590
Nick Paleologos / SOOC | Ενας στενός διάδρομος για τις προσπάθειες των αθλητών

Αλμα επί κοντώ με φόντο τη Βουλή

Nick Paleologos / SOOC
|Ενας στενός διάδρομος για τις προσπάθειες των αθλητών

Αλμα επί κοντώ με φόντο τη Βουλή

Ηταν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης και ο κόσμος έβγαινε κατά δεκάδες από τον σταθμό του μετρό στην πλατεία Συντάγματος. Εργαζόμενοι που βάδιζαν βιαστικά, ηλιοκαμένοι τουρίστες και νέοι που κατευθύνονταν γελώντας προς την οδό Ερμού. Ο δρόμος όλων όμως σταματούσε στην κάτω πλευρά της πλατείας. Εκεί ένα πλήθος ανθρώπων είχε κάνει έναν μεγάλο κύκλο. Ηχεία έπαιζαν χορευτική μουσική ενώ μία δυνατή φωνή έκανε λόγο για «επιτυχημένες και αποτυχημένες προσπάθειες». Η ερώτηση «τι γίνεται εδώ πέρα;», σε κάθε πιθανή γλώσσα και εκδοχή, ακουγόταν από πολλούς περαστικούς που στην συνέχεια περπατούσαν μηχανικά προς την παράξενη «μάζωξη».

Φτάνοντας στο σημείο, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο μπερδεμένα. Σε ένα μεγάλο τμήμα της πλατείας, προστατευμένο από κιγκλιδώματα, ήταν τοποθετημένος ένας υπερυψωμένος διάδρομος στο τέλος του οποίου υπήρχε και ένας ψηλός πήχης. Εξέδρες και μερικά τραπέζια ολοκλήρωναν την εικόνα. Και όμως, στην καρδιά της Αθήνας είχε στηθεί ένας διεθνής αγώνας άλματος επί κοντώ. Το «4ο Athens Street Pole Vault» συγκεκριμένα, που πραγματοποιήθηκε στο πλέον κεντρικό σημείο της χώρας. Μια ανάσα από τους πολυσύχναστους δρόμους και τα μεγάλα καταστήματα της οδού Ερμού, είχε στηθεί από νωρίς το απόγευμα ένα υπαίθριο γήπεδο στίβου.

Με τον καιρό να θυμίζει μέσα Αυγούστου, οι θεατές προμηθεύονταν κάτι δροσερό προτού αναζητήσουν μία καλή θέση που θα τους επέτρεπε να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των αθλητών. Χειροκροτήματα, επευφημίες και τραγούδια. Δεν χρειαζόταν πολύ ώρα για να λησμονήσεις ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της Αθήνας. Επίσης δεν χρειαζόταν αρκετή ώρα για να συνειδητοποιήσεις ότι δεν υπήρχε περαστικός που να μην σταματήσει για να παρακολουθήσει έστω ένα άλμα. Οι πολίτες του κέντρου που έχουν συνηθίσει να κινούνται με ρυθμούς… φρενοκομείου φαίνεται πως είχαν λίγο χρόνο για κάτι τόσο απρόσμενα ενδιαφέρον.

e32a75471462895144
Ο Κωστας Φιλιππίδης σε μία από τις προσπάθειές του (Nick Paleologos / SOOC)

Εκτός από τους βιαστικούς όμως, υπήρχαν και αυτοί που κάθισαν αναπαυτικά στις εξέδρες για να παρακολουθήσουν ολόκληρο τον αγώνα. Νέοι και τουρίστες που ήταν διατεθειμένοι να «θυσιάσουν» τα ψώνια τους ή μία ακόμα βόλτα στο ιστορικό κέντρο προκειμένου να δουν μερικούς κορυφαίους αθλητές να διαγωνίζονται με φόντο την Βουλή των Ελλήνων. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έδειχνε να ενθουσιάζεται από τον διαφορετικό αγώνα. Μόνο μία γυναίκα γύρω στα 50 έδειξε να ενοχλείται που αναγκάστηκε να κάνει μία μικρή παράκαμψη από τον δρόμο της: «Μα καλά, γιατί δεν πάνε σε κανένα στάδιο;»

Γύρω από τον διάδρομο όμως ο κόσμος φαινόταν ότι είχε μπει για τα καλά στο κλίμα του αγώνα. Ειδικά όταν ετοιμάζεται για την προσπάθειά του ο παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου του 2014, Κώστας Φιλιππίδης, στην πιο κεντρική πλατεία της χώρας ακούγονται μόνο ρυθμικά χειροκροτήματα. Ολοι είχαν στρέψει τα βλέμματά τους προς τον υπερυψωμένο πήχη. Ολοι εκτός από έναν ηλικιωμένο άντρα που κρατούσε ένα πλακάτ ζητώντας «Κρεμάλα στους πολιτικούς» και τρεις καλοντυμένες κυρίες που στέκονταν πίσω από ένα σταντ με βιβλία για την «αλήθεια της Αγίας Γραφής».

img_26231462889291
Ενας διαφορετικός στίβος στην πιο κεντρική πλατεία της Αθήνας (Nick Paleologos / SOOC)

Οι περισσότεροι Αθηναίοι και οι τουρίστες πάντως έδειχναν να απολαμβάνουν τον ιδιαίτερο αγώνα. Σίγουρα κατά την διάρκεια των αλμάτων κανείς δεν θα θυμόταν ότι πριν από περίπου 50 ώρες η ίδια πλατεία είχε γίνει το επίκεντρο διαμαρτυριών αλλά και του γνωστού εδώ και χρόνια «κλεφτοπόλεμου» μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων. Κάποιος ίσως απλώς να σκέφτηκε τον συμβολισμό. Δύο ημέρες πριν από έναν αγώνα άλματος επί κοντώ, λίγα μέτρα μακριά, μία «αντιμνημονιακή κυβέρνηση» έβαζε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της σε ένα «μνημονιακό» Ασφαλιστικό. Τουλάχιστον οι κωλοτούμπες των αθλητών είχαν μια κάποια χάρη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...