388
To πιστοποιητικό εμβολιασμού της Νέας Υόρκης (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Excelsior Pass: Η Νέα Υόρκη εισάγει τα διαβατήρια εμβολιασμού στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 12:55
To πιστοποιητικό εμβολιασμού της Νέας Υόρκης (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Excelsior Pass: Η Νέα Υόρκη εισάγει τα διαβατήρια εμβολιασμού στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 12:55

Η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ γίνεται η Νέα Υόρκη, η οποία αψηφά τους σκεπτικιστές και εισάγει τα ψηφιακά διαβατήρια εμβολιασμού για τον κορονοϊό.

Το πιστοποιητικό ονομάζεται Excelsior Pass, και όπως εξηγεί ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, είναι δωρεάν, προαιρετικό και θα βοηθήσει τους κατοίκους να επιστρέψουν πιο γρήγορα και με ασφάλεια σε συναυλίες, αθλητικά γεγονότα και πολυπληθείς γάμους, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Το Excelsior Pass είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα επιτρέπει στους Νεοϋορκέζους να αποδεικνύουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή εάν έχουν κάνει πρόσφατα τεστ και ήταν αρνητικό, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους.

«Οπως με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια στα κινητά για τις πτήσεις, οι κάτοχοι θα μπορούν είτε να εκτυπώσουν το πάσο τους, είτε να το αποθηκεύσουν στα κινητά, τους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Excelsior Pass Wallet», εξηγεί ο ίδιος.

«Κάθε πάσο θα έχει έναν ασφαλή κώδικα QR, τον οποίο οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις και χώροι μπορούν να σαρώσουν χρησιμοποιώντας μια συνοδευτική εφαρμογή για να επαληθεύσουν είτε το αρνητικό τεστ, είτε το αποδεικτικό εμβολιασμού», συμπληρώνει ο Κουόμο. Τα δεδομένα κάθε ατόμου διατηρούνται πάντα ασφαλή και εμπιστευτικά.

«Η εφαρμογή δεν θα εμφανίζει πληροφορίες για την υγεία του κατόχου της κατά τη σάρωση, απλώς θα εμφανίζει ένα πράσινο σημάδι μόνο εάν το άτομο έχει εμβολιαστεί ή έχει εξεταστεί και έχει βγει αρνητικός, ή ένα κόκκινο “Χ” εάν δεν το έχει κάνει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Κουόμο.

Το διαβατήριο θα έχουν δικαίωμα να εκδώσουν όσοι έχουν κάνει πριν από 14 ημέρες τη δεύτερη δόση του εμβολίου, όσοι είχαν αρνητική PCR εξέταση πριν από τρεις ημέρες και όσοι είχαν αρνητικό rapid test πριν από έξι ώρες. Το πάσο θα έχει διάρκεια 30 ημέρες.

Για να εγγραφούν στην εφαρμογή οι Νεοϋορκέζοι μπορούν να την κατεβάσουν και να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους εισάγοντας προσωπικά στοιχεία. Στη συνέχεια, η εφαρμογή θα αντλήσει δεδομένα από το μητρώο υγείας της Πολιτείας.

Ωστόσο, δεν φαίνεται όλες οι Πολιτείες των ΗΠΑ να ακολουθούν, τουλάχιστον άμεσα, την ίδια στρατηγική με αυτή της Νέας Υόρκης.

«Τα διαβατήρια εμβολιασμού έχουν στόχο να ελέγχουν τι μπορείτε να κάνετε, που πάτε και όλα όσα θέλει η κυβέρνηση να γνωρίζει για τις καθημερινές σας δραστηριότητες», έγραψε στο Twitter η Λόρεν Μπόμπερτ, ρεπουμπλικανή βουλευτής από το Κολοράντο.

Αγώνα για να μην ισχύσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στη Φλόριδα δίνει και ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον Ντε Σάντις, καθώς εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τα προσωπικά δεδομένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...