568
Τον περασμένο Μάρτιο η κατάσταση στις ιταλικές ΜΕΘ ήταν τραγική | EPA/MASSIMO PERCOSSI

Ετσι η Ευρώπη υποτίμησε τον κίνδυνο της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2020, 09:25
Τον περασμένο Μάρτιο η κατάσταση στις ιταλικές ΜΕΘ ήταν τραγική
|EPA/MASSIMO PERCOSSI

Ετσι η Ευρώπη υποτίμησε τον κίνδυνο της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2020, 09:25

Και όμως, οι φύλακες της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη δεν κατάλαβαν ότι έρχεται πανδημία! Στις 18 του περασμένου Φεβρουαρίου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο εδρεύει στη Σουηδία, τριάντα άτομα της τεχνικής συμβουλευτικής επιτροπής του ECDC συναθροίστηκαν και διαβουλεύτηκαν αλλά δεν κατάφεραν να δουν τι έρχεται και πόσο σφοδρό είναι.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη μελέτη των πρακτικών εκείνης της συνάντησης των κορυφαίων εμπειρογνωμόνων γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais: «Υπήρξε ελάχιστη κατανόηση του κινδύνου από τον Covid-19, και ύστερα από λίγες ημέρες η Ιταλία θα διαπίστωνε τι εστί κορονοϊός».

Η εφημερίδα καταθέτει ότι βρήκε πρόσβαση στα κείμενα του εν λόγω μίτινγκ και ότι μπορεί να αποδείξει όσα καταγγέλλει. «Διαβάζοντάς τα τρεις μήνες μετά και έπειτα από 166.000 θανάτους παγκοσμίως, είναι προφανές ότι κανένας υπάλληλος υγείας που υπήρχε εκεί δεν πρόβλεψε τι επρόκειτο να συμβεί».

Αντιθέτως, μάλιστα! «Η Τεχνική Συμβουλευτική Επιτροπή πίστευε ότι ο Covid-19 παρουσίαζε χαμηλό κίνδυνο για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό, και μόνο μερικές προειδοποιήσεις διατυπώθηκαν σχετικά με τον κίνδυνο του ιού, όμως αυτές κατέλαβαν ελάχιστο χώρο στο κείμενο που συνοψίζει τις συζητήσεις του διημέρου μίτινγκ». Κάποιοι από όσους συμμετείχαν στο μίτινγκ εξέφρασαν την άποψη ότι δεν πρέπει να πυροδοτηθεί κλίμα ανησυχίας και φόβου στον λαό, έτσι αναβλήθηκαν και οι όποιες ανακοινώσεις.

Το ECDC είναι ένας οργανισμός με λίγες εξουσίες λέει η El Pais. Στόχος του είναι να παρέχει εμπειρογνωμοσύνη και προτάσεις για συντονισμό, έτσι ώστε οι χώρες να μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα την υγεία του πληθυσμού τους. Ε, τέτοιος στόχος δεν επιτεύχθηκε με την κρίση του κορονοϊού: «Τα πρακτικά δείχνουν κάποια σημάδια ότι επέρχεται καταστροφή, ωστόσο δεν υπήρξαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ηταν «ψεύτικη η αίσθηση ηρεμίας» που κατέλαβε όσους συμμετείχαν στο μίτινγκ. Διέγνωσαν λανθασμένα τη μεταδοτικότητα, κρίνοντας από την περίπτωση ενός Κινέζου που πέθανε στο Παρίσι. «Τότε υπήρχαν 45 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ευρώπη». Στους εμπειρογνώμονες φάνηκε μικρή η τοπική μετάδοση και μικρός ο εξ αυτής κίνδυνος.

Οι Ισπανοί κατηγορούν και τον τρόπο ελέγχου που προκρίθηκε. «Ο ιός εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, αλλά δεν εντοπίστηκε από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Ο λόγος για αυτό ήταν τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για το τεστ. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, ένας ασθενής έπρεπε να είχε ταξιδέψει στο Γουχάν για να ελεγχθεί. Ετσι δεν έγιναν τεστ σε άτομα με συμπτώματα κορονοϊού ή σε ασθενείς με πνευμονία άγνωστης προέλευσης».

Το κόστος και οι ψυχές

Στη συνέχεια του καταγγελτικού κειμένου της η ισπανική εφημερίδα επικεντρώνει στην έλλειψη τεστ που κατέστησε αδύνατη τη διάγνωση όλων των υπόπτων κρουσμάτων. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων είχε προτείνει, λέει, ότι οι ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της Απω Ανατολής (Ιαπωνία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, κ.ά.) πρέπει να ελέγχονται για κορονοϊό. Ωστόσο ο φινλανδός σύνεδρος είπε πως «αυτό δεν είναι βιώσιμο, θα οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να ζητήσουν εξετάσεις χωρίς λόγο, με τεράστιο κόστος για το σύστημα υγείας»…

Η έλλειψη μασκών στις ευρωπαϊκές χώρες είναι άλλο ένα κομβικό σημείο στο οποίο επικεντρώνουν οι Ισπανοί, οι οποίοι τονίζουν ότι και το φλέγον θέμα της ανεπάρκειας κλινών νοσηλείας εθίγη επίσης στο μίτινγκ, από τον ολλανδό σύνεδρο.

Η κρίση παλαιών στελεχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στους οποίους απευθύνθηκε η El Pais, είναι ότι οι σύνεδροι της Σουηδίας εκείνες τις κρισιμότατες ημέρες για την εξάπλωση ή για τον περιορισμό της νόσου δεν κατάλαβαν την έκταση του προβλήματος: «Ακόμη και αν κοιτάξαμε από την προοπτική της εποχής, με ό,τι ήταν ήδη γνωστό για τον κορονοϊό δηλαδή, φαίνεται ότι ούτε η ικανότητα μετάδοσης του ιού ούτε ο αντίκτυπος των διεθνών ταξιδιών αξιολογήθηκαν επαρκώς. Υποτίμησαν την κατάσταση»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...