931
Ο Τραμπ αντιδρά καθώς επιστρέφει στον Λευκό Οίκο μετά από ένα Σαββατοκύριακο στην έπαυλή του στη Φλόριντα | REUTERS/Carlos Barria

H «καλύτερη Κυριακή» του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2019, 09:16
Ο Τραμπ αντιδρά καθώς επιστρέφει στον Λευκό Οίκο μετά από ένα Σαββατοκύριακο στην έπαυλή του στη Φλόριντα
| REUTERS/Carlos Barria

H «καλύτερη Κυριακή» του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2019, 09:16

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει «πλήρως αθωωμένος»: η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μόλερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να αποδειχθεί κάποια συνεννόηση με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016, κάτι που επιτρέπει στον αμερικανό πρόεδρο να αντιμετωπίζει πιο ήσυχος το πολιτικό του μέλλον.

Oμως αν ο και ο Μόλερ απαλλάσσει τον Τραμπ και το περιβάλλον του από την κατηγορία για συμπαιγνία με τη Μόσχα, «δεν απαλλάσσει» τον αμερικανό πρόεδρο από την κατηγορία για παρακώλυση της δικαιοσύνης στην υπόθεση αυτή, σύμφωνα με μια σύνοψη της έκθεσης που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα. Εξ ου και, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αμφιβολίες των αντιπάλων του, που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το περιεχόμενό της.

Με «πολύ καλή διάθεση», σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους του που μίλησε κατά την επιστροφή του Τραμπ από την πολυτελή λέσχη του στη Φλόριντα, ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται σήμερα και αύριο να υποδεχθεί στην Ουάσινγκτον έναν σύμμαχο, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

H τετρασέλιδη σύνοψη της έρευνας Μόλερ που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης (Reuters)

Τα συμπεράσματα της έρευνας Μόλερ δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ. Και όπως επισημαίνουν αναλυτές είναι μια μεγάλη ανάσα για τον ρεπουμπλικανό μεγιστάνα ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών, στις οποίες σκοπεύει να διεκδικήσει μια δεύτερη τετραετή θητεία.

«Καμιά συνέργεια, καμιά παρακώλυση, πλήρης και ολοκληρωτική ΑΠΑΛΛΑΓΗ», έγραψε -πού αλλού;- στο αγαπημένο του Twitter ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Επί μήνες κατήγγελλε ένα «κυνήγι μαγισσών» ενορχηστρωμένο από τους Δημοκρατικούς που δεν έχουν χωνέψει τη νίκη του επί της Χίλαρι Κλίντον.

 

«Ειλικρινά είναι ντροπή που ο πρόεδρός σας χρειάστηκε να το υποστεί αυτό», δήλωσε στη συνέχεια.

Σε μια τετρασέλιδη επιστολή, ο Μπαρ ανέφερε πως οι έρευνες του ειδικού εισαγγελέα δεν κατέδειξαν πως η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ή κάποιος που συνεργάσθηκε μ’ αυτήν συνεννοήθηκε ή συντονίσθηκε με τη Ρωσία στις προσπάθειές της να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016».

Η «καλύτερη Κυριακή» του Τραμπ

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο απαίτησαν χθες το βράδυ τη δημοσίευση της «πλήρους» έκθεσης, εκτιμώντας πως ο υπουργός Δικαιοσύνης «δεν είναι ένας ουδέτερος παρατηρητής».

«Η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης (Μπιλ) Μπαρ, όσες απαντήσεις δίνει, τόσες ερωτήσεις δημιουργεί», παρατήρησαν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και κορυφαία αξιωματούχος των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι καθώς και ο επικεφαλης της μειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. «Επείγει να δημοσιοποιηθούν η πλήρης έκθεση και όλα τα έγγραφα που συνδέονται με αυτή», πρόσθεσαν.

«Μακράν της ‘πλήρους απαλλαγής’ για την οποία μιλάει ο πρόεδρος, η έκθεση Μόλερ δεν αθωώνει ξεκάθαρα τον πρόεδρο», αντέδρασαν από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί Τζέρολντ Νάντλερ, Άνταμ Σιφ και Ιλάιτζα Κάμινγκς, οι οποίοι διευθύνουν τρεις ισχυρές κοινοβουλευτικές επιτροπές του Κογκρέσου. Επέμειναν στο γεγονός ότι, στο ζήτημα της ενδεχόμενης παρεμπόδισης της δικαιοσύνης εκ μέρους του αμερικανου προέδρου, ο Μάλερ δεν δίνει κάποιο οριστικό συμπέρασμα.

