1137
| INTIMENEWS

Το Μπιτς Βόλεϊ, τα δικαστήρια και η Τζούλια Αλεξανδράτου

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2016, 14:54

Το Μπιτς Βόλεϊ, τα δικαστήρια και η Τζούλια Αλεξανδράτου

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2016, 14:54

Από την ημέρα που εγκαινιάστηκε, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2004, μέχρι και την ημέρα που αποφασίστηκε με τροπολογία να δοθεί για 20 χρόνια στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να στεγάσει αυτό που ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε «μεγάλες δίκες», το κέντρο του Μπιτς Βόλεϊ στην παραλιακή της Αθήνας ακολούθησε τη σουρεαλιστική μοίρα των περισσότερων ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός σχεδιασμός για τη μεταολυμπιακή του χρήση και παρά τα 36 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του, αρχικά λεηλατήθηκε και έπειτα μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο κήπο για αγριόχορτα – η πιο λαμπερή στιγμή του μάλλον ήταν όταν το 2007 φιλοξένησε τα γυρίσματα της μέτριας ταινίας «Ψυχραιμία