703
O Μπενζαμέν Γκριβό (αριστερά) ύστερα από τη διαπόμπευσή του στο Διαδίκτυο από τον Πιότρ Παβλένσκι (δεξιά) έγινε από υποψήφιος δήμαρχος... καταγέλαστος κλητήρας | REUTERS/CreativeProtagon

Γαλλία: το Κρεμλίνο πίσω από το ροζ «σκάνδαλο Γκριβό»;

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 18:23
O Μπενζαμέν Γκριβό (αριστερά) ύστερα από τη διαπόμπευσή του στο Διαδίκτυο από τον Πιότρ Παβλένσκι (δεξιά) έγινε από υποψήφιος δήμαρχος... καταγέλαστος κλητήρας
| REUTERS/CreativeProtagon

Γαλλία: το Κρεμλίνο πίσω από το ροζ «σκάνδαλο Γκριβό»;

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 18:23

«Σερσέ λα φαμ» –  ούτε με τον τρόπο του Τσιτσάνη ούτε με τον τρόπο του Δουμά πατρός, αλλά με τον ωμό και διόλου ρομαντικό τρόπο της δημοσιογραφίας: η κυρία που βρίσκεται πίσω από το «σκάνδαλο Μπενζαμέν Γκριβό», το οποίο πονοκεφαλιάζει τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αν και δεν αφορά την προσωπική του ηθική συγκρότηση, είναι η 29 Μαΐων Γαλλίδα Αλεξάντρα ντε Ταντέο, από το Μετς.

Αυτή η γυναίκα είναι η φίλη του «εκκεντρικού ρώσου καλλιτέχνη» οποίος δημιούργησε το όλο πολιτικοκοινωνικό μπάχαλο (και στο κόμμα του Μακρόν και στο σπίτι του Γκριβό) δημοσιοποιώντας τα βίντεο και τα SMS τού εν εξάψει Γκριβό προς την όμορφη Ταντέο.

Το αισχρό πλην ιδιωτικό υλικό «ανέβηκε» στο Διαδίκτυο μέσω ιστοτόπου που φτιάχτηκε ειδικά για την περίσταση και βαφτίστηκε με το πομπώδες όνομα Pornopolitique.com.

Ετσι τα του οίκου έγιναν του δήμου και ξεκίνησε το σκάνδαλο που μεταμόρφωσε άρδην τον Γκριβό από υποψήφιο δήμαρχο Παρισίων σε καταγέλαστο κλητήρα.

Πού βρήκε αυτά τα στοιχεία ο «ρώσος αναρχικός» Πιότρ Παβλένσκι; Μα, του τα έδωσε η ίδια η Ταντέο. Γιατί του τα έδωσε; Επειδή «είναι φουλ ερωτευμένη μαζί του», όπως λένε οι γονείς της και όπως μετέδωσε η Corriere della Sera. Την κοπέλα τη χειραγώγησε ο Ρώσος κατά πώς τον βόλευε, αυτό είναι βέβαιον.

Ομως το σημαντικό ερώτημα είναι: ποιος χειραγωγεί τον Ρώσο. Eπ’ αυτού οι υποψίες πέφτουν και στο Κρεμλίνο, όπως έγραψαν οι λονδρέζικοι Times.

Η Γαλλίδα, ο Ρώσος και η σχέση τους έγιναν πρώτο θέμα στα γαλλικά media (Youtube)

Η Ταντέο και μορφωμένη είναι (με νομικές σπουδές σε Παρίσι και Οξφόρδη) και έξυπνη, άρα δεν μπορεί να επικαλεστεί αφέλεια ή επιπολαιότητα και, συνεπώς, έλλειψη κινήτρου. (Ο Γκριβό μπορεί, φυσικά, να δηλώσει πανηγυρικά ότι είναι ηλίθιος με πατέντα, ακόμη και απευθυνόμενος στα τρία μικρά παιδιά του, ηλικίας 7 ετών, 5 ετών και οκτώ μηνών.)

