρειάζεται μια υπηρεσία εξακρίβωσης της αλήθειας για καθετί που διαβάζουμε. Και βέβαια, έχουμε πήξει και στους υπερόπτες και μισαλλόδοξους. Εκείνους που βλέπουν μεσαία δάχτυλα Τούρκων και παθαίνουν εθνικιστικό παροξυσμό. Fake ή αληθινά δεν έχει σημασία, το θέμα είναι ότι τον παθαίνουν.

Αν ο Γιαμάν ήταν Έλληνας, υποθέτω ότι δεν θα τους ενοχλούσε τόσο το μεσαίο του δάχτυλο μπροστά στον Παρθενώνα. Οπωσδήποτε, δεν θα τον έβγαζαν βάρβαρο, μαζί με όλη τη φυλή του.

ΥΓ. Στο τέλος, ο κύριος στο εν λόγω ποστ παρακαλεί να μη γίνουν σχόλια από Χρυσαυγίτες… Μα, αυτοί είναι πρωτίστως που θα συμφωνήσουν μαζί σας, κύριε μου.