411
Ο Γιάννης Οικονόμου στο πρώτο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, ανακοινώνοντας την πολιτική ηγεσία του νέου υπουργείου | INTIMENEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Και επίσημα δίδυμο Στυλιανίδη – Τουρνά σε υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 11:42
Ο Γιάννης Οικονόμου στο πρώτο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, ανακοινώνοντας την πολιτική ηγεσία του νέου υπουργείου
|INTIMENEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Και επίσημα δίδυμο Στυλιανίδη – Τουρνά σε υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 11:42

Οι πληροφορίες που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναθέτει στον Χρήστο Στηλιανίδη, πρώην Επίτροπο της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, επιβεβαιώθηκαν το πρωί της Δευτέρας με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος στην έναρξη του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών είπε τα εξής:

«Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνιστάται Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Υπουργός: Χρήστος Στυλιανίδης

Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

Στον κ. Στυλιανίδη θα αποδοθεί τιμητική πολιτογράφηση με τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 11:00 π.μ.».

Από την ανακοίνωση του κ. Οικονόμου εξάγονται δύο τρεις ειδήσεις.

Πρώτον, ότι το νέο κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο που είχε ήδη ανακοινωθεί από την περασμένη Τρίτη στο πλαίσιο του ανασχηματισμού και πάγωσε για λίγες ημέρες λόγω της εμπλοκής που παρουσιάστηκε με τον πρώτο εκλεκτό της κυβέρνησης τον ναύαρχο ε.α. Ευάγγελο Αποστολάκη, άλλαξε, τουλάχιστον ως προς την ονομασία του: Από υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έγινε υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Δεύτερον, ότι ο κ. Στυλιανίδης θα λάβει την ελληνική υπηκοότητα άμεσα, ώστε να μπορέσει και να ορκιστεί υπουργός την Παρασκευή. Η πολιτιγράφηση του κ. Στυλιανίδη ήταν η μόνη εκκρεμότητα που απέμενε καθώς δεν μπορεί να καταλαμβάνει θέση υπουργού μη έχοντας την ελληνική υπηκοότητα (κάτι αντίστοιχο εξάλλου είχε γίνει με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη όταν είχε αναλάβει υφυπουργός Εξωτερικών στη δεκαετία του 1990).

Τρίτον, ο κ. Τουρνάς, πτέραρχος ε.α., είναι o «στρατιωτικός» βραχίωνας στην πολιτική ηγεσία του νέου χαρτοφυλακίου, καθώς υπήρξε αρχηγος ΓΕΑ και έχει τεράστια εμπειρία στα πτητικά μέσα –άλλωστε, με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί το νέο υπουργείο απορροφά την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Η ανάθεση της θέσης του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί προσωπική τιμή και συλλογικό στοίχημα. Γιατί έχουμε μπροστά μας την ενδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Με έμφαση στην πληρέστερη προετοιμασία και στόχο τη μεγαλύτερη πρόληψη για την αντιμετώπιση των φαινομένων στις δύσκολες συνθήκες του καιρού μας. Μια πρόκληση στην οποία κανείς δεν περισσεύει. Ευχαριστώ τον κύριο Πρωθυπουργό για την τιμή και την εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Τουρνάς.

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε:

«Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμητική πρόταση να αναλάβω Υπουργός στο νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Την αποδέχτηκα με πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων & προσδοκιών. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μας έχουν ξεπεράσει και πρέπει να επιταχύνουμε τις μεγάλες αλλαγές χωρίς καθυστέρηση. Η πρόληψη και η ετοιμότητα απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News