Η Αλεξάντρα μάλλον ήθελε να εκδικηθεί τον υποψήφιο δήμαρχο που της έστειλε το χυδαίο βίντεο με τον αυνανισμό του. Αν υπάρχει και πολιτικό κίνητρο, αυτό θα το αναζητήσει η Δικαιοσύνη καθώς σε αυτήν κατέληξε η διερεύνηση της «παραβίασης της ιδιωτικής ζωής» του Γκριβό, έτσι αναμένεται η σχετική απόφαση. Το ζεύγος Ταντέο – Παβλένσκι αντιμετωπίζει ποινή έως και δύο ετών φυλάκισης.

Αλεξάντρα η ρωσομαθής  

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν την Ταντέο αριστερίστρια νέου τύπου, οπαδό του ρεύματος της «νέας αριστεράς» και της «συμμετοχικής δημοκρατίας», κ.λπ. – δηλαδή κατά βάσιν πρόκειται για ένα μάλλον ακίνδυνο για το γαλλικό σύστημα πρόσωπο. Δύο λεπτομέρειες που την αφορούν έχουν, ωστόσο, ενδιαφέρον: μιλάει τέλεια τα Ρωσικά, ενώ και η διπλωματική εργασία της έχει θέμα την «εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αρκτική».

Η Αλεξάντρα ντε Ταντέο (Twitter)

Ο Παβλένσκι πάντως είναι άλλη ιστορία, αφού έχει συνήγορό του τον Χουάν Μπράνκο, δηλαδή τον συμβουλάτορα του Τζούλιαν Ασάνζ, έναν δικηγόρο που θεωρείται «ψυχή» και των Κίτρινων Γιλέκων. Το γλυκό έχει πολλά υλικά, αλλά μπορεί να δέσει.

Η Ταντέο ισχυρίζεται ότι παρέδωσε τα βίντεο στον ρώσο εραστή της για «προσωπικούς λόγους», καθώς ήταν εκνευρισμένη με τον επιδειξία Γκριβό. Οι σχέσεις Ταντέο και Γκριβό είχαν ξεκινήσει μέσω Facebook και Instagram, από το πρώτο εξάμηνο του 2018, όταν εκείνος ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εδρασε ο ρωσικός παράγων;

Το λονδρέζικο φύλλο έγραψε ότι η γαλλική κυβέρνηση κρίνει πως το «σκάνδαλο Γκριβό» δεν πρέπει να είναι «ανεξάρτητη δράση» κάποιου προβοκάτορα καλλιτέχνη. «Ο Παβλένσκι δεν είναι ο κεντρικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης». Ωστόσο οι γάλλοι κυβερνητικοί δεν προχώρησαν και σε εικασίες για το ποιος μπορεί να είναι ο εγκέφαλος της ιστορίας.

Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν πάντως, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στο Μόναχο, επιτέθηκε στη Ρωσία «για τις online προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Γαλλίας» και της δυτικής δημοκρατίας. «Το σύστημα τεχνολογίας μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα, ώστε να μην έχουμε πλέον τα αντισώματα για την προστασία της Δημοκρατίας» είχε πει. Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε ότι ο πρόεδρος, λέγοντας τα παραπάνω, είχε κατά νου την υπόθεση Γκριβό, ωστόσο δεν κατηγόρησε τη Ρωσία για εμπλοκή στο θέμα. Ομως το ότι είναι μία ενορχηστρωμένη υπόθεση αποσταθεροποίησης τουλάχιστον ενός ανθρώπου, αυτό είναι μία θέση που υποστηρίζει και η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Παρισιού.

Οι Γάλλοι πάντως, συνέχισαν οι Times του Λονδίνου, θυμίζουν ότι η χρήση σκανδαλώδους σεξουαλικού υλικού είναι πάγια πολιτική των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών σε περιπτώσεις εκβιασμού, ομηρίας και εξόντωσης κάποιου μέσω δυσφήμησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...