529
Ο Μπενζαμέν Γκριβό κατήγγειλε τις επιθέσεις εναντίον του, αλλά δεν σχολίασε την αυθεντικότητα του βίντεο | REUTERS/Benoit Tessier

Ροζ σκάνδαλο «έκαψε» τον υποψήφιο του Μακρόν για το Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 18:18
Ο Μπενζαμέν Γκριβό κατήγγειλε τις επιθέσεις εναντίον του, αλλά δεν σχολίασε την αυθεντικότητα του βίντεο
|REUTERS/Benoit Tessier

Ροζ σκάνδαλο «έκαψε» τον υποψήφιο του Μακρόν για το Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 18:18

Ολική ανατροπή στην κούρσα για τη δημαρχία του Παρισιού έφερε η παραίτηση του υποψηφίου του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν εξαιτίας της διαρροής ερωτικών βίντεο και μηνυμάτων.

Ο Μπενζαμέν Γκριβό, υποψήφιος του LREM, παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή, δύο ημέρες μετά τις αποκαλύψεις και μόλις ένα μήνα πριν από την εκλογική αναμέτρηση (15 και 22 Μαρτίου). Δεν σχολίασε την αυθεντικότητα του υλικού, αλλά κατήγγειλε τις «αήθεις επιθέσεις» στην προσωπική του ζωή από τα κοινωνικά δίκτυα.

«Δεν τα αξίζει αυτά η οικογένειά μου. Κανένας δεν θα πρέπει να υφίσταται τέτοιου είδους κακοποίηση», ανέφερε σε δήλωσή του ο 42χρονος Γκριβό που έχει τρία παιδιά με τη δικηγόρο σύζυγό του. Ο υποψήφιος κατήγγειλε ότι για έναν χρόνο υφίστατο ψέματα, δυσφημιστικές και ανώνυμες επιθέσεις ακόμη και απειλές κατά της ζωής.

Πρώην εκπρόσωπος του Μακρόν, ο Γκριβό εξελέγη το 2017 με το LREM. Η υποψηφιότητά του στο Παρίσι αποσκοπούσε και σε κομματικά οφέλη, καθώς ο πρόεδρος ήθελε να «χτίσει» μια κομματική βάση στην πρωτεύουσα.

Την Τετάρτη, όπως σημειώνει ο Guardian, αναρτήθηκαν σε ιστότοπο μηνύματα που φέρεται να έστειλε ο υποψήφιος σε μια νεαρή γυναίκα, αλλά και ένα βίντεο που τον έδειχνε να αυνανίζεται. Τα μηνύματα ήταν από τον Μάιο του 2018, όταν ο Γκριβό ήταν εκπρόσωπος του προέδρου, ενώ ήταν σαφές ότι παραλήπτρια δεν ήταν η σύζυγός του.

Η διαρροή έγινε από τον Πιοτρ Παβλένσκι, ρώσο καλλιτέχνη που ζει στο Παρίσι και φέρεται να συνδέεται με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Εχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, ενώ είχε επιχειρήσει να βάλει φωτιά στην Τράπεζα της Γαλλίας.

Στη Libération ο Παβλένσκι εξήγησε ότι ήθελε να καταγγείλει την υποκρισία του υποψηφίου. «Είναι κάποιος που πάντα αναφέρει τις οικογενειακές αξίες. Είπε ότι θα είναι δήμαρχος των οικογενειών του Παρισιού και αναφέρει το παράδειγμα της συζύγου και των παιδιών του, ενώ κάνει τα αντίθετα», δήλωσε. Είπε ακόμη ότι έλαβε το βίντεο από πηγή που είχε συναινετική σχέση με τον Γκριβό.

Πλήγμα και για τον πρόεδρο

Την Τετάρτη, γράφει ο Monde, το ερώτημα στον μικρόκοσμο περί τον Μακρόν ήταν αν οι αποκαλύψεις ήταν σφάλμα του Γκριβό ή όχι. Την επομένη, σχεδόν σαν να μην συνέβη τίποτα, ο Γκριβό παρουσίασε επισήμως το πρόγραμμά του για τον δήμο, αλλά όλο και πιο έντονα συζητείτο η υπόθεσή του. Επισήμως δεν γινόταν κανένα σχόλιο. Μέχρι που την Παρασκευή ανακοινώθηκε η παραίτηση…

Σε κάθε περίπτωση, η απόσυρση είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον Μακρόν. Οπως σημειώνει ο Guardian, η υποψηφιότητα του Γκριβό πάλευε να κερδίσει έδαφος έναντι της νυν δημάρχου και εκ νέου υποψήφιας Αν Ινταλγκό και του μαθηματικού Σεντρίκ Βιλανί, ο οποίος είναι πρώην βουλευτής του LREM. Αμφότεροι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον Γκριβό.

Ηδη όμως η διάσπαση στο κόμμα, με τον επίσημο υποψήφιο Γκριβό και τον «αντάρτη» Βιλανί, που διεγράφη, αποδυνάμωνε τα σχεδία του προέδρου.

Οι δημοσκοπήσεις περιπλέκουν τα πράγματα για το στρατόπεδο του Μακρόν. Πρόσφατη έρευνα, αναφέρουν οι Financial Times, φέρει πρώτη την Ινταλγκό και δεύτερη τη Ρασιντά Ντατί, υπουργό Δικαιοσύνης του Νικολά Σαρκοζί. Ο Βιλανί ήταν πέμπτος, αλλά με την αποχώρηση του Γκριβό μάλλον θα κερδίσει μέρος των κεντροδεξιών ψηφοφόρων.

Το κόμμα του Μακρόν θα ανακοινώσει νέο υποψήφιο το ταχύτερο δυνατόν, ανέφερε εκπρόσωπος του LREM. Ονόματα που διακινούνται υπάρχουν πολλά, αλλά δεν είναι εύκολο να βρεθεί ο κατάλληλος υποψήφιος, σύμφωνα με τον Monde, και οπωσδήποτε ο χρόνος είναι πλέον λίγος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...