966
Εθελοντές που εργάζονται σε κοινωνικές κουζίνες ετοιμάζουν καθημερινά φαγητό για χιλιάδες άστεγους στην Ελλάδα. |

Νόστιμο φαγητό για όλους; Μπορούμε…

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 25 Ιανουαρίου 2017, 11:12
Εθελοντές που εργάζονται σε κοινωνικές κουζίνες ετοιμάζουν καθημερινά φαγητό για χιλιάδες άστεγους στην Ελλάδα.
|

Νόστιμο φαγητό για όλους; Μπορούμε…

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 25 Ιανουαρίου 2017, 11:12

Πώς μπορεί να αισθάνεται ένας άνθρωπος που μέχρι πρότινος είχε μια κανονική ζωή με σπίτι και δουλειά αλλά ξαφνικά βρέθηκε στο δρόμο; Τι θα μπορούσε να τον κάνει να νιώσει λίγο καλύτερα; Τι του λείπει περισσότερο από όλα;  Το πρόβλημα είναι τραγικό αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές χιλιάδες άστεγοι ενώ στην Ευρώπη ανέρχονται σε τρία εκατομμύρια. Συνολικά 100 εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν στέγη ούτε σταθερή τροφή καθημερινά και οι οποίοι στηρίζουν τη ζωή τους στις κοινωνικές κουζίνες και τα συσσίτια.

Τα στοιχεία ανακοίνωσε την Τρίτη στο Μερόπειον  Φιλανθρωπικό Ίδρυμα (μια φιλανθρωπική οργάνωση που εδώ και 103 χρόνια στηρίζει άπορες γυναίκες μέσω της κουζίνας της) ο Δημήτρης Σερίφης, Marketing Manager του τμήματος τροφίμων της ΕΛΑΪΣ – Unilever στη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτοβουλίας «Πλούσια Γεύση για όλους». Πρόκειται για το πρόγραμμα «Flavor for All» το οποίο στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την Knorr σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ΜΠΟΡΟΥΜΕ, με στόχο να κάνει πιο νόστιμο το φαγητό  των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

«Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μας λείπουν οι θερμίδες, δεν έχουμε λιμό μέχρι στιγμής.», τόνισε ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης των τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού:  «Μας λείπει η αξιοπρέπεια. Θερμίδες υπάρχουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η διατροφική ανασφάλεια που περνάνε οι άνθρωποι εδώ πέρα δεν είναι κάτι πάρα πολύ άσχημο», είπε.  Για σκεφτείτε το. Κάποιος που κάποτε είχε τα πάντα στη ζωή του είναι τρομερά οδυνηρό σήμερα Τρίτη να μην ξέρει αν την Παρασκευή θα έχει να φάει και αν θα έχει να δώσει στο παιδί του φαγητό το Σαββατοκύριακο.

KNORR_ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ_2
Η επισιτιστική ανασφάλεια είναι το μεγάλο πρόβλημα των ανθρώπων που έχουν χάσει το σπίτι τους και τη δουλειά τους

«Όλοι μπορούν να βρουν φαγητό, μακαρόνια, ρύζι, θερμίδες θα πάρουν. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, σας το εγγυώμαι αυτό» είπε ο κ. Θεοδωρίδης , «αυτό που έχει λείψει όμως από μερικούς ανθρώπους είναι να νιώσουν ιδιαίτερα.» Ευτυχώς γλυκά και φαγητά ακόμη και των καλύτερων ελλήνων αρχιμαγείρων και ζαχαροπλαστών φτάνουν τακτικά στις κοινωνικές κουζίνες και σε ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί άσχημα από τη ζωή και τα έχουν ιδιαίτερα ανάγκη. Το να βοηθάς μια κοινωνική κουζίνα να μαγειρεύει πιο ιδιαίτερα πιο νόστιμα είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειπώθηκε στην εκδήλωση. Γιατί;

«Είναι σημαντικό να τρώμε καλά και να τρώμε σωστά, αλλά κυρίως να απολαμβάνουμε πλούσιες στιγμές με το φαγητό μας. Είτε κάποιος σιτίζεται σε μία κοινωνική κουζίνα είτε στο σπίτι, το να απολαμβάνει ένα νόστιμο φαγητό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη για να μπορεί να νιώθει καλά κάθε μέρα που περνά. Ειδικά, για τους ανθρώπους σε ανάγκη που αντιμετωπίζουν μια δύσκολη καθημερινότητα, ένα γευστικό φαγητό τους δίνει πραγματικά τη δύναμη να συνεχίσουν», σημείωσε η Ειρήνη Μπαμπαρούτση, κλινική διαιτολόγος και αθλητική διατροφολόγος. Και διευκρίνισε ότι «αυτό που λείπει σε όλους τους ανθρώπους, και σε αυτούς που φτάνουν στις κοινωνικές κουζίνες, είναι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες οι οποίες επηρεάζουν πάρα πολύ και τη λειτουργία του εγκεφάλου άρα και τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας.» Πώς γίνεται αυτό; «Οι γευστικοί υποδοχείς ανάλογα με το είδος του φαγητού δίνουν σήμα στον εγκέφαλο να παράγει ενδορφίνες, δηλαδή τις ορμόνες της ευεξίας, που κατ’ επέκταση βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία και την ευημερία μας», είπε.

Με την πρωτοβουλία «Πλούσια Γεύση για Όλους» η Knorr έχει στόχο να βελτιώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων στην Ευρώπη που έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια, προσφέροντας πάνω από ένα εκατομμύριο γεύματα και στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με κοινωνικές κουζίνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο, στην Ελλάδα, στην Ελβετία και στην Πορτογαλία, προκειμένου να προσφέρει γευστικό φαγητό σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Η βελτίωση της διατροφής εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το 2020 είναι εξάλλου μία από τις τρεις κύριες δεσμεύσεις του Παγκοσμίου Σχεδίου Δράσης της Unilever για την Αειφορία, και η πλατιά γκάμα των προϊόντων Knorr αποτελεί βασικό μοχλό για την επίτευξη αυτού του στόχου.

KNORR_ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ_3
Ένα καλομαγειρεμένο πιάτο φαγητό και το τρυφερό χαμόγελο μιας εθελόντριας προσφέρουν λίγη θαλπωρή στους άστεγους που συντηρούνται με συσσίτια.

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, η Knorr μέσω της συνεργασίας με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, στοχεύει να ενισχύσει πολλές κοινωνικές κουζίνες σε όλη την Ελλάδα, με την παροχή προϊόντων της όπως οι κύβοι Knorr. Ήδη  μέχρι σήμερα έχει προσφέρει 7.000 προϊόντα σε 4 κοινωνικές κουζίνες, ενώ για όλο το 2017 θα προσφέρει περισσότερα από 50.000 προϊόντα. Παράλληλα, η Knorr θα προσφέρει περισσότερες από 350.000 μερίδες φαγητού ενισχύοντας οικονομικά το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ώστε να συνεχίσει το έργο του στην επισιτιστική στήριξη ανθρώπων σε ανάγκη με βάση την εθελοντική προσφορά.

Ακόμη, προκειμένου να ενισχύσει το έργο των εθελοντών που στηρίζουν τις κοινωνικές κουζίνες στην Ελλάδα, η Knorr αναλαμβάνει τη δημιουργία σεμιναρίων μαγειρικής, με στόχο να βοηθήσει τους εθελοντές που μαγειρεύουν στις κοινωνικές κουζίνες να βελτιώσουν τις μαγειρικές ικανότητές τους. Τα σεμινάρια μαγειρικής θα διεξάγονται στις κοινωνικές κουζίνες σε συνεργασία με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, με απώτερο στόχο να κάνουν πιο πλούσια τη γεύση του φαγητού που σερβίρεται σε όσους βρίσκουν καταφύγιο σε αυτούς τους χώρους.

Η πρωτοβουλία απευθύνεται και σε όσους προσφέρουν εθελοντικά στις κοινωνικές κουζίνες, αφού μέσω της Knorr θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις μαγειρικής πάνω στην τέχνη και τη χαρά της προετοιμασίας του φαγητού. Γιατί όπως δήλωσε η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: «Το φαγητό τρέφει και δυναμώνει όλα εκείνα που κάνουν τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς, πιο γερούς και δεν τους αφήνει μόνους. Οι κουβέντες γλυκαίνουν και όλοι οι άνθρωποι βρίσκουν μόνο όσα τους ενώνουν με ένα πιάτο νόστιμο φαγητό».

Τέλος αναγνωρίζοντας ότι για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή, δεν αρκεί μόνο η οικονομική ενίσχυση και η τεχνογνωσία, η Knorr προσκαλεί όλους να συμμετάσχουν στην μεγάλη αυτή εθελοντική πρωτοβουλία.

Αν θέλετε να βοηθήσετε μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του Δικτύου ΜΠΟΡΟΥΜΕ  και με τον ταχυδρομικό σας κώδικα να βρείτε τι ανάγκες υπάρχουν στην περιοχή σας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...