812
Ο Ραφαέλ Γκρόσι (δεύτερος από αριστερά) και τα μέλη της αποστολής της IAEA διαπραγματεύονται με τοπικούς αξιωματούχους την πορεία τους προς το εργοστάσιο, το μεσημέρι της Πέμπτης | International Atomic Energy Agency (IAEA) /Handout via REUTERS

Εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών έφτασαν οι επιστήμονες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 12:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/09/2022, 15:09
Ο Ραφαέλ Γκρόσι (δεύτερος από αριστερά) και τα μέλη της αποστολής της IAEA διαπραγματεύονται με τοπικούς αξιωματούχους την πορεία τους προς το εργοστάσιο, το μεσημέρι της Πέμπτης
|International Atomic Energy Agency (IAEA) /Handout via REUTERS

Εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών έφτασαν οι επιστήμονες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 12:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/09/2022, 15:09

Το μεσημέρι της Πέμπτης, έφτασε στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζιας, η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και ένα πολυήμερο επικίνδυνο ταξίδι στην εμπόλεμη ζώνη, για να διαπιστώσει πόσο μεγάλη είναι η απειλή ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Κι όλα αυτά, ενώ από το πρωί, οι Ρώσοι έπλητταν στόχους στο Ενερχοντάρ, την πόλη όπου βρίσκεται το εργοστάσιο και Ουκρανοί κομάντο προσπάθησαν να καταλάβουν τον σταθμό.

Παρόλα αυτά, η αποστολή της ΙΑΕΑ είχε αναχωρήσει από τη Ζαπορίζια νωρίς το πρωί και κατευθυνόταν προς τον πυρηνικό σταθμό, παρά τις αναφορές για σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ο επικεφαλής της αποστολής, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί «για την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή», αλλά δεν σκόπευε να αλλάξει τα σχέδιά του.

«Υπάρχει αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα και σήμερα το πρωί, ως πολύ πρόσφατα, (ως) πριν από λίγα λεπτά (…) όμως ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά και έχοντας φτάσει τόσο μακριά, δεν σταματάμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο Γκρόσι πρόσθεσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο διαρκούς παρουσίας της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό.

Σταμάτησε ένας ακόμα αντιδραστήρας

Ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια που παραμένουν σε λειτουργία, έκλεισε την Πέμπτη λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, την ώρα που η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πλησίαζε στο εργοστάσιο, παρά τις δυσκολίες.

«Ως αποτέλεσμα ακόμη ενός βομβαρδισμού από τις ρωσικές (…) δυνάμεις εναντίον του χώρου του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, ενεργοποιήθηκε η έκτακτη προστασία και έκλεισε η πέμπτη μονάδα παραγωγής ενέργειας», ανέφερε η ουκρανική διαχειρίστρια εταιρεία Energoatom στο Telegram.

Η Energoatom πρόσθεσε ότι «η μονάδα παραγωγής ενέργειας 6 εξακολουθεί να λειτουργεί» και παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται ο πυρηνικός σταθμός.

Παράλληλα, το Ενερχοντάρ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, δεν είχε ρεύμα το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε διορισθείς από τη Ρωσία αξιωματούχος.

Η πόλη δεν έχει ρεύμα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσει η προγραμματισμένη επίσκεψη στον σταθμό των επιθεωρητών της IAEA, είπε ο Αλεξάντερ Βόλγκα.

Ουκρανοί: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Ενερχοντάρ

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει το Ενερχοντάρ και συγκεκριμένα κατά μήκος του δρόμου που θα ακολουθούσε η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας.

«Οι Ρώσοι προχωρούν σε πλήγματα του πυροβολικού εναντίον του δρόμου που θα ακολουθήσει η αποστολή της IAEA για να πάει στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», κατήγγειλε ο εξόριστος δήμαρχος της πόλης, Ντμίτρο Ορλόφ, στο Telegram.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αποστολή δεν μπορεί «να συνεχίσει τον δρόμο της» προς τον σταθμό «για λόγους ασφαλείας».

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις και να επιτρέψει την πρόσβαση στην IAEA σε αυτή την ουκρανική πυρηνική εγκατάσταση», τόνισε ο Ορλόφ.

Δύο από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου – REUTERS/Alexander Ermochenko

Ηδη από τα ξημερώματα οι Ρώσοι «άνοιξαν πυρ στο Ενερχοντάρ με ολμοβόλα, αυτόματα όπλα και ρουκετοβόλα», ανέφερ ο Ορλόφ στο Telegram. Η ανάρτησή του αυτή συνοδευόταν από φωτογραφίες κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές και στήλες μαύρου καπνού.

Παράλληλα, ο προσωπάρχης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θέλει να ακυρώσει την επίσκεψη της IAEA.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν την (πόλη) Ενερχοντάρ και την περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, σημείωσε ο Αντρέι Γέρμακ, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι ενεργεί ως ένα «τρομοκρατικό κράτος».

«Η Ρωσία ευθύνεται για όλα όσα συμβαίνουν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στην Ενερχοντάρ», σημείωσε ο Γέρμακ και τόνισε: «Θέλουν να ναυαγήσει η επίσκεψη της αποστολής».

Λίγα λεπτά αργότερα, ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, έγραψε επίσης σε μήνυμά του στο Twitter, ότι η Ρωσία πραγματοποιεί «επιδεικτικά πλήγματα» στο Ενερχοντάρ προκειμένου να επιρρίψει την ευθύνη γι’ αυτά στην Ουκρανία.

Μόσχα: Ουκρανοί προσπάθησαν να καταλάβουν τον σταθμό

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις αποπειράθηκαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό, την Πέμπτη.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ανέφερε ότι έως και 60 Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τις δύο πλευρές, με βάρκες στις 06:00 το πρωί τοπική ώρα. Χαρακτήρισε την επιχείρηση «προβοκάτσια», που έχει στόχο να διαταράξει την προγραμματισμένη επίσκεψη της ΙΑΕΑ.

Το ρωσικό υπουργείο τόνισε ότι «ελήφθησαν μέτρα» για να εξουδετερωθούν τα αντίπαλα στρατεύματα και με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας.

Αξιωματούχος της περιοχής που διορίστηκε από τη Ρωσία, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εντόπισαν ουκρανικά στρατεύματα κοντά στον πυρηνικό σταθμό, με τη ρωσική πολεμική αεροπορία να τα έχει «καθηλώσει».

Ασκηση των ουκρανικών αρχών για πυρηνικό ατύχημα, στη Ζαπορίζια – Zaporizhzhia Regional State Administration/Handout via REUTERS

Σε συνέντευξή του στον ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RT ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση από «απελπισία» ενόψει της επικείμενης επίσκεψης στον πυρηνικό σταθμό.

Στο μεταξύ, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι ο πυρηνικός σταθμός θα μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της η ομάδα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μόσχα ο Λαφρόφ επεσήμανε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε ότι αυτός ο σταθμός είναι ασφαλής, ότι λειτουργεί με ασφάλεια. Και ώστε η αποστολή εκεί να προχωρήσει με όλα της τα σχέδια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...