787
| CreativeProtagon

Ενωμένη η Δύση στέλνει το κατάλληλο μήνυμα στον «τσάρο»

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 20:24
|CreativeProtagon

Ενωμένη η Δύση στέλνει το κατάλληλο μήνυμα στον «τσάρο»

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 20:24

«Γκραν σλαμ», ως γνωστόν, ονομάζονται τα τέσσερα ετήσια και σημαντικότερα τουρνουά του τένις, αθλήματος βεριτάμπλ Δυτικού καθώς οι ρίζες του υπολογίζονται στη Βόρεια Γαλλία του 12ου αιώνα και όχι στα… χωριά του Τσιτσιπά ή του Τζόκοβιτς επί βασιλείου Στεφάνου Δουσάν. Ο συντάκτης της Corriere della Sera Πάολο Βαλεντίνο βρήκε στον συγκεκριμένο όρο της αντισφαίρισης το κατάλληλο νόημα για να ενώσει τρεις σημαντικές διασκέψεις του Δυτικού πολιτικού προσωπικού: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, τη Σύνοδο των G7 στα βαυαρικά όρη και τη μαδριλένικη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο.

Αυτό το «είδος γκραν σλαμ» του Βαλεντίνο, με τις τρεις κορυφαίες διοργανώσεις του, «έστειλε στον Βλαντίμιρ Πούτιν το κατάλληλο μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας των Συμμάχων». Μήνυμα «που δεν είναι δυνατόν να παρεξηγηθεί». Ο ιταλός δημοσιογράφος έγραψε ότι «η Δύση είπε στον ηγέτη του Κρεμλίνου πως είναι έτοιμη να πολεμήσει τους αυτοκρατορικούς στόχους του και να υπερασπιστεί την Ουκρανία όσο διάστημα χρειαστεί». Επίσης διαμηνύθηκε στη Ρωσία ότι η Δύση θα την πιέσει περισσότερο ώστε «το πολιτικό και οικονομικό κόστος που βαραίνει τον ηγέτη του Κρεμλίνου να τον αναγκάσει, κάποτε, να διαπραγματευτεί».

Το κείμενο που τιτλοφορείται «Ενωμένη η Δύση στέλνει μήνυμα στον “τσάρο”» παραδέχθηκε ότι είναι «γεγονός» πως τα μέτρα και οι κυρώσεις των Δυτικών κατά της Ρωσίας «χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν». Σχολίασε εντούτοις ότι «το ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο και για το πετρέλαιο, όπως επιθυμεί ο Μάριο Ντράγκι, ελάχιστα μειώνει την αξία αυτού του αποτελέσματος», των Δυτικών μέτρων δηλαδή. Για τον αρθρογράφο το «τάιμινγκ» ήταν ιδανικό: δεν είχε προλάβει ο αέρας να σαρώσει «την ανακοίνωση του Πούτιν ότι θα παραδώσει πυραύλους Iskander στη Λευκορωσία, πιθανώς οπλισμένους και με πυρηνικές κεφαλές, για το θέμα του Καλίνινγκραντ». Κατόπιν αυτών «ήταν απολύτως απαραίτητο να σταλεί ένα σαφές μήνυμα, ικανό να σπάσει τους υπολογισμούς του “τσάρου”».

Ο Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι Δυτικοί στο G7 – ο αμερικανός πρόεδρος κατάφερε να ενώσει τη Δύση και να κάνει πάλι τις ΗΠΑ πρωταγωνίστριες | Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν νιώθει την πίεση, έγραψε ο Βαλεντίνο. Μόλις προ μερικών ωρών ξεκίνησε το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, κατευθύνθηκε στο Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν «για κάποια Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Κασπίας». Προτού πετάξει όμως, «ο Πούτιν βρήκε τον χρόνο να απαντήσει ερεθισμένος στον Ντράγκι, ο οποίος επικαλούμενος τον πρόεδρο της Ινδονησίας, απέκλεισε την παρουσία του Ρώσου στη Σύνοδο των G20 που θα γίνει τον Νοέμβριο στο Μπαλί». Και σχολίασε ο Βαλεντίνο: «Τι νευρικότητα ήταν αυτή! Ενας σύμβουλος του Πούτιν είπε ότι ο Ντράγκι δεν καθορίζει ποιος συμμετέχει στη Σύνοδο του Μπαλί».

Κατά τον ιταλό δημοσιογράφο, η προσωπικότητα του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αναδείχθηκε στη Σύνοδο των G7, όπως και του γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς. Ο Αμερικανός είναι μεγάλος επειδή «έχει κάνει προσωπική υπόθεσή του την ενότητα των Δυτικών δημοκρατιών όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας», αλλά και επειδή «έδωσε ξανά στις ΗΠΑ πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού χωρίς τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική ισχύ των ΗΠΑ, η Δύση δεν θα υπήρχε». Και για έναν επιπρόσθετο λόγο: επειδή «χωρίς τα αμερικανικά όπλα, η ουκρανική υπόθεση θα είχε ήδη τελειώσει».

Μόνος του ο Βαλεντίνο επανατοποθετήθηκε, ομολογουμένως πιο ευρωκεντρικά: «Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι πρέπει να βασιζόμαστε πλήρως στην Αμερική, αφού η πολιτική ισορροπία στις ΗΠΑ είναι τόσο εύθραυστη. Υπάρχει ανησυχία για την επιστροφή του εφιάλτη Τραμπ στην εξουσία».

Για τον Σολτς είχε επίσης καλά λόγια να γράψει: «Εχοντας ξεπεράσει τις παλινωδίες σχετικά με τις γερμανικές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, κατάφερε να ερμηνεύσει καλά τον ρόλο του προέδρου της Συνόδου των G7». Πολύ σωστά εκτιμώντας την κατάσταση, ο Ιταλός εγκωμίασε τον Γερμανό για την προσπάθειά του να αποσπάσει από τη ρωσική επιρροή διάφορα αναδυόμενα κράτη.

«Ο Σολτς, προσπαθώντας να διευρύνει το φάσμα δράσης των G7 απηύθυνε πρόσκληση προς τους ηγέτες της Σενεγάλης, της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Αργεντινής και της Νότιας Αφρικής, ώστε να βρεθούν κοινά σημεία. Δείχνει την ευρωπαϊκή βούληση. Εξάλλου το είπε και ο Μάριο Ντράγκι: “Αν επιθυμούμε εξάπλωση της ατζέντας μας, την υπεράσπιση των δημοκρατιών και την απόρριψη των απολυταρχιών, πρέπει να φέρουμε άλλες χώρες πιο κοντά μας”».

Ο Βαλεντίνο είχε και έναν καλό λόγο για «τους οικολόγους ακτιβιστές και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις» που διαμαρτυρήθηκαν ότι η κλιματική ατζέντα υποχώρησε λόγω Ουκρανικού: «Είχαν δίκιο που κατήγγειλαν την εγκατάλειψη ή την αποδυνάμωση των δεσμεύσεων περί απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και την ανεπαρκή προσπάθεια για την καταπολέμηση των επισιτιστικών κρίσεων».

Πάντως ένα σημείο είναι το κεντρικό, κατά τον Βαλεντίνο: «Από τις Βρυξέλλες και τον Πύργο Ελμάου προέκυψε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας της Δύσης ενάντια στον επεκτατισμό του Πούτιν, κάτι που είναι επίσης και πάνω από όλα δυνατό, επειδή οι Ευρωπαίοι φαίνονται επιτέλους έτοιμοι να αυξήσουν το πολιτικό, το οικονομικό και το στρατιωτικό βάρος τους. Αν είναι και βιώσιμο στον χρόνο, θα το δείξουν οι επόμενοι μήνες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...