386
Το «Ισπανικό Στόουνχετζ» με τους δεκάδες ογκόλιθους επανήλθε στην επιφάνεια λόγω της πτώσης της στάθμης των υδάτων | REUTERS/Silvio Castellanos

Ισπανία: Μνημεία «αναδύονται» λόγω της ξηρασίας

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 11:30
Το «Ισπανικό Στόουνχετζ» με τους δεκάδες ογκόλιθους επανήλθε στην επιφάνεια λόγω της πτώσης της στάθμης των υδάτων
|REUTERS/Silvio Castellanos

Ισπανία: Μνημεία «αναδύονται» λόγω της ξηρασίας

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 11:30

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και ακραίου καύσωνα, οι ταμιευτήρες της Ισπανίας – οι οποίοι τροφοδοτούν με νερό τις πόλεις και τις καλλιέργειες – βρίσκονται κάτω από το 36% της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας της Ιβηρικής για τον Αύγουστο.

Στην περιφέρεια της Εξτρεμαδούρας, στα δυτικά, η υποχώρηση των υδάτων του ταμιευτήρα Βαλντεκάνας αποκάλυψε έναν προϊστορικό κύκλο με δεκάδες μεγάλους λίθους σε ένα νησάκι που, μέχρι πριν από το καλοκαίρι, βρισκόταν κάτω από το νερό. Το σημείο που είναι γνωστό με την ονομασία «Ισπανικό Στόουνχεντζ» ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους το 1926, αλλά η περιοχή πλημμύρισε το 1963 όταν κατασκευάστηκε ο ταμιευτήρας, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Οι ογκόλιθοι προσελκύουν πολλούς τουρίστες, οι οποίοι φτάνουν στο νησάκι με βάρκες που λειτουργούν από πολλές ιδιωτικές εταιρείες.

Στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας, τα νερά που υποχωρούν έχουν αποκαλύψει και τα ερείπια μιας εκκλησίας του 11ου αιώνα στο βυθισμένο, μέχρι τώρα, χωριό Σάντα Ρόμα ντε Σολ. Τα τηλεοπτικά συνεργεία τράβηξαν πλάνα και τα social media έχουν κατακλειστεί από εικόνες από τα ιστορικά μνημεία που αναδύθηκαν από τον βυθό.

Οι επισκέπτες κοιτούν (αμήχανα;) την εκκλησία του 11ου αιώνα που ξεπροβάλλει από την, σχεδόν στεγνή, δεξαμενή Βιλανόβα ντελ Σολ στην Ισπανία | Manuel Medir / Getty Images

Τα αποτελέσματα της ξηρασίας έχουν αυξήσει και τον τοπικό τουρισμό, αφού ξένοι γεμίζουν κάθε μέρα τα εστιατόρια στο κοντινό χωριό Βιλανόβα ντε Σολ, κοντά στην ομώνυμη δεξαμενή. «Εχουν περάσει χρόνια από τότε που τα επίπεδα του νερού είναι τόσο χαμηλά όσο είναι τώρα», είπε η 45χρονη Νούρια Φερέρονς στον Guardian, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής της εκεί.

«Το είδαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είπαμε “λοιπόν, ας δούμε πώς είναι από κοντά”». Δύο τουρίστες έφτασαν με κανό μέχρι την καμάρα της εκκλησίας, η οποία είναι περιφραγμένη για να εμποδίσει τους επισκέπτες να πλησιάσουν πολύ, λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των ερειπίων.

«Κανονικά μπορούσες να δεις μόνο το καμπαναριό», είπε ο Σέρχι Ριέρα, ο οποίος ήρθε για να δει «κάτι που δεν ήταν ορατό εδώ και χρόνια».

Η κλιματική αλλαγή έχει πλήξει περιοχές της Ισπανίας περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και 1.000 χρόνια, ενώ οι βροχές του χειμώνα εκτιμάται πως δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...