457
|

Το ΠΑΣΟΚ και ο Μλάντιτς

Τάκης Μίχας Τάκης Μίχας 28 Μαΐου 2011, 06:51

Το ΠΑΣΟΚ και ο Μλάντιτς

Τάκης Μίχας Τάκης Μίχας 28 Μαΐου 2011, 06:51

Η συγχαρητήρια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών  Δημήτρη Δρούτσα προς την κυβέρνηση της Σερβίας  με ευκαιρία την σύλληψη του κατηγορούμενου  για γενοκτονία Ράτκο Μλάντιτς, αποτελεί το αποκορύφωμα της υποκρισίας. Διότι ως ασφαλώς γνωρίζει ο κ. Δρούτσας τόσο το κόμμα του όσο και ιδιαίτερα ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου,  υποστήριζαν ανοιχτά τον Μλάντιτς κατά την διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία. Να υπογραμμίσω  εδώ ότι η υποστήριξη δεν ήταν απλά ηθική ή πολιτική  αλλά και  στρατιωτική.  Μάλιστα το ενδιαφέρον είναι ότι η βοήθεια αυτή παρείχετο από τους Έλληνες μετά την γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, όταν ήταν πλέον σαφές ότι ο Μλάντιτς εμπλεκόταν σε σοβαρά εγκλήματα.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πολιτική ηγεσία δηλαδή ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου διέρρεε ΝΑΤΟϊκά στρατιωτικά μυστικά σχέδια σχετικά με τις  αεροπορικές επιδρομές που είχε ξεκινήσει το ΝΑΤΟ στις 30 Αυγούστου 1995 στην σερβοβοσνιακή ηγεσία και συγκεκριμένα στον στρατηγό Μλάντιτς. Η πηγή των πληροφοριών μου είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άρης Μουσιώνης ο οποίος υπήρξε  ιδρυτής και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοσερβικής Φιλίας και παράλληλα σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα του πολέμου της Βοσνίας.

«Στα τέλη του  Αυγούστου 1995» μου είπε ο κ. Μουσιώνης σε μαγνητοφωνημένη συνέντευξη «έμενα σε μια βίλα στη Βοσνία κοντά στα σερβικά σύνορα η οποία ανήκε στον πρώην πρωθυπουργό Μπιέντιτς. Με φύλαγαν κάπου εξήντα στρατιώτες, ακόμα και ο γραμματέας και ο μάγειράς μου ήταν στρατιωτικοί. Στη διάρκεια εκείνης της περιόδου λάμβανα μηνύματα από το ελληνικό αρχηγείο στην Αθήνα τα οποία προωθούσα στο στρατηγό Μλάντιτς. Οι πληροφορίες αφορούσαν στις αεροπορικές επιδρομές που είχε ξεκινήσει το ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων της Βοσνίας. Μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου γνώριζε το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων, ούτε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του ούτε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Ο σφραγισμένος φάκελος που περιείχε τις λεπτομέρειες των σχεδιασμένων  ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών βομβαρδισμών παραδόθηκε απευθείας από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Νάπολη στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Κατόπιν εκείνος έδωσε τον  φάκελο με τα σχέδια σε ένα πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του-το οποίο μόνο εκείνος και εγώ γνωρίζαμε-το οποίο το μετέφερε στο αρχηγείο της Αθήνας απ όπου το περιεχόμενο του έφτασε ως εμένα. Χρησιμοποιούσαμε τρεις κώδικες γιατί είχαμε μάθει ότι οι Αμερικανοί είχαν σπάσει τον ένα. Έλαβα τα μηνύματα και αμέσως τα αποκωδικοποίησα.

Κατόπιν τα έδωσα στον υπαρχηγό του Ράτκο Μλάντιτς ο οποίος τα παρέδωσε προσωπικά στον αρχηγό. Αργότερα στην διάρκεια των βομβαρδισμών η υπηρεσία πληροφοριών του ΝΑΤΟ ανακάλυψε ότι τα σχέδια της είχαν διαρρεύσει στους Σερβοβόσνιους και σταμάτησαν να πληροφορούν τους Ελληνες, γεγονός που έκανε τους δεύτερους να διαμαρτυρηθούν έντονα».

Η συνέντευξη του κ.Μουσιώνη περιλήφθηκε στο βιβλίο μου για τον πόλεμο της Βοσνίας και την στάση της Ελλάδας που εκδόθηκε στα Αγγλικά (2002) και στα Ελληνικά(2003).

Κανείς δικαστικός ή πολιτικός δεν διανοήθηκε να ζητήσει διεξαγωγή έρευνας για αυτές τις αποκαλύψεις.

Έχουν γνώση οι φύλακες του ολοκληρωτισμού.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News