587
|

Εδώ Ιωάννινα: Ο οίκος ανοχής που διχάζει

Avatar Βίκυ Κώστα 13 Μαρτίου 2015, 19:27

Εδώ Ιωάννινα: Ο οίκος ανοχής που διχάζει

Avatar Βίκυ Κώστα 13 Μαρτίου 2015, 19:27

Το τελευταίo -κυριολεκτικά «καυτό»- θέμα που απασχολεί τα Γιάννενα και τη μικρή μας κοινωνία, είναι η λειτουργία οίκου ανοχής στα Καρδαμίτσια – μια διαρκώς αναπτυσσόμενη περιοχή. Το θέμα είναι σοβαρό και έχει προκαλέσει ερωτηματικά, αλλά και σοβαρό προβληματισμό, γυρνώντας κάποιους στο παρελθόν, ενώ άλλους τους… τρέχει στο μέλλον. Στο μέλλον της γειτονιάς τους. Κι εδώ, τους γεννάται το ερώτημα: «Τι θα γίνει αν πάρει άδεια ένας οίκος ανοχής τώρα; Θα “ξεφυτρώσουν” κι άλλοι αργότερα, σαν τα μανιτάρια;».

Παλιά, στα Γιάννενα, λειτουργούσαν οίκοι ανοχής στην Καλούτσιανη, στην Κρύα, στο Παραλίμνιο και όσοι… ανδρώθηκαν μέσα σε αυτούς, βρήκαν ευκαιρία να θυμηθούν ιστορίες με τα κορίτσια, χωρίς να προβληματίζονται. Και σήμερα βέβαια, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου, Νίκου Γκόλα, λειτουργούν παράνομοι οίκοι «έρωτα». Αλλά -τώρα, πια- εθελοτυφλούμε. Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι των Καρδαμιτσίων, αλλά και των γύρω περιοχών, όπως ο Άμμος Μαρμάρων, ξεσηκώνονται ξανά, απέναντι στο ενδεχόμενο να λειτουργήσει εκεί ένας (νόμιμος) οίκος ανοχής.

Το θέμα είχε βρεθεί στο επίκεντρο το 2012, όταν οι ενδιαφερόμενοι είχαν καταθέσει στον Δήμο Ιωαννιτών σχετική αίτηση, ωστόσο δεν είχε προχωρήσει καμία ενέργεια. Πλέον, η υπόθεση έχει φτάσει στο στάδιο αδειοδότησης, για την οποία απαιτείται έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει συνεδριάσει και δεν έχει αποφανθεί οριστικά. Εάν αυτό προκύψει και η απόφαση είναι θετική, τότε ο Δήμος θα κληθεί -εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους- να εκδώσει την άδεια λειτουργίας. Οι κάτοικοι, πάντως, πιστεύουν ότι δεν μπορεί να ανοίξει μια τέτοια επιχείρηση στην περιοχή τους, καθώς υπάρχουν σχολεία, εκκλησίες και πάρκα – που παίζουν παιδιά. Βέβαια, υπάρχουν και οι άλλες απόψεις που λένε ότι, ανεξάρτητα με το πού θα δημιουργηθεί, ένας νόμιμος οίκος ανοχής μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα.

Οι αντιδράσεις μέρα με τη μέρα κορυφώνονται, με τους κατοίκους να προγραμματίζουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας – πιθανότατα το Σάββατο. Προς το παρόν, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση, με την παρέμβαση του Δημάρχου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδαμιτσίων απέστειλε επιστολή προς τον Θωμά Μπέγκα και το Δημοτικό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι: «Δεν καμωνόμαστε τους ηθικούς, δεν υποκρινόμαστε τους ανυποψίαστους, γνωρίζουμε σε τι κόσμο ζούμε και τι είναι το εμπόριο “του έρωτα”. Αρνούμαστε όμως να το νομιμοποιήσουμε και μάλιστα δίπλα στις κατοικίες μας».

Οι απόψεις, όπως τις καταγράφει το protagon.gr, είναι πολλές κι ενδιαφέρουσες. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι κάτοικοι είναι ότι δεν είναι πουριτανοί, αλλά ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό. Δεν είναι εναντίον των νόμιμων οίκων ανοχής, αλλά επιθυμούν να γίνουν εκτός πόλης. Όπως τονίζουν, δεν έχουν λυθεί στοιχειώδη προβλήματα της περιοχής και ξαφνικά γίνονται ξανά, στο ίδιο «κακοπαιγμένο» έργο, θεατές. Και γιατί «κακοπαιγμένο»; Επειδή, το 2009, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, καθορίστηκε ότι «δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδομένου προσώπου σε κτίρια που βρίσκονται σε ακτίνα μικρότερη των 350 μέτρων από Ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία κ.λπ. Στη συνέχεια, το 2013, το Δημοτικό Συμβούλιο τροποποίησε τις παραπάνω αποφάσεις του και καθόρισε ότι δεν επιτρέπεται σχετική αδειοδότηση σε κτίρια που βρίσκονται σε ακτίνα μικρότερη των 300 μέτρων. Κάτοικος μάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γιατί δεν ανοίγουν οίκο ανοχής στο κέντρο και θέλουν να το κάνουν σε μια περιοχή, γεμάτη ζωή. Το ίδιο ακριβώς είναι…». Από τους πιο ενδιαφέροντες προβληματισμούς ήταν αυτός ενός νέου ανθρώπου που διερωτάται: «Τι κοινωνίες θέλουμε;». Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, κανείς δε γνωρίζει αν ο εν λόγω οίκος ανοχής θα λειτουργεί τηρώντας βασικούς κανόνες ή θα εργάζονται σε αυτόν γυναίκες-θύματα trafficking, αφού το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο στα Γιάννενα και αποτυπώνεται και στα αστυνομικά δελτία.

Λύνουμε, λοιπόν, ένα κοινωνικό πρόβλημα ή δημιουργούμε ένα νέο; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Το σίγουρο είναι ότι η κοινωνία στα Γιάννενα εμφανίζεται (ξανά) διχασμένη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News