923
Πυροσβέστες δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες | SOOC/Νίκος Παλαιολόγος

Φωτιά στην Εύβοια: Δύο ενεργά μέτωπα, κίνδυνος οι αναζωπυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2019, 07:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/08/2019, 18:27
Πυροσβέστες δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες
|SOOC/Νίκος Παλαιολόγος

Φωτιά στην Εύβοια: Δύο ενεργά μέτωπα, κίνδυνος οι αναζωπυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2019, 07:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/08/2019, 18:27

Επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια, όπου εκατοντάδες πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τα δύο κύρια μέτωπα με μήκος πολλά χιλιόμετρα.

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Το απόγευμα, λόγω των ανέμων, υπήρξε μια επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη και προς στιγμή απειλήθηκαν σπίτια. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί στο χωριό, που εκκενώθηκε την Τρίτη από τους κατοίκους.

Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, η προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο οι εναέριες όσο και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι να ελέγξουν τις εστίες που εντοπίζονται σε απόκρημνη περιοχή κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ.

Εχουν γίνει ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούν συνέχεια πάνω από τη φωτιά, ωστόσο το μέτωπο παραμένει ενεργό καθώς πρόκειται για συμπαγή πευκόφυτη περιοχή.

Ενα άλλο σημείο που δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία οι πυροσβέστες είναι ανατολικά του χωριού Σταυρός, το οποίο έχει εκκενωθεί από την Τρίτη. Και εκεί έχουμε σημαντικές αναζωπυρώσεις αλλά η παρουσία κυρίως των εναέριων μέσων επιτρέπει στους πυροσβέστες να αισιοδοξούν για την αντιμετώπισή του.«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Ο ίδιος σημειώνει πως «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση».

Εκείνο το οποίο επιδιώκουν οι επιτελείς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αλλά και η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος, είναι μέχρι σήμερα το βράδυ να μπορέσουν να ελέγξουν όλα τα επικίνδυνα περιφερειακά μέτωπα και να οριοθετήσουν τη φωτιά. «Αντίπαλός» τους σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η ένταση των ανέμων που από το μεσημέρι και μετά είναι αυξημένη.

Από το πρωί επιχειρούν εννέα ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο του στρατού, και επτά  αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με δύο ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος.

Εφτασαν επίσης και δύο ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται δύο ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας.

Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά, δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης είπε ότι παραμένουν ενεργά δύο μέτωπα όπως και ότι δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 25.000-28.000 καμμένα στρέμματα.

Τουλάχιστον τέσσερα χωριά, το Μακρυμάλλη, το Κοντοδεσπότι, η Πλατανιά και ο Σταυρός, απειλήθηκαν άμεσα από την πυρκαγιά που καίει πυκνό πευκοδάσος, μέρος του οποίου ανήκει σε προστατευμένη περιοχή Natura. Την Τρίτη εκκενώθηκαν εγκαίρως χωριά στα οποία πλησίαζαν απειλητικά οι φλόγες.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης αργά την Τρίτη κοντά στα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Αρχικά είχαν δοθεί εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Σε μια πρώτη εκτίμηση για τις καταστροφές, ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για καμένα σπίτια, παρά μόνον για τέσσερα αυτοκίνητα και κάποιες αγροικίες εκτός των οικισμών. Ανέφερε επίσης ότι αποκαταστάθηκε το πρόβλημα ηλεκτροδότησης που προκλήθηκε τη νύχτα στο Μακρυμάλλη και στα Ψαχνά.

Ενας εθελοντής πυροσβέστης νοσηλεύεται με ελαφρά εγκαύματα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του ΚΑΤ.

Σε ετοιμότητα παραμένουν το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, ενώ στην περιοχή παραμένουν τρία ασθενοφόρα, ανέφερε σε tweet ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Προσέθεσε ότι δεν είχαμε κανένα αναπνευστικό περιστατικό ή τραυματισμό που να οφείλεται στην πυρκαγιά στο ΓΝ Χαλκίδας ή το ΚΥ Ψαχνών που παραμένουν σε ετοιμότητα.

Καλύτερες οι καιρικές συνθήκες

Στο μεταξύ, ο άνεμος που είχε κοπάσει κάπως κατά τη διάρκεια της νύχτας, από το πρωί πνέει με ένταση γύρω στα 4-5 μποφόρ αλλά αναμένεται να εξασθενίσει και άλλο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για «νύχτα μάχης» είχε κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, που βρίσκεται στα Ψαχνά όπου συνεδριάζει το συντονιστικό κέντρο.

Συνεχείς είναι οι ρίψεις νερού από αέρος – Intime News/Καπάνταης Δημήτρης

Παράλληλα, με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...