328
Μία ιδέα για το πώς διεξάγονται αυτές οι τηλεδιασκέψεις παίρνει κανείς βλέποντας τη φωτογραφία από την οικία της Ντάουνινγκ Στριτ η οποία φιλοξενεί τον ασθενούντα από κορονοϊό βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον | Andrew Parsons/10 Downing Street/Handout via REUTERS

Πέντε τρισ. δολάρια (!) στη μάχη κατά του κορονοϊού συμφώνησαν οι G20

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2020, 15:20
Μία ιδέα για το πώς διεξάγονται αυτές οι τηλεδιασκέψεις παίρνει κανείς βλέποντας τη φωτογραφία από την οικία της Ντάουνινγκ Στριτ η οποία φιλοξενεί τον ασθενούντα από κορονοϊό βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον
|Andrew Parsons/10 Downing Street/Handout via REUTERS

Πέντε τρισ. δολάρια (!) στη μάχη κατά του κορονοϊού συμφώνησαν οι G20

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2020, 15:20

Οι πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου, οι G20, αποφάσισαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να θωρακίσουν την παγκόσμια οικονομία, ρίχνοντας στον αγώνα αντιμετώπισης του κορονοϊού 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Με τα λεφτά αυτά θα τονωθούν «τα μέτρα που λαμβάνονται, με σκοπό την υποστήριξη των οικονομιών, την προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ιδίως των πολύ μικρών και των μικρομεσαίων». Ολα αυτά προέκυψαν ως αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής των G20 η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η παρακαταθήκη του Μάριο Ντράγκι όταν, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, έπαιρνε μέτρα στήριξης του ευρώ, το «ό,τι χρειαστεί» δηλαδή, ήταν και το πνεύμα και το γράμμα του τελικού ανακοινωθέντος των «είκοσι μεγάλων».

«Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό, τι απαιτείται και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την ελαχιστοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, για την αποκατάσταση της παγκόσμιας ανάπτυξης και για τη διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς» μπορεί να διαβάσει κάποιος, μάλλον χωρίς καμία έκπληξη.

«Ο ιός δεν έχει σύνορα· η καταπολέμησή του απαιτεί μια διαφανή, ισχυρή και συντονισμένη παγκόσμια ανταπόκριση στο πνεύμα της αλληλεγγύης· δεσμευόμαστε σε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια σε αυτή την κοινή απειλή» λέει τα ανακοινωθέν.

  • Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τους υπολοίπους «μεγάλους» να αρθούν οι δασμοί ώστε να υποβοηθηθεί η ανάκαμψη ύστερα από το σοκ και την ύφεση. Η απομάκρυνση όλων των εμποδίων στην ελεύθερη ροή εμπορευμάτων είναι η θέση των Κινέζων, όπως μεταδίδεται από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι Ρώσοι, από πλευράς τους, μέσω του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογράμμισαν την ανάγκη για κοινό σχέδιο στήριξης των διαφόρων εθνικών οικονομιών. Πρότειναν και μορατόριουμ για τις κυρώσεις σε βασικά αγαθά για όσες χώρες επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Οι Ευρωπαίοι (η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ) υποστήριξαν ότι «τα πρωτοφανή γεγονότα απαιτούν πρωτοφανή δράση» και ότι «απαιτείται γρήγορη, μαζική και συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, στα μέτωπα της υγείας και της οικονομίας, ώστε να σωθούν ζωές και να αποφευχθούν περαιτέρω οικονομικές κρίσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...