Ομως ο Μπαρ, πρώτος παραλήπτης της πολυαναμενόμενης έκθεσης, συμπέρανε από την πλευρά του πως στο έγγραφο, το οποίο εξέτασε από την Παρασκευή, δεν αναφέρεται κανένα αδίκημα που να μπορεί να επιφέρει δικαστικές διώξεις οι οποίες να βασίζονται στην παρακώλυση της δικαιοσύνης.

«Εξαιρετική ημέρα για τον πρόεδρο Τραμπ και την ομάδα του (…) Κακή ημέρα γι’ αυτούς που ήλπιζαν πως η έρευνα Μόλερ θα έριχνε τον πρόεδρο Τραμπ», έγραψε στο Twitter ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος έπαιξε γκολφ το σαββατοκύριακο στη Φλόριντα με τον πρόεδρο.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν επίσης πως τα συμπεράσματα του ειδικού εισαγγελέα ενισχύουν προς το παρόν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Για τους New York Times, η χθεσινή Κυριακή «μπορεί θαυμάσια να ήταν η καλύτερη της θητείας του. Το πιο σκοτεινό και πιο απειλητικό σύννεφο που πλανιόταν πάνω από την προεδρία του ουσιαστικά διαλύθηκε».

Ομως η ρωσική έρευνα «δεν ήταν κυνήγι μαγισσών», εκτιμά η Washington Post, και «το Κογκρέσο και η κοινή γνώμη θα χρειαστούν πολύ περισσότερες πληροφορίες για να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη».

675 ημέρες έρευνας

Ο Ρόμπερτ Μόλερ έβαλε τέλος στις έρευνές του έπειτα από 675 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων πολύ λίγα στοιχεία διέρρευσαν, αλλά οι οποίες κράτησαν τη χώρα με κομμένη την ανάσα, φέρνοντας στο νου την έρευνα του Γουοτεργκέιτ που ώθησε τον Ρίτσαρντ Νίξον στην παραίτηση τον Αύγουστο του 1974.

Ο διακριτικός και μεθοδικός πρώην επικεφαλής του FBI μετέβη χθες το πρωί στην επισκοπική εκκλησία Saint-John που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Χαμογέλασε στους φωτογράφους χωρίς να πει λέξη.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές υπογράμμιζαν χθες τα όρια της έρευνας που διεξήχθη από τον πρώην επικεφαλής του FBI, σαν να ήθελαν να προετοιμάσουν το έδαφος για την απουσία ηχηρών αποκαλύψεων.

«Ο ειδικός εισαγγελέας ερευνούσε σε περιορισμένο πλαίσιο (…) Αυτό που πρέπει να κάνει το Κογκρέσο είναι να έχει μια συνολική εικόνα», υπογράμμισε στο CNN ο Τζέρι Νάντλερ, Δημοκρατικός πρόεδρος της ισχυρής Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η κατηγορία της συνέργειας δεν επιβεβαιώθηκε για κανένα από τα 34 πρόσωπα που κατηγορούνταν στην υπόθεση αυτή, ανάμεσα στα οποία έξι στενοί συνεργάτες του Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ, ανακοίνωσε πως θέλει να κάλέσει τον Μπαρ σε ακροαματική συνεδρίαση. Δήλωσε πως επιθυμεί να μάθει απ’ αυτόν «ποιο ήταν το κίνητρο των αποφάσεών του» και να δει «όλες τις αποδείξεις που υπάρχουν από πίσω, ώστε οι Αμερικανοι να γνωρίζουν τα γεγονότα στο σύνολό τους».

Για τον Πιτ Μπάτιγκιγκ, τον νεαρό δήμαρχο της πόλης Σάουθ Μπεντ (Ιντιάνα) και υποψήφιο στις προκριματικές για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, το πολυσυζητημένο έγγραφο είναι σημαντικό, όμως το στρατόπεδό του πρέπει να επιμείνει στην ημερομηνία του Νοεμβρίου του 2020.

«Ο πιο ξεκάθαρος τρόπος για να μπει τέλος στον τραμπισμό είναι να τον νικήσουμε μαζικά στις κάλπες», εξηγεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...