478
Το βιομετρικό βραχιόλι που θα εντοπίζει τον κορονοϊό είναι σαν αυτό που φορούν οι γυναίκες για να παρακολουθούν τον κύκλο τους | AVA

Λιχτενστάιν: Οι πολίτες θα φορούν βιομετρικά βραχιόλια που εντοπίζουν τους φορείς του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2020, 20:38
Το βιομετρικό βραχιόλι που θα εντοπίζει τον κορονοϊό είναι σαν αυτό που φορούν οι γυναίκες για να παρακολουθούν τον κύκλο τους
|AVA

Λιχτενστάιν: Οι πολίτες θα φορούν βιομετρικά βραχιόλια που εντοπίζουν τους φορείς του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2020, 20:38

Ενα βιομετρικό βραχιόλι είναι το όπλο που έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιεί, σε πιλοτικό στάδιο, το Λιχτενστάιν, ενάντια στον κορονοϊό.

Στόχος είναι να καταγράψουν οι Αρχές την εξάπλωση του κορονονοϊού σε πραγματικό χρόνο.

Την περασμένη Πέμπτη, ο ένας στους 20 πολίτες του πριγκιπάτου ξεκίνησε να φορά το βραχιόλι, το οποίο στέλνει σε πραγματικό χρόνο σε εργαστήριο στην Ελβετία, σωματικά δεδομένα, όπως θερμοκρασία του σώματος, καρδιακοί παλμοί και ρυθμός αναπνοής.

Το βραχιόλι της ελβετικής εταιρείας AVA που φορούν οι γυναίκες για να παρακολουθούν τον κύκλο τους είναι παρόμοιο με αυτό για τον κορονοϊό

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, τα βραχιόλια θα φορέσει ολόκληρος ο πληθυσμός των 38.000 κατοίκων του Λιχτενστάιν, όπως είπε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Μάουρο Πεντρατσίνι, στους Financial Times.

Η χρήση του βραχιολιού ως μέσο καταπολέμησης της εξάπλωσης του SARS-Cov-2 αναμένεται να προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον τώρα που σιγά-σιγά, οι περισσότερες χώρες θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά ταυτόχρονα θα θέσει και ζητήματα ηθικής στις δυτικές δημοκρατίες.

Καθώς οι κυβερνήσεις θα θέλουν να μάθουν όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες για τους πολίτες τους, στο όνομα της μάχης κατά της Covid-19, τα όρια ανάμεσα στα προσωπικά δεδομένα και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, είναι δυσδιάκριτα.

«Αυτό είναι επιστήμη και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το σχέδιο θα δουλέψει, όμως μπορεί και να έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό που χρειαζόμαστε εμείς και άλλες κυβερνήσεις, είναι έγκαιρα συστήματα προειδοποίησης για να διαχειριστούμε την κρίση», εξήγησε ο υπουργός.

Προς το παρόν, στο Λιχτενστάιν, έχουν καταγραφεί μόνο 79 κρούσματα και ένας θάνατος, χάρη και στα πολύ επιθετικά προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Ολοι οι εργαζόμενοι στη χώρα, που έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες, κάνουν εβδομαδιαία τεστ για τον κορονοϊό. Επίσης, από αυτή την εβδομάδα, ειδικός εξοπλισμός που τοποθετήθηκε στο αποχετευτικό δίκτυο της χώρας, εντοπίζει δείκτες του κορονοϊού, ώστε οι αρχές να ειδοποιούνται άμεσα για περιπτώσεις πιθανής μόλυνσης.

Οι αρχές αναμένουν ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού το φθινόπωρο και ελπίζουν ότι θα είναι έτοιμες να το αντιμετωπίσουν εγκαίρως, χάρη στα 2.000 βραχιολάκια, που θα είναι ήδη σε χρήση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα δεδομένα από τα βραχιόλια θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη αλγορίθμων που θα εντοπίζουν το μοτίβο μικρών διαφοροποιήσεων στη φυσιολογία αυτών που τα φορούν, ώστε να διακρίνουν φορείς του κορονοϊού, ακόμα και όταν είναι ασυμπτωματικοί.

Ετσι, στο δεύτερο στάδιο, όταν θα τα φορούν όλοι οι κάτοικοι, οι Αρχές θα μπορούν να τους εντοπίζουν άμεσα, να τους υποβάλουν σε τεστ και να τους απομονώνουν από τον υπόλοιπο πληθυσμό εγκαίρως.

Το εγχείρημα είναι ιδέα του Λόρεντζ Ρις, προέδρου των ελβετικών ομώνυμων εργαστηρίων, ενώ τα βραχιόλια θα διανεμηθούν από την ελβετική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Ava, που πουλά παρόμοιες συσκευές σε γυναίκες που θέλουν (ή δεν θέλουν) να μείνουν έγκυες βοηθώντας τες να ενημερώνονται για τον κύκλο τους.

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε ότι τα στοιχεία των συμμετεχόντων θα προστατεύονται από την κυβέρνηση και θα συλλέγονται μόνο με τη συγκατάθεσή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...