378
H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 17:19
H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 17:19

H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το υπουργικό συμβούλιο ανέδειξε την έμπειρη δικαστή, αντιπρόεδρο μέχρι πρότινος στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στον ανώτατο θώκο, με καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών – η επιλογή εκκρεμούσε από τον Ιούνιο, μετά τη θορυβώδη παραίτηση του Νικόλαου Σακελλαρίου τον Μάιο του 2018.

Αντιπρόεδροι του ΣτΕ ανεδείχθησαν οι Δημήτρης Σκαλτσούνης  και Μιχάλης Πικραμένος. Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, η Δήμητρα Κοκκοτίνη, ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, και η Ειρήνη Καλού.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι η 22η πρόεδρος του ΣτΕ, από την ίδρυσή του στις αρχές του αιώνα, με πρώτο πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Ρακτιβάν, αλλά και η πρώτη γυναίκα πρόεδρός του. Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο γυναικοκρατείται (στο επίπεδο των εισηγητών, η αναλογία είναι έξι προς έναν), εντούτοις καμία προεδρία δεν ήταν μέχρι σήμερα γένους θηλυκού.

Σύμφωνα με το vima.gr η κυρία Σακελλαροπούλου θεωρείται δικαστής «με προσωπικότητα», αλλά και πολυσχιδής, με εύρος γνώσεων. Χαίρει ευρύτατης εκτίμησης στον δικαστικό χώρο και όχι μόνον, ως εκ τούτου θεωρείται ότι μπορεί να ηγηθεί του δικαστηρίου με επάρκεια, αν μη τι άλλο χωρίς εσωτερικά προβλήματα, και δη προβλήματα αμφισβήτησης.

Το όνομά της είχε ακουστεί κατά τη θητεία τού Νικόλαου Σακελλαρίου, καθώς – μαζί με τον τότε αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο – είχε παραιτηθεί από την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, επικρίνοντας τόσο τη στάση του προέδρου του δικαστηρίου περί ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, με επίκληση του «κλίματος» που είχε δημιουργηθεί, όσο και την υποστηρικτική προς τον πρόεδρο του ΣτΕ ανακοίνωση της Ένωσης.

Στη φάση που προηγήθηκε της επιλογής διακρίθηκε κατά την ακρόαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μαζί με τον Αθανάσιο Ράντο και τη Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη κατά σειρά προτεινόμενη στο υπουργικό συμβούλιο από το κοινοβουλευτικό όργανο –  η εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προς το υπουργικό Συμβούλιο είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και μόνον.

Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό της, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής, το 1982. Υπηρετεί στο Ε΄ Τμήμα από το 2000. Έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος της Ένωσης (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος της Ένωσης (2006- 2008). Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II.
Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2005, ζητήματα Δικαίου Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...