593
Εργαζόμενος σε εργοστάσιο εμφιάλωσης της Nestle |

Φλόριντα: Θύελλα για το σχέδιο της Nestle να «ξεζουμίσει» ένα ποτάμι και να το πουλά… εμφιαλωμένο

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2019, 19:19
Εργαζόμενος σε εργοστάσιο εμφιάλωσης της Nestle
|

Φλόριντα: Θύελλα για το σχέδιο της Nestle να «ξεζουμίσει» ένα ποτάμι και να το πουλά… εμφιαλωμένο

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2019, 19:19

Ενα αμφιλεγόμενο σχέδιο της Nestle έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Φλόριντα: Η εταιρεία-γίγαντας στον χώρο των ποτών και τροφίμων θέλει να αντλεί 4,16 εκατ. λίτρα νερού την ημέρα από ένα ποτάμι μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας για να εμφιαλώνει πλαστικά μπουκάλια και να τα πουλά στην αγορά.

Η εταιρεία έχει ζητήσει την άδεια των τοπικών Αρχών και η υπόθεση θα κριθεί το φθινόπωρο. Προς το παρόν, γίνεται ένας πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα σε περιβαλλοντολόγους, ακτιβιστές και την εταιρεία, η οποία δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργεί σφοδρές αντιδράσεις με τις πρακτικές της.

Οι αντίπαλοι λένε ότι ο ποταμός Σάντα Φε είναι ήδη ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, που ακόμα αναρρώνει από παλιότερες περιβαλλοντικές κρίσεις στην περιοχή και υπεράντληση των υδάτων του και ότι αυτό το σχέδιο θα τον αποτελειώσει.

Η Nestle το αρνείται κατηγορηματικά και λέει ότι θα αντέξει την «αφαίμαξη», όπως κάνουν άλλα υδάτινα συστήματα στην Αμερική, από όπου αντλεί νερό και ότι έχει όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες που το επιβεβαιώνουν.

Ενα σημείο του ποταμού Σάντα Φε στη Φλόριντα

Η εταιρεία έχοντας σίγουρο ότι θα πάρει την άδεια, έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει και να εκσυγχρονίσει ένα γειτονικό εργοστάσιο εμφιάλωσης, το οποίο θα είναι άχρηστο αν δεν καταφέρει να ανανεώσει την άδεια των προκατόχων της.

Παράλληλα, έχουν ήδη παραδεχθεί στην αίτησή τους ότι σκοπεύουν να αντλούν τετραπλάσια ποσότητα νερού από το ποτάμι από ό,τι οι προκάτοχοί τους στο εργοστάσιο.

Οι ακτιβιστές έχουν δημιουργήσει ένα online forum και ηλεκτρονική αίτηση εναντίον του σχεδίου της εταιρείας, αποστέλλοντας δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας στις Αρχές για να επηρεάσουν την απόφαση. Είναι πεπεισμένοι ότι το σχέδιο θα απορριφθεί για περιβαλλοντικούς λόγους.

«Ο ποταμός δεν έχει αρκετό νερό για να ανανεώνει την καθημερινή ποσότητα που θα αντλείται και να διατηρήσει αυτές τις καταπληκτικές πηγές του, που όλοι αγαπούμε και είναι τόσο σημαντικές για το οικοσύστημα», είπε στην Guardian η Μέριλι Μάλγουιτς-Τζίπσον, διευθύντρια της  μη κερδοσκοπικής εταιρείας Our Santa Fe River.

Εκτός αυτού, ο ποταμός είναι από τις πλουσιότερες περιοχές των ΗΠΑ σε χελώνες, καθώς φιλοξενεί 15 διαφορετικά είδη, τα οποία βασίζονται στη μεγάλη ποσότητα των υδάτων για την επιβίωσή τους. «Λίγα είναι τα μέρη στη Γη όπου συμβιώνουν τόσα πολλά είδη χελώνων. Το ένα τέταρτο όλων των χελώνων της Βόρειας Αμερικής μένουν εδώ, σε αυτό το μικρό ποτάμι. Τι θα συμβεί αν μειωθεί η ροή των υδάτων;», αναρωτιέται η ίδια.

Οι τοπικές Αρχές έχουν ζητήσει από την εταιρεία περισσότερες λεπτομέρειες και νέες περιβαλλοντικές μελέτες πριν αποφασίσουν. Ζητούν επίσης διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πληγεί ο πληθυσμός των χελώνων, η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και η ποιότητα των υδάτων.

Σε ανακοίνωσή της, η Nestle, που έχει 800 εργαζόμενους στη Φλόριντα, τονίζει ότι τα σχέδιά της έχουν παρεξηγηθεί.

«Ακολουθούμε πιστά όλους τους κανονισμούς και τα στάνταρ της πολιτείας. Οπως οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του εργοστασίου εμφιάλωσης, που εμφιάλωναν νερό και άλλα αναψυκτικά, δεν παίρνουμε νερό από δημόσια πηγή. Αγοράζουμε νερό από ιδιωτική εταιρεία που έχει την απαραίτητη άδεια άντλησης υδάτων», είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, αναφερόμενος στο «κόλπο» της εταιρείας να επιχειρήσει να ανανεώσει την παλιά άδεια της προηγούμενης ιδιοκτησίας του εργοστασίου και όχι να βγάλει καινούργια -κάτι που με τους νέους αυστηρότερους κανονισμούς θα ήταν πολύ πιο δύσκολο.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Nestle νοιάζεται για το περιβάλλον και δεν σκοπεύει να αλλοιώσει την ποιότητα των υδάτων του ποταμού ούτε να μειώσει τον όγκο τους, «αφού από αυτά εξαρτώμαστε για την ποιότητα του δικού μας προϊόντος. Κάτι τέτοιο θα πήγαινε ενάντια στις αξίες μας ως εταιρεία και ως άνθρωποι».

Το διάσημο λογότυπο της Nestle, που έχει έδρα στη Λωζάνη της Ελβετίας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...