649
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Φώφη και Βενιζέλος συγκλίνουν κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 11 Δεκεμβρίου 2016, 14:04

Φώφη και Βενιζέλος συγκλίνουν κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 11 Δεκεμβρίου 2016, 14:04

Η Φώφη Γεννηματά, με την ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες (είχε προηγηθεί η ομιλία της πριν μια εβδομάδα στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης), διατύπωσε μια νέα στρατηγική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ . Ενώ μέχρι τώρα μιλούσε σαφώς για ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και τη ΝΔ και μετεκλογικά προέκρινε κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης, με τις δυο τελευταίες ομιλίες της δείχνει να «ξεκόβει» το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ και να συγκλίνει με τα όσα υποστηρίζει εδώ και καιρό ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η κ. Γεννηματά επιμένοντας απερίφραστα ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έχει αυτόνομο λόγο και την δική της διακριτή πολιτική καθώς δεν είναι λύση η συντηρητική παλινόρθωση και η δεξιά πολιτική της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη , είπε το Σάββατο το βράδυ στη Βουλή: «Αυτή η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έκλεισε τον κύκλο της. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Η αλλαγή κυβέρνησης και αλλαγή πολιτικής είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα. Αλλά αυτό προϋποθέτει αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη κοινωνία και τη Βουλή με την αποφασιστική ενίσχυση της δύναμης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Για Εθνική Συνεννόηση και μια νέα Κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας τω φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

Την Παρασκευή το βράδυ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε υπογραμμίσει στη δική του ομιλία: «Το εθνικό συμφέρον απαιτεί άλλους συσχετισμούς, άλλη κυβέρνηση, ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και βέβαια με έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχει αφού πληρώσει το κόστος της εθνικής βλάβης. Αφού ηττηθεί και αφού πάει στα κανονικά του μεγέθη, αυτά τα οποία είχε το 2010.Λύση φυσικά δεν είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θα ήταν και αυτή η δευτέρα πλάνη η χείρων της πρώτης, και θα ήταν και ανιστόρητη για τα σημερινά δεδομένα της κρίσης».

Είναι σαφές ότι οι δύο τοποθετήσεις συγκλίνουν τα μάλα. Όμως τι συνέβη και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δείχνει να μετακινείται από την μέχρι τώρα εκπεφρασμένη θέση της; Αν και είναι ανομολόγητο δημοσίως, καθίσταται φανερό ότι το γνωστό δημοσίευμα που την εμφάνιζε δήθεν εμπλεκόμενη στη λίστα Μπόγιαρνς ήταν η στιγμή που έσπασε το λεπτό νήμα που καθόριζε τη γραμμή: ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε και με τη ΝΔ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξ αρχής μίλησε για ενέργεια εις βάρος της στην οποία απέδωσε εμπλοκή και στο κυβερνητικό επιτελείο. Εκτίμησε ότι επιχειρείται να τεθεί, η ίδια και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με κατασκευασμένα επιχειρήματα, σε ομηρία. Ετσι εξηγείται η αρχική αντίδρασή της και έκτοτε η επιθετική έως καταγγελτική ρητορική για τον κ. Τσίπρα και το κυβερνητικό επιτελείο.

Παράλληλα, ηγετικοί παράγοντες στη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι το γεγονός ότι κόβονται οι διακριτικές συναναστροφές με την κυβέρνηση, δεν σημαίνει πως έπαψε να ενδιαφέρει η επαφή με τους ψηφοφόρους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά τεκμήριο προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και μετακινήθηκαν το 2012 και στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Επίσης επισημαίνουν ότι είναι μονόδρομος η κυβερνητική συνεργασία με την ΝΔ την επομένη των εκλογών. Παραμένει ισχυρή και σταθερή η άποψη ότι δεν αποτελεί λύση για τη χώρα η επανάκαμψη της ΝΔ στην εξουσία γι αυτό και η κ. Γεννηματά φρόντισε στην ομιλία της να αναδείξει την σιωπή της για τις απαιτήσεις των δανειστών στα εργασιακά.

Εξάλλου υπογραμμίζεται ότι μόνο αν είναι ενισχυμένη εκλογικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη, άρα θα είναι ευνοϊκότεροι οι συσχετισμοί, θα μπορεί να είναι ισχυρή και συμπαγής μια κυβερνητική συνεργασία μετεκλογικά για να αποτραπεί η ανισορροπία του 2012 ,ενός ισχυρού κι ενός αδύνατου κυβερνητικού εταίρου και των δραματικών συνεπειών που επέφερε στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως κι αν έχει η αποστροφή του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη τόσο για την κυβερνητική πρακτική του κυβερνώντος κόμματος όσο και για τον τρόπο που το αντιμετωπίζει. Αλλά και για ένα ακόμη λόγο. Για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο αντίπαλος στην μάχη για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Μια εκτεταμένη εκλογική του ήττα είναι ο μείζον στόχος. Στόχος επιβίωσης τον οποίο δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν παλεύοντας μέχρι τέλους για την επίτευξή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...