675
Ο Πιτ Μπάτιγκεϊγκ | REUTERS/Brian Snyder

Ενας δηλωμένος ομοφυλόφιλος πάει για πρόεδρος των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 17:20
Ο Πιτ Μπάτιγκεϊγκ
|REUTERS/Brian Snyder

Ενας δηλωμένος ομοφυλόφιλος πάει για πρόεδρος των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 17:20

Γιατί είναι ένας 37χρονος βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν και απόφοιτος του Χάρβαρντ, ο οποίος μιλάει έξι γλώσσες και, όπως πολλοί (τουλάχιστον δεκαπέντε) ακόμα Δημοκρατικοί, φιλοδοξεί να κερδίσει την αμερικανική προεδρία. Και στην περίπτωση που επικρατήσει έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του και λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών του 2020, θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος προεδρικός υποψήφιος ενός εκ των δύο κύριων κομμάτων της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Πριν από είκοσι ή και δέκα χρόνια ο σεξουαλικός προσανατολισμός του Πιτ Μπάτιγκιγκ δεν θα του επέτρεπε ούτε καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου. Σήμερα, ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Μπάιλερ, αρθρογράφος της Washington Post, υπογραμμίζοντας σε κείμενό του πως η εντυπωσιακή αλλαγή της νοοτροπίας και της στάσης εκατομμυρίων Αμερικανών προς τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤ, έχει δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο πολιτικής δράσης για έναν γκέι ή μια λεσβία.

Με το πέρασμα των χρόνων, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας, ολοένα περισσότεροι Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικανοί τείνουν να δηλώνουν πως οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου σίγουρα δεν αποτελούν κάτι το μεμπτό. Η νοοτροπία πολλών Αμερικανών άλλαξε και όσον αφορά τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, με τους νεότερους ψηφοφόρους να τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του και τους πιο ηλικιωμένους να εμφανίζονται πλέον περισσότερο δεκτικοί, έχοντας μετατοπιστεί προς την αριστερά όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί εμφανίζονται αισθητά λιγότερο δύσπιστοι προς τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας που διεκδικούν ή κατέχουν θέσεις εξουσίας. Δημοσκόπηση της Gallup που πραγματοποιήθηκε το 2015 αποκάλυψε, για παράδειγμα, πως το 74% των Αμερικανών θα ψήφιζε έναν ομοφυλόφιλο, άνδρα ή γυναίκα, ως υποψήφιο του κόμματός του για την προεδρία, αρκεί να είχε τα απαραίτητα προσόντα. Αρνητική γνώμη είχε μόλις το 24%. Πρόκειται, σίγουρα, για μια σημαντική αλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 1978 μόνον τον 26% των ψηφοφόρων θα ψήφιζε έναν γκέι ή μια λεσβία για την προεδρία ενώ το 1999 υπέρ τασσόταν το 59%.

Επιστρέφοντας στο παρόν, σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε φέτος για λογαριασμό του NBC και της Wall Street Journal επίσης έδειξε πως σήμερα σχεδόν επτά στους δέκα (68%) Αμερικανούς θα ήταν είτε «ενθουσιασμένοι» είτε «άνετοι» με έναν γκέι υποψήφιο ή μια λεσβία υποψηφία για την προεδρία. Το 2006 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 43%.

Ο διεκδικητής του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία το 2020 και δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ χαιρετίζει μια ψηφοφόρο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του | REUTERS/Brian Snyder

Η ίδια έρευνα αποκάλυψε, ωστόσο, πως οι συμμετέχοντες θα αισθάνονταν πιο άνετα με έναν Αφροαμερικανό, με μια γυναίκα ή με έναν λευκό άνδρα παρά με έναν γκέι ή μια λεσβία. Την ίδια ώρα, όμως, οι ίδιοι άνθρωποι θα αισθάνονταν πιο άνετα με «ένα άτομο που είναι γκέι ή λεσβία» ως υποψήφιο για την προεδρία παρά με έναν υποψήφιο που είναι μεγαλύτερος των 75 ετών ή μικρότερος των σαράντα, μουσουλμάνος, σοσιαλιστής ή πολιτικά ανεξάρτητος.

Αυτό σημαίνει πως ο Πιτ Μπάτιγκιγκ μπορεί να τρέφει (λίγες, ομολογουμένως) ελπίδες να γράψει ιστορία ως ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος για την προεδρία ενώ σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο τροχοπέδη στις προεδρικές του φιλοδοξίες αποτελούν περισσότερο η νεαρή του ηλικία και το γεγονός ότι η εμπειρία του στη διακυβέρνηση περιορίζεται στη δημαρχία μιας μικρής πόλης παρά ο σεξουαλικός προσανατολισμός του.

Θα πρέπει, ωστόσο, να ληφθούν υπόψη και οι αποκαλούμενες προκαταλήψεις κοινωνικής σκοπιμότητας (social desirability bias), το γεγονός, δηλαδή, ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες στις δημοσκοπήσεις ενδέχεται να δήλωσαν πως θα στήριζαν έναν γκέι ή μια λεσβία για την προεδρία, μόνον και μόνο για να μην φανούν οπισθοδρομικοί ή επικριτικοί.

Αλλά ο Πιτ Μπάτιγκιγκ μπορεί σίγουρα να αισιοδοξεί. Γιατί στην περίπτωση που δεν καταφέρει να κερδίσει το χρίσμα για την προεδρία, θα μπορούσε να κάλλιστα να μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Αλλά ακόμα και εάν ο 37χρονος δήμαρχος δεν καταφέρει να φτάσει έως τον Λευκό Οίκο και να περάσει το κατώφλι του, το ότι ξεκίνησε να διεξάγει μια προεκλογική εκστρατεία δίχως ο σεξουαλικός του προσανατολισμός να αποτελεί ζήτημα, θα πρέπει να θεωρείται ήδη μια σημαντική νίκη για την αμερικανική και παγκόσμια ΛΟΑΤ κοινότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...