409
Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ολλανδός σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς αξιολογεί ως το σημαντικότερο όλων τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, ιδίως των νέων | REUTERS/Francois Walschaerts

Ολλανδία: προσωπική επιτυχία του Τίμερμανς ο θρίαμβος του exit poll

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2019, 10:42
Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ολλανδός σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς αξιολογεί ως το σημαντικότερο όλων τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, ιδίως των νέων
|REUTERS/Francois Walschaerts

Ολλανδία: προσωπική επιτυχία του Τίμερμανς ο θρίαμβος του exit poll

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2019, 10:42

Και μόνο η διάψευση των προσδοκιών των ολλανδών (και όχι μόνον) λαϊκιστών και της ακροδεξιάς εν γένει είναι επιτυχία, έστω και στην κάλπη των δημοσκόπων – βεβαίως, μένει να επιβεβαιωθεί ο θρίαμβος των ευρωπαϊστών και με το άνοιγμα της κανονικής ευρωκάλπης την ερχόμενη Κυριακή, στην καταμέτρηση.

Προσωπική επιτυχία του Φρανς Τίμερμανς θεωρούν οι πολιτικοί αναλυτές το αποτέλεσμα των exit polls. Μάλιστα κρίνουν ότι το «ολλανδικό αποτέλεσμα» δεν «προεξοφλεί» τη θετική σούμα για τη σοσιαλδημοκρατία σε όλες της χώρες της Ενωσης και προειδοποιούν τους βιαστικούς να μη «διαβάσουν» το τοπικό exit poll κατ’ αυτόν τον ενθουσιώδη τρόπο.

Ο ίδιος πάντως ο Τίμερμανς, ευγενής αλλά και σώφρων, υποδέχθηκε το χαρμόσυνο άγγελμα της μέτρησης με μήνυμά του στο Twitter ως εξής: «Σας ευχαριστώ για όλη την υποστήριξη χθες! Σας ευχαριστώ που δείξατε ότι η Ολλανδία είναι μια χώρα αισιοδοξίας, όπου οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο για να κάνουμε την Ευρώπη βιώσιμη, κοινωνική και δικαιότερη».

Η προτίμηση των Ολλανδών στη δική τους σοσιαλδημοκρατία ερμηνεύεται με βάση την επιθυμία τους να δουν έναν συμπατριώτη τους στην προεδρία της Κομισιόν. Διότι, απλούστατα, αυτό δεν είναι «αμελητέα ποσότητα», αντιθέτως είναι η θέση-κλειδί στο κεντρικό επίπεδο όσον αφορά τις σημαντικές, βαρύνουσας σημασίας αποφάσεις της Ενωσης.

Εξυπακούεται ότι η ίδια η προσωπικότητα του ολλανδού πολιτικού αποτέλεσε από μόνη της μαγνήτη για τους ψηφοφόρους.

Στιγμιότυπο από προεκλογική συγκέντρωση του Φρανς Τίμερμανς (Twitter)

Η απρόσμενη πρωτιά του Εργατικού Κόμματος των σοσιαλιστών λέει περισσότερα για τον ίδιο τον Τίμερμανς ως πολιτικό ανάστημα και λιγότερα για τους ευρωπαϊστές ή τους ευρωσκεπτικιστές, φρονούν οι πολιτικοί αναλυτές, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η «αναγωγή» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδίως ένας αμερικανός καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, ονόματι Κας Μουντ, επιμένει μιλώντας στο Reuters: «Αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό όσους διαβλέπουν τις ευρωπαϊκές τάσεις βάσει του ολλανδικού γκάλοπ. Το αποτέλεσμα είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, δεν σημαίνει τίποτα για άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα».

Προσήλωση στην ουσία

Ενδεικτικό της νοοτροπίας του Τίμερμανς, που απέφυγε τις όποιες «αναγωγές», είναι ένα άλλο μήνυμά του στο Twitter στο οποίο αποκρυσταλλώνεται η προσήλωσή του στο ζητούμενο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων όλης της Ευρώπης: στη συμμετοχή των Ευρωπαίων στις ευρωεκλογές, κυρίως δε των νέων. Εγραψε: «Χθες το βράδυ είπα στους νέους στη Βαρσοβία ό,τι λέω σε όλη την Ευρώπη: Δεν αφήνετε τους γονείς σας να επιλέξουν τα ρούχα σας, γιατί θα τους αφήσετε να επιλέξουν το μέλλον σας; Στις ευρωεκλογές η πιο σημαντική επιλογή που θα κάνετε είναι η επιλογή να πάτε και να ψηφίσετε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...