940
Ο Εντρίκ με τη φανέλα της Σελεσάο. Σε λίγο και με αυτή της Ρεάλ Μαδρίτης | Photo by Gabriel Aponte/Getty Images

Εντρικ, ο νέος «μεγάλος μικρός» των γηπέδων

Sportscaster Sportscaster 25 Μαρτίου 2024, 23:31
Ο Εντρίκ με τη φανέλα της Σελεσάο. Σε λίγο και με αυτή της Ρεάλ Μαδρίτης
|Photo by Gabriel Aponte/Getty Images

Εντρικ, ο νέος «μεγάλος μικρός» των γηπέδων

Sportscaster Sportscaster 25 Μαρτίου 2024, 23:31

Τέσσερις μήνες πριν ενηλικιωθεί, το νέο παιδί-«θαύμα» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό με ένα ιστορικό γκολ. Σε ηλικία 17 ετών και 246 ημερών ο Εντρικ, ο οποίος την επόμενη σεζόν θα αγωνίζεται με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, έγινε ο νεαρότερος παίκτης που κατάφερε να σκοράρει στο «Γουέμπλεϊ».

Στην τρίτη του διεθνή συμμετοχή μπήκε ως αλλαγή στη φιλική αναμέτρηση Αγγλίας – Βραζιλίας στο 71ο λεπτό και, δέκα λεπτά αργότερα, πέτυχε το παρθενικό του τέρμα με τη «Σελεσάο». Αυτό που έβαλε τέλος στο εντυπωσιακό σερί των 20 αγώνων χωρίς ήττα, το οποίο τα «Τρία Λιοντάρια» μετρούσαν στο Νησί (από τον Οκτώβριο του 2020).

Ηταν ένα «το έβαζα κι εγώ» γκολ. Ετσι φάνηκε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι, προτού πλασάρει την μπάλα στην ανυπεράσπιστη εστία των Αγγλων, ο Εντρικ έχει πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή κούρσα, ακολουθώντας τον μελλοντικό συμπαίκτη του στη Ρεάλ, Βινίσιους Τζούνιορ. «Διάβασε» τη φάση και βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή, ώστε να εκμεταλλευθεί την προσωρινή απόκρουση του Πίκφορντ, αποδεικνύοντας την ποδοσφαιρική ευφυΐα που τον χαρακτηρίζει.

Ο τελευταίος βραζιλιάνος διεθνής που είχε σκοράρει πριν κλείσει τα 18 ήταν ο Ρονάλντο -το «φαινόμενο»- το 1994. Ο Ρονάλντο ήταν και ο τελευταίος που κλήθηκε στην εθνική Ανδρών της Βραζιλίας προτού ενηλικιωθεί. Ακόμη και ο Νεϊμάρ έπαιξε με τους «μεγάλους» μετά την ενηλικίωσή του. Χάρη στο εξαιρετικό του ταλέντο ο Εντρικ κρίθηκε έτοιμος να παίξει από πολύ μικρός και στον σύλλογό του, την Παλμέιρας. Οταν ο προπονητής του, Αμπελ Φερέϊρα, του εμπιστεύθηκε θέση βασικού, ήταν μόλις 16 ετών – έγινε ο νεότερος σκόρερ στα χρονικά της βραζιλιάνικης Serie A.

Τον Οκτώβριο του 2022 η φήμη του μικρόσωμου αριστεροπόδαρου επιθετικού με την εκρηκτική ταχύτητα και την εντυπωσιακή τεχνική κατάρτιση είχε, ήδη, φτάσει στην Ευρώπη. Η Τσέλσι προσπάθησε να τον αποκτήσει. Η Μπαρτσελόνα τον ήθελε πολύ, όμως εκείνη την εποχή μετρούσε και το τελευταίο ευρώ. Η Ρεάλ, που τον παρακολουθούσε για σχεδόν ένα χρόνο (με παρότρυνση του σκάουτερ που ανακάλυψε τους Βινίσιους, Ροντρίγκο και Φεντερίκο Βαλβέρδε), ήταν αποφασισμένη να τον κάνει δικό της. Δέχτηκε να καταβάλει στον βραζιλιάνικο σύλλογο 60 εκατομμύρια ευρώ (ποσό – ρεκόρ για ομάδα της Βραζιλίας) και ανέλαβε να πληρώσει τους φόρους και την αμοιβή των ατζέντηδων.

Ανακοίνωσε τη μεταγραφή, συνολικού κόστους 80 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά θα τον φέρει στη Μαδρίτη τον προσεχή Ιούλιο – η FIFA απαγορεύει τη μετακίνηση ανήλικων ποδοσφαιριστών σε άλλη χώρα. Ο Εντρικ παρέμεινε στη Βραζιλία και τον περασμένο Δεκέμβριο βοήθησε την Παλμέιρας να κατακτήσει τον τίτλο σε ένα από τα πιο συναρπαστικά Brasileirão (βραζιλιάνικο πρωτάθλημα) των τελευταίων ετών, με τρεις ομάδες να το διεκδικούν μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Τότε, στο κρίσιμο παιχνίδι της στην έδρα της Κρουζέιρο, ο Εντρικ πέτυχε το γκολ της «χρυσής» ισοπαλίας (1-1) που έστεψε την ομάδα του πρωταθλήτρια. Στις οκτώ τελευταίες αγωνιστικές ο πιτσιρικάς σημείωσε έξι τέρματα. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 11 γκολ σε 31 ματς. Ενα περισσότερο από τα 10 που είχε σκοράρει ο ανήλικος Νεϊμάρ τη σεζόν 2008-2009.

Πέρασε και δύσκολες στιγμές ο Εντρικ, πριν φτάσει στην «εκτόξευση». Στην αγωνιώδη προσπάθειά του να δικαιώσει τις προσδοκίες, λύγισε από το άγχος. Στην αρχή της περασμένης σεζόν, σε οκτώ ματς δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ. Αργότερα, το καλοκαίρι, πέρασαν δυο ολόκληροι μήνες χωρίς να σκοράρει. Ξόδευε την ενέργειά του σε «κόλπα» θεαματικά, αλλά περιττά, θέλοντας να εντυπωσιάσει τους θεατές. Κάποια στιγμή ο φωτογραφικός φακός τον «συνέλαβε» στον πάγκο να κλαίει, αδυνατώντας να διαχειριστεί την πίεση που ένιωθε. Η βοήθεια του Φερέιρα, πρώην τεχνικού του ΠΑΟΚ, ήταν πολύτιμη. Σε μια από τις πολλές κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, που αποκάλυψε ο παίκτης, ο προπονητής του είπε: «Τα γκολ θα έρθουν τη στιγμή που πρέπει, να είσαι βέβαιος. Εσύ να παραμείνεις ήρεμος και να συνεχίσεις να χαμογελάς».

Η Ρεάλ είχε αρχίσει να ανησυχεί για την επένδυσή της. Θυμήθηκε το «κάζο» που είχε πάθει με τον Μάρτιν Οντεγκααρντ, τον οποίο χρυσοπλήρωσε στα 16 του, αλλά τον είδε να παίζει βασικός μόνο τρεις φορές στα δυο χρόνια που έμεινε στη Μαδρίτη. Αγωνιούσαν, επίσης, οι χορηγοί του Εντρικ: μια αλυσίδα οδοντιατρείων (που «αγόρασε» το λαμπερό του χαμόγελο), μια φαρμακοβιομηχανία και μια εταιρεία αθλητικών ειδών (αυτή που του προμήθευσε τα απαστράπτοντα χρυσά παπούτσια, με τα οποία εμφανίστηκε στο «Γουέμπλεϊ» το περασμένο Σάββατο). Οταν ο νεαρός Βραζιλιάνος βρήκε τη φόρμα του, ανακουφίστηκαν.

Την απόφαση να πει το «ναι» στη Ρεάλ, την πήρε ο πατέρας του, Ντάγκλας Ράμος. Τον έγραψε στις ακαδημίες της Παλμέιρας όταν ήταν 11 ετών και, έκτοτε, δεν έπαψε να τον πατρονάρει. Στην επιλογή του «μέτρησε» πολύ η θεαματική εξέλιξη που είχαν στον σύλλογο της Μαδρίτης δυο άλλοι νεαροί Βραζιλιάνοι, όπως έγραψαν οι Times: ο Βινίσιους και ο Ροντρίγκο. Επίσης, το γεγονός ότι η Ρεάλ δέχθηκε να φιλοξενήσει στη Μαδρίτη όλη την οικογένεια του Εντρικ, αλλά και την καλλονή σύντροφό του, Γκαμπριέλι Μιράντα, η οποία είναι τρία χρόνια μεγαλύτερη από τον ποδοσφαιριστή και ασχολείται επαγγελματικά με το μόντελινγκ.

«Αν ο Εντρικ εξακολουθήσει να είναι σοβαρός στην προσωπική του ζωή και να εργάζεται σκληρά στις προπονήσεις, είμαι σίγουρος πως θα αφήσει εποχή», τόνισε μετά τον θρίαμβο στο «Γουέμπλεϊ» ο νέος προπονητής της Βραζιλίας, Ντοριβάλ Τζούνιορ. Προς το παρόν, ο νεαρός «αστέρας» δείχνει πολύ ώριμος για την ηλικία του. Οπως δήλωσε στο TNT Sports, δεν του αρέσουν τα πάρτι, ούτε αφιερώνει πολύ χρόνο στα video games. Προτιμά να ψωνίζει ρούχα. Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε προσφάτως, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό «νέος Πελέ», που του αποδίδουν. «Αυτό ξεπερνά τα όρια», είπε. «Κανείς, ποτέ, δεν θα είναι ο Πελέ, είναι ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου».

Δίπλα στον Μπέλιγχαμ, τον Βινίσιους, τον Ροντρίγκο και -εκτός απροόπτου- τον Εμπαπέ, αναμένεται να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της «Βασίλισσας» των επόμενων ετών. Στο επόμενο φιλικό ματς της Βραζιλίας, το βράδυ της Τρίτης (26/3) εναντίον της Ισπανίας, ο Εντρικ θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο «Μπερναμπέου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...