448
Το Facebook και το Twitter συνεργάστηκαν με το FBI για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση λογαριασμών και ιστοσελίδων που προσπαθούν να παρέμβουν στις αμερικανικές εκλογές χειραγωγώντας την κοινή γνώμη. | Reuters

Facebook και Twitter μπλόκαραν ρωσικό δίκτυο εμπλοκής στις εκλογές στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2020, 18:50
Το Facebook και το Twitter συνεργάστηκαν με το FBI για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση λογαριασμών και ιστοσελίδων που προσπαθούν να παρέμβουν στις αμερικανικές εκλογές χειραγωγώντας την κοινή γνώμη.
|Reuters

Facebook και Twitter μπλόκαραν ρωσικό δίκτυο εμπλοκής στις εκλογές στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2020, 18:50

To Facebook και το Twitter ανακοίνωσαν ότι απενεργοποίησαν 20 συνολικά λογαριασμούς και ιστοσελίδες που αποτελούν μέρος του ρωσικού δικτύου IRA (Internet Research Agency) που πιστεύεται ότι, αν δεν ελέγχεται πλήρως από την ρωσική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με αυτή και έχει καταγγελθεί ότι συμμετείχε στην προσπάθεια παρέμβασης του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Οι λογαριασμοί και οι ιστοσελίδες που απενεργοποίησαν τα δύο κοινωνικά δίκτυα ήταν συνδεδεμένες με το PeaceData που αναφέρει ότι είναι μια μη κερδοσκοπική ιστοσελίδα που δημοσιεύει ειδήσεις στην αγγλική και αραβική γλώσσα. H ιστοσελίδα απευθυνόταν κυρίως σε κοινό που τοποθετείται πολιτικά στην Αριστερά.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC η κίνηση απενεργοποίησης των λογαριασμών από το Facebook και το Twitter έγινε μετά από συνεργασία των δύο εταιρειών με το τμήμα του FBI που ασχολείται με τις προσπάθειες παρέμβασης στις ΗΠΑ από το εξωτερικό. To γεγονός ότι η κίνηση αυτή έγινε ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές δείχνει ότι οι αμερικανικές Αρχές φοβούνται ότι υπάρχει σε εξέλιξη και πιθανώς να ενταθεί στην συνέχεια προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης των ΗΠΑ από παράγοντες εκτός της χώρας.

Στην φωτογραφία εικονίζονται τα γραφεία του IRA στην Αγία Πετρούπολη. Το δίκτυο αυτό κατηγορείται ότι προσπαθεί να παρέμβει μέσω των social media και άλλων μεθόδων υπέρ των ρωσικών συμφερόντων σε άλλες χώρες (Wikipedia)

Οι λογαριασμοί και οι ιστοσελίδες που απενεργοποιήθηκαν προσπαθούσαν σύμφωνα με τα στελέχη του Facebook και του Twitter να λειτουργήσουν κακόβουλα και προβοκατόρικα στον δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ όπως επίσης στην Βρετανία αλλά και στην Αίγυπτο. Αποδείχτηκε ότι χρησιμοποιούσαν ψεύτικα ονόματα και προφίλ με το Twitter να αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι όλα δείχνουν ότι οι λογαριασμοί που απενεργοποίησε ελέγχονταν από την ρωσική κυβέρνηση. Βέβαια η απενεργοποίηση δεν αρκεί από μόνη της αφού σε αυτούς τους λογαριασμούς ήταν συνδεδεμένοι περίπου 14 χιλιάδες άλλοι λογαριασμοί και πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα.

Το δίκτυο IRA είναι μια από τις τρεις ρωσικές εταιρείες και οργανισμούς που είχαν υποδειχθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ως μοχλοί της παρέμβασης που έκανε η Ρωσία στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Ο πρώην διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ ανέλαβε επικεφαλής της σχετικής έρευνας που διήρκεσε δύο έτη. Τα ευρήματα της έδειξαν ότι υπήρξε εμπλοκή της Ρωσίας και προσπάθεια χειραγώγησης των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ υπέρ της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν από λίγο καιρό ο νυν διευθυντής του FBI, o Κρίστοφερ Ρέι, δήλωσε ότι η προσπάθεια της Ρωσίας να παραπλανά την αμερικανική κοινή γνώμη μέσω των social media δεν σταμάτησε ποτέ αλλά μέχρι την στιγμή που έκανε την δήλωση η προσπάθεια είχε περιορισμένη έκταση. Όμως όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι φόβοι για νέα εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές αυξάνονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...