409
Η κατασκήνωση βάσης του Εβερεστ από τα 5,360 μέτρα που βρίσκεται σήμερα θα πρέπει να κατέβει μερικές εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα για να είναι πιο ασφαλείς οι ορειβάτες | Shutterstock

Εβερεστ: Η κατασκήνωση βάσης μετακομίζει λόγω κλιματικής αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2022, 07:15
Η κατασκήνωση βάσης του Εβερεστ από τα 5,360 μέτρα που βρίσκεται σήμερα θα πρέπει να κατέβει μερικές εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα για να είναι πιο ασφαλείς οι ορειβάτες
|Shutterstock

Εβερεστ: Η κατασκήνωση βάσης μετακομίζει λόγω κλιματικής αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2022, 07:15

Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή κάνει με εμφανή τρόπο την εμφάνιση της στα Ιμαλάια επηρεάζοντας ακόμη και την υψηλότερη κορυφή της, το Εβερεστ. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι αρμόδιες Αρχές του Νεπάλ αποφάσισαν να μετακινήσουν την κατασκήνωση βάσης των επίδοξων κατακτητών της Στέγης του Κόσμου, η οποία βρίσκεται σε ύψος 5.360 μέτρων. Η βάση που δέχεται περίπου 1,500 ορειβάτες κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης ορειβατικής περιόδου είναι εγκατεστημένη πάνω στον παγετώνα Khumbu ο οποίος όμως συρρικνώνεται με ταχύ ρυθμό τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Οι ειδικοί λένε ότι το λιωμένο νερό από τους πάγους αποσταθεροποιεί τον παγετώνα ενώ πολλοί ορειβάτες αναφέρουν ότι πέφτουν για ύπνο στη βάση και όταν ξυπνούν έχουν εμφανισθεί ρωγμές στους πάγους εκεί.

Μια μελέτη ερευνητών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς το 2018 έδειξε ότι το σημείο του παγετώνα στο οποίο βρίσκεται η κατασκήνωση βάσης του Εβερεστ συρρικνώνεται με ρυθμό ενός μέτρου κάθε χρόνο. Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι ο παγετώνας χάνει 9,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως. Εχει σχηματιστεί μάλιστα στο κέντρο της κατασκήνωσης βάσης ένα ρυάκι το οποίο διευρύνεται και διογκώνεται συνεχώς.

Το φαινόμενο και η απόφαση

Σε κάποια σημεία κάτω από τον παγετώνα βρίσκονται πετρώματα. Οταν το λιώσιμο των πάγων αρχίζει να αποκαλύπτει αυτά τα πετρώματα προκαλούνται κατολισθήσεις τους. Σε άλλα σημεία κάτω από τον παγετώνα υπάρχει μια γεωλογική δομή που οι ειδικοί αποκαλούν «παγογκρεμό» το λιώσιμο αυτών των δομών παράγει το νερό που κυλά προκαλώντας τις ρωγμές αποτελώντας το πιο βασικό παράγοντα αποσταθεροποίησης του παγετώνα. Το λιώσιμο των παγογκρεμών προκαλεί επίσης κατολισθήσεις.

Χάρτης στον οποίο σημειώνεται η θέση της κατασκήνωσης βάσης (base camp) του Εβερεστ και ο παγετώνας | Google Earth

«Προετοιμαζόμαστε για την μετεγκατάσταση της κατασκήνωσης βάσης και βρισκόμαστε σε συνεννοήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι πολύ βασικό να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που βλέπουμε να συμβαίνουν στην κατασκήνωση βάσης και να κάνουμε ότι χρειάζεται για την βιωσιμότητα της ορειβατικής δραστηριότητας ως εμπορικό προϊόν» δήλωσε ο Τάρανθ Αντχικάρι, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ που ανέφερε ότι η νέα κατασκήνωση βάσης θα δημιουργηθεί σε ένα σημείο 200-400 μέτρα χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται σήμερα.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού κυβερνητικής επιτροπή του Νεπάλ η οποία παρακολουθεί και ελέγχει όλα όσα έχουν να κάνουν με την ορειβατική δραστηριότητα στη χώρα. Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια ακόμη κατασκήνωση βάσης στο Εβερεστ που βρίσκεται σε ύψος 5,150 μέτρων στην πλευρά που βρίσκεται το Θιβέτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...