584
Μάριο Ντράγκι: «Ο Πούτιν στο G20, αλλά μόνο εξ αποστάσεως» | REUTERS/Leonhard Foeger

Οι G7 «βλέπουν» τον Πούτιν στη Σύνοδο των G20 και φρίττουν

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 19:25
Μάριο Ντράγκι: «Ο Πούτιν στο G20, αλλά μόνο εξ αποστάσεως»
|REUTERS/Leonhard Foeger

Οι G7 «βλέπουν» τον Πούτιν στη Σύνοδο των G20 και φρίττουν

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 19:25

Αλατοπίπερο, έστω με κάποια καθυστέρηση, από το μενού του Πύργου Ελμάου όπου έγινε η Σύνοδος των G7 από τις 26 μέχρι τις 28 Ιουνίου: τα σχετικά πιάτα σερβίρισε στο κοινό της Repubblica ο ανταποκριτής της Τομάζο Τσιριάκο και αφορούν όχι το μίτινγκ που τελείωσε, αλλά εκείνο που θα αρχίσει. Δηλαδή, αυτό των G20, τον προσεχή Νοέμβριο, το οποίο θα φιλοξενήσει η Ινδονησία. Οσα διημείφθησαν στις συνεδρίες του G7 και μετέφερε ο Τσιριάκο σχετίζονται με τη συμμετοχή του ρώσου προέδρου στη Σύνοδο του Μπαλί, καθώς η Ρωσία είναι μέλος του κλαμπ. Ακριβέστερα: σχετίζονται με την παρουσία ή όχι του «τσάρου» εκεί.

Σε κάποια από τις πρωινές συναντήσεις των G7, έγραψε ο Ιταλός, στις οποίες παρέστησαν και εκπρόσωποι τρίτων χωρών, έλαβε μέρος και ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο. Φάνηκε ότι ήταν νευρικός, επειδή αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που του έχει δημιουργήσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Εφέτος το ραντεβού στο Μπαλί δεν θα είναι συνώνυμο του πάρτι των ελίτ της Γης, και αυτό εξαιτίας του Πούτιν. Το διπλωματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σύνοδος είναι ευνόητο. Ο Τσιριάκο σχολίασε ότι «δολίως ο Πούτιν αποδέχθηκε την πρόταση συμμετοχής του στη Σύνοδο G20 την ώρα που συνέρρεαν οι G7 στη Βαυαρία».

Και προσέθεσε και άλλο πιπέρι στο πιάτο: «Σαν να μην έφθανε αυτό, ο Ουιντότο θα επισκεφθεί τη Μόσχα την Πέμπτη», δηλαδή στις 30 Ιουνίου. «Αυτά είναι αρκετά για να εκνευρίσουν τους Δυτικούς. Δεν μπορούν καν να φανταστούν την οικογενειακή φωτογραφία των G20 με τον Πούτιν, ωστόσο δεν θέλουν να εγκαταλείψουν και τους ‘‘γίγαντες’’ που δεν είναι ευθυγραμμισμένοι με τη Ρωσία και με την Κίνα». Από πλευράς της η οικοδέσποινα Ινδονησία θέλει να αποφύγει πάση θυσία το φιάσκο, έτσι ο Ουιντόντο είπε στους G7 και μάλιστα τρις: «Ο Πούτιν δεν θα έρθει, άντε να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης».

Ο ιταλός δημοσιογράφος έγραψε ότι αυτές οι δηλώσεις του προέδρου της Ινδονησίας προκάλεσαν «ένα περιστατικό μεταξύ του Κρεμλίνου και του Μάριο Ντράγκι». Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους της Συνόδου ότι ο Ουιντόντο διαβεβαίωσε τους Δυτικούς πως ο Πούτιν δεν θα πάει στο Μπαλί. «Ισως συμμετάσχει εξ αποστάσεως» ήταν η ακριβής φράση του Ντράγκι. Ο οποίος έλαβε αμέσως απάντηση από τη Μόσχα: «Η Ρωσία βασίζεται στην πρόσκληση που έλαβε και απεδέχθη. Δεν είναι ο Ντράγκι αυτός που θα καθορίσει τη συμμετοχή του Πούτιν στη Σύνοδο των G20».

Ο συντάκτης της Repubblica σχολίασε ότι «κανείς από τους G7 δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει τον Πούτιν, ούτε καν χειραψία μεταξύ του Μπάιντεν και του Ρώσου νοείται σήμερα – η συμμετοχή μέσω βίντεο είναι άλλη υπόθεση, βέβαια». Και έδωσε την πληροφορία ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των G20 θα συναντηθούν στην Ινδονησία την επόμενη εβδομάδα, άρα ο εκεί θα συνυπάρξουν αναγκαστικώς ο Αντόνι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο δεύτερο και κατά την ιταλική κουζίνα κύριο πιάτο (του ρεπορτάζ) ο Τσιριάκο προσέφερε τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό διαφωνούντες: τον πρώτο τον χαρακτήρισε «σπόνσορα» του Μπαλί, ενώ τον δεύτερο ανησυχούντα μήπως η παρουσία του Πούτιν τινάξει τη Σύνοδο στον αέρα. Για τρίτο πιάτο, σαν γλυκό ή φρούτο, σερβίρισε τη στάση του πρωθυπουργού της δικής του χώρας: «Ο Ντράγκι τούς είπε ότι κανείς δεν υποστηρίζει ότι η Σύνοδος των G20 είναι ένα καθαρά οικονομικό φόρουμ. Στο Μπαλί πρέπει να επιβεβαιώσουμε την καταδίκη της επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, αλλά και την καταγγελία ότι η Μόσχα έχει προκαλέσει κρίση τιμών».

Το καφεδάκι που έκλεισε το τραπέζι των πληροφοριών ήταν πικρούτσικο μάλλον παρά χωνευτικό: «Γεγονός παραμένει ότι η Ουάσιγκτον είναι αντίθετη στην πρόσκληση του Πούτιν. Δεν αποκλείεται αντί για τον Μπάινετν να πάει στο Μπαλί ο Μπλίνκεν ή η Τζάνετ Γιέλεν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...