366
Νανορομπότ μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνουν φάρμακα σε συγκεκριμένα κύτταρα (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Αμφίβιο ρομπότ κολυμπά στον οργανισμό και χορηγεί φάρμακα όπου χρειάζεται!

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 10:35
Νανορομπότ μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνουν φάρμακα σε συγκεκριμένα κύτταρα (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Αμφίβιο ρομπότ κολυμπά στον οργανισμό και χορηγεί φάρμακα όπου χρειάζεται!

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 10:35

Ενα μικροσκοπικό, αμφίβιο ρομπότ, το οποίο μπορεί να κολυμπήσει μέσα στα σωματικά υγρά, να ξεφύγει από διάφορα εμπόδια και να φτάσει και να εγχύσει φάρμακα σε συγκεκριμένους ιστούς ή ακόμα και κύτταρα, ανέπτυξαν ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσιεύει η βρετανική Telegraph, το αμφίβιο μικρορομπότ μπορεί να κολυμπήσει μέσα στα βιολογικά υγρά και να μεταφέρει φαρμακευτικές ουσίες σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ ελπίζουν ότι με τη βοήθεια του νέου μικροσκοπικού και έξυπνου εργαλείου, καθίσταται πλέον εφικτή η στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων, με την οποία θα μειώνονται ή ακόμη και θα εξαφανίζονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στο εντυπωσιακό βίντεο (από κάτω) παρουσιάζεται το ρομπότ, με μέγεθος ενός μπιζελιού, να περνά με ευκολία εμπόδια, να πηδά στον αέρα πριν βυθιστεί σε μια δεξαμενή με νερό, όπου συλλέγει με ευκολία ένα μικρό αντικείμενο και το μεταφέρει σε συγκεκριμένο σημείο.

Σήμερα δεν υπάρχουν παρόμοια συστήματα που να μεταφέρουν δραστικές ουσίες για την αντιμετώπιση μιας νόσου σε συγκεκριμένους στόχους και όταν κάποιος πάρει ένα φάρμακο, είτε είναι χάπι, είτε ένεση, είτε σε οποιαδήποτε άλλη φαρμακοτεχνική μορφή, εξαπλώνεται σε όλο τον οργανισμό του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει την αποτελεσματικότητά του, ενώ να δημιουργεί και ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς πέρα από το σημείο-στόχο του, επηρεάζει όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.

Επιπλέον, υπάρχουν φάρμακα τα οποία είναι γνωστό ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία καρκινικά κύτταρα, όμως δεν χορηγούνται σε ανθρώπους, καθώς είναι εξαιρετικά τοξικά. Αν όμως ένα νανορομπότ τα κατευθύνει και τα απελευθερώσει πάνω στα καρκινικά κύτταρα, τότε δυνητικά δεν θα υπάρχει επικίνδυνη τοξικότητα για το οργανισμό.

Αυτό σημαίνει ότι πρώτον μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που φάνηκε από τις κλινικές δοκιμές ότι είναι αποτελεσματικά, αλλά απορρίφθηκαν λόγω τοξικότητας ή παρενεργειών και δεύτερον ότι μπορούν να δημιουργηθούν νέου τύπου δραστικές ουσίες που θα στοχεύουν συγκεκριμένα κύτταρα.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επιτυχημένες δοκιμές σε γουρούνια, και το μικρορομπότ απελευθέρωσε με επιτυχία φάρμακα σε συγκεκριμένο σημείο στο στομάχι τους.

«Πρόκειται για το πιο στιβαρό και πολυλειτουργικό, μη προσδεμένο ρομπότ, που έχουμε αναπτύξει ποτέ. Φτάνει στον στόχο που του έχουμε προγραμματίσει και στη συνέχεια απελευθερώνει το φάρμακο», εξηγεί η δρ Ρενέ Ζάο, επίκουρη καθηγήτρια Μηχανολογίας-Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News