438
Υποστηρικτές του CDU στη Βρέμη πανηγυρίζουν στο άκουσμα των exit polls | REUTERS

Γερμανία: Δεύτερο κόμμα οι Πράσινοι – σε κρίση το SPD

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2019, 19:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/05/2019 21:19
Υποστηρικτές του CDU στη Βρέμη πανηγυρίζουν στο άκουσμα των exit polls
|REUTERS

Γερμανία: Δεύτερο κόμμα οι Πράσινοι – σε κρίση το SPD

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2019, 19:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/05/2019 21:19

Σημαντικές απώλειες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία έδειξε η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος των ευρωεκλογών από το ARD.

Οι Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκαν να συγκεντρώνουν ποσοστό 28% (-7,3% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014) ενώ το πάλαι ποτέ κραταιο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κατέγραψε απώλειες 11,8 μονάδων και περιορίστηκε στο 15,5%.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Αντρέα Νάλες, πρόεδρος του SPD, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «εξαιρετικά απογοητευτικά». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν ακόμα και στη Βρέμη για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες!

Μεγάλοι κερδισμένοι της κάλπης εμφανίστηκαν οι Πράσινοι, οι οποίοι σύμφωνα με τα πρώτα exit polls καταγράφηκαν στο 22% (+11,3 από το 2014!).

Σε νεότερη πρόβλεψη το ZDF έδωσε 27,7% για τον συνασπισμό CDU/CSU, ενώ το SPD έφτασε στο 15,6% και οι Πράσινοι το 20,8%.

Η Αριστερά (Die Linke) κερδίζει το 5,5% των ψήφων, με πτώση 1,9%, το ίδιο και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι όμως ενισχύθηκαν κατά 2,1%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 10,5% (+3,4% από το 2014).

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 59% (48,1% το 2014).

«Τα αποτελέσματα είναι για το SPD άκρως απογοητευτικά. Για πρώτη φορά το SPD είναι σε μία εθνική εκλογική αναμέτρηση τρίτη δύναμη, πίσω από τους Πράσινους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε», δήλωσε η Νάλες, η οποία δέχθηκε ήδη τα εσωκομματικά πυρά από τον πρώην αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που ζήτησε την απόδοση ευθυνών.

«Στο Βερολίνο πρέπει τώρα να αναλάβουν ευθύνη εκείνοι οι οποίοι συνειδητά οδήγησαν το κόμμα στη σημερινή πολιτική κατάσταση, αλλά και στην κατάσταση σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα. Και στις δύο εκλογές, το SPD κατρακύλησε στα έως τώρα χειρότερα αποτελέσματά του. Πρέπει τώρα να αναλάβουν και την ευθύνη για το SPD ως σύνολο», δήλωσε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα «Tagesspiegel».

Πανηγυρίζουν οι Πράσινοι

Ξεπέρασε «κάθε προσδοκία» το εκλογικό αποτέλεσμα των Πρασίνων στις Ευρωεκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και απέδωσε την μεγάλη επιτυχία αφενός στον ιδιαίτερα κυρίαρχο ρόλο που διαδραμάτισε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής κατά την προεκλογική περίοδο και αφετέρου στην «αδράνεια» του κυβερνητικού συνασπισμού για τα θέματα περιβάλλοντος.

Ο γενικός διευθυντής των Πρασίνων Μίχαελ Κέλνερ περιέγραψε το μέχρι τώρα καλύτερο αποτέλεσμα του κόμματός του σε εθνικές εκλογές ως «σημάδι πολιτικής αλλαγής» για την Γερμανία. «Το καλό αποτέλεσμα των Πρασίνων δείχνει σε πόσο μεγάλη κινητικότητα βρίσκεται αυτό το κομματικό σύστημα. Μετατρέψαμε αυτές τις εκλογές σε “Κυριακή για το Μέλλον”, παραφράζοντας το μήνυμα “Παρασκευές για το Μέλλον”, με τις διαδηλώσεις των μαθητών για το κλίμα. Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα και η χαρά στους Πράσινους είναι τεράστια», δήλωσε ο Κέλνερ.

Αντίστοιχη δήλωσε έκανε λόγο και η επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων για την προεδρία της Κομισιόν, Σκα Κέλερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...