616
Μετανάστες στον Εβρο προσπαθούν να φτάσουν στην ελληνική πλευρά (φωτογραφία αρχείου) | IntimeNews

Εβρος: «Οι Τούρκοι μάς έστειλαν στη νησίδα του ποταμού», είπαν οι διασωθέντες

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 16:33
Μετανάστες στον Εβρο προσπαθούν να φτάσουν στην ελληνική πλευρά (φωτογραφία αρχείου)
|IntimeNews

Εβρος: «Οι Τούρκοι μάς έστειλαν στη νησίδα του ποταμού», είπαν οι διασωθέντες

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 16:33

Η τουρκική στρατοχωροφυλακή οργανώνει την προώθηση των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ έστειλε στη νησίδα του Εβρου και τους 38 που διασώθηκαν τη Δευτέρα, δίνοντάς τους συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και διαβεβαιώσεις ότι η χώρας μας θα τους σώσει, όπως ισχυρίστηκαν οι ίδιοι κατά την προανάκριση που διενήργησε η Ελληνική Αστυνομία.

Αυτό επισήμαναν την Τρίτη κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περιγράφοντας με λεπτομέρειες την εξέλιξη της υπόθεσης από την ώρα της μετακίνησης των μεταναστών από την νησίδα του Εβρου, μέχρι τη στιγμή του εντοπισμού και της διάσωσής τους στο ελληνικό έδαφος.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη πίεση στα σύνορα, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές, ενώ έδωσαν πληροφορίες και για την αντιμετώπιση της ομάδας των μεταναστών, που έγιναν διεθνές θέμα τις τελευταίες μέρες, από πλευράς τουρκικών Αρχών, επικαλούμενες περιγραφές και αφηγήσεις των ιδίων.

Αναλυτικά, σχετικά με τη διαδικασία της διάσωσης των 38, κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν τα εξής, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ:

«Εχθές 15.08.2022 και περί ώρα 14.00, έγιναν αναρτήσεις από διάφορα άτομα, σε social media πως η ομάδα των άτυπων μεταναστών που φερόταν να είναι επί μία εβδομάδα εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου που βρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας, έφτασαν στις όχθες του ποταμού από την πλευρά της ελληνικής επικράτειας. Αυτό φαίνεται και σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στα social media για το θέμα. Από την ανάρτηση προκύπτει ότι τα άτομα είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και “τώρα βρίσκονται σε 100% ελληνικό έδαφος. Διέσχισαν τον ποταμό και βρίσκονται στις όχθες της ελληνικής πλευράς”.

Επιπλέον, από τα ίχνη των metadata των κινητών τους, όπως προέκυπτε από τις συγκεκριμένες αναρτήσεις, φαινόταν πως βρίσκονταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονταν προς τα βόρεια. Αμέσως, η ΕΛ.ΑΣ., ο ελληνικός στρατός και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν για να τους αναζητήσουν στο σημείο.

Ομως, η ομάδα των 38 άτυπων μεταναστών βρισκόταν σε απόσταση περί τα 4 χιλιόμετρα νότια, πλησίον του χωριού Λάβαρα. Εντοπίστηκαν από drone και ώρα 17.15, μαζί με τη λέμβο που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους, την οποία δεν γνωρίζουμε πως βρέθηκε στην κατοχή τους.

Στο σημείο που εντοπίστηκαν, η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή και για το λόγο αυτό οργανώθηκε χερσαία επιχείρηση έρευνας. Στις 18.30 τα άτομα εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου».

Σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας οι 38

Από τους ίδιους κύκλους του υπουργείου τονίστηκε ότι κανείς από τους 38 εντοπισθέντες δεν διέτρεχε κίνδυνο ζωής και απομακρύνθηκαν όλοι από το σημείο με τη βοήθεια των αστυνομικών. Κλήθηκε ταυτόχρονα σταθμός του ΕΚΑΒ και παρέλαβε προληπτικά μια εγκυμονούσα γυναίκα προκειμένου να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Οι αστυνομικοί αναζήτησαν παιδί το οποίο φερόταν να έχει τσιμπηθεί από σκορπιό, σύμφωνα με αναρτήσεις που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα άτομα.

Κανένα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν δεν έχριζε ανάγκης νοσηλείας ή παροχής πρώτων βοηθειών, ούτε κάποιο από αυτά είχε συμπτώματα πυρετού και μεταφέρθηκαν όλα, μαζί με τους γονείς τους, σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Τι λένε οι μετανάστες για την περιπέτειά τους

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του υπουργείου, οι ίδιοι οι μετανάστες, κατά την προανάκριση, υποστήριξαν πως ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας και συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές και αρνούμενοι να επιστρέψουν στη Συρία, μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Αδριανούπολη, όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι μετανάστες.

Ισχυρίζονται επίσης ότι πριν από δύο εβδομάδες, η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τούς μετέφερε με μικρά βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του ποταμού Εβρου. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνες –πιθανώς διακινητές– τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού.

Από τους ισχυρισμούς τους προέκυψε ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή, ανέφεραν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτης. Μάλιστα, όπως είπαν οι μετανάστες, δέχθηκαν συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους «σώσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News