390
Ο Νικολά Σαρκοζί σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση | REUTERS/Jacky Naegelen

Ενώπιον της Δικαιοσύνης (ξανά) ο Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2016, 09:23
Ο Νικολά Σαρκοζί σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση
|REUTERS/Jacky Naegelen

Ενώπιον της Δικαιοσύνης (ξανά) ο Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2016, 09:23

Ερευνα κατά του Νικολά Σαρκοζί άνοιξαν και επίσημα οι δικαστικές αρχές στη Γαλλία οι οποίες διερευνούν τυχόν παρατυπίες στην υπόθεση της χρηματοδότησης της εκστρατείας του για την εκλογή προέδρου το 2012. Οι αρχές εξετάζουν αν και κατά πόσο προσπάθησε να παρακάμψει την νομοθεσία περί χρηματοδότησης και να δαπανήσει ποσά μεγαλύτερα από το προβλεπόμενο.

Την Τρίτη, ο Σαρκοζί, μετά από πολύωρη κατάθεση, τέθηκε σε καθεστώς επίσημης έρευνας για την υπέρβαση στο ποσό της χρηματοδότησης της εκστρατείας του. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και δεν υπάρχουν άλλα περιοριστικά μέτρα εναντίον του.

Στο ίδιο καθεστώς τέθηκαν τέσσερις από τους βασικούς του συνεργάτες στην εκστρατεία, μεταξύ τους ο επικεφαλής και ο ταμίας της καμπάνιας, αλλά και τέσσερις υπεύθυνοι της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Bygmalion που εμπλέκεται στην υπόθεση, επισημαίνει το Reuters. Η υπόθεση αφορά τις προεκλογικές δαπάνες για την προεδρική εκλογή του 2012, οι οποίες βρέθηκε ότι ήταν πάνω από το διπλάσιο του προβλεπόμενου από το νόμο ποσού.

Η έρευνα γίνεται για πλαστά τιμολόγια από την Bygmalion η οποία οργάνωσε εμφανίσεις του Σαρκοζί κατά την διάρκεια της εκστρατείας. Η Bygmalion, όπως αναφέρει το BBC, χρέωσε 18,5 εκατ. ευρώ στο κόμμα του Σαρκοζί (το UMP, σήμερα έχει μετονομαστεί σε Ρεπουμπλικάνοι) αντί για την ίδια την εκστρατεία. Αυτό επέτρεψε το να παρακαμφθεί το όριο των 22,5 εκατ. ευρώ για την εκστρατεία που θεσπίζει ο νόμος.

Η Bygmalion διευθύνεται από φίλους του Ζαν-Φρανσουά Κοπ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του κόμματος αλλά παραιτήθηκε το 2014 εξαιτίας της υπόθεσης. Υπάλληλοι της Bygmalion έχουν δηλώσει πως γνωρίζουν την υπόθεση. Ο ίδιος ο Σαρκοζί, ωστόσο, αρνείται ότι γνώριζε για τα υπερβολικά έξοδα της εκστρατείας του και υποστηρίζει ότι δεν είχε ασχοληθεί με την χρηματοδότησή της. Οι δικαστές -για την ώρα- δεν βλέπουν πώς συνδέεται ο τέως πρόεδρος με την υπόθεση με τα τιμολόγια.

Παρά το ότι δεν υπάρχει δίωξη (και είναι πιθανόν ότι δεν θα υπάρξει καθόλου) η υπόθεση μπορεί να είναι πλήγμα για την προσπάθεια του Σαρκοζί να επιστρέψει στην προεδρία το 2017, έναντι του Φρανσουά Ολάντ. Αν μη τι άλλο θα τον κρατήσει νομικά εμπλεκόμενο για μήνες, ενόψει των προκριματικών εκλογών στο κόμμα του για τον υποψήφιο για την προεδρία.

Και στο παρελθόν η χρηματοδότηση των εκστρατειών του Νικολά Σαρκοζί έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη. Το 2013 απαλλάχτηκε από την κατηγορία της κρυφής χρηματοδότησης από τη Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμο της L’ Oreal. Παλαιότερα είχαν υπάρξει καταγγελίες ότι είχε χρηματοδοτηθεί από τον Μουάμαρ Καντάφι, τις οποίες αρνείται ο τέως πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...