226
Το «Oruc Reis» είχε αποσυρθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου | REUTERS/Yoruk Isik/File Photo

Ξαφνικά νέα επικίνδυνη κλιμάκωση από την Αγκυρα: Με Navtex στέλνει το «Oruc Reis» έξω από το Καστελόριζο

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 07:22
Το «Oruc Reis» είχε αποσυρθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου
|REUTERS/Yoruk Isik/File Photo

Ξαφνικά νέα επικίνδυνη κλιμάκωση από την Αγκυρα: Με Navtex στέλνει το «Oruc Reis» έξω από το Καστελόριζο

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 07:22

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής Navtex, η οποία αναφέρει ότι το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο από τη Δευτέρα 12 έως την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.

Οι έρευνες θα γίνουν σε θαλάσσια ζώνη που φτάνει έως και επτά μίλια από το Καστελόριζο, ελάχιστα έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, έξι μίλια από τις ακτές.

Η περιοχή που δεσμεύεται, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στο kathimerini.gr, ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της φτάνει νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες του συμπλέγματος.

Η κίνηση αυτή συνιστά σημαντική κλιμάκωση εκ μέρους της Αγκυρας, ελάχιστες ημέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και λίγο πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα και την Αγκυρα η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Αλλα δύο πλοία, το «Ataman» και το «Cengiz Han», θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως τις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η Aγκυρα είχε αποσύρει το «Oruç Reis» από την Ανατολική Μεσόγειο για να «επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα» ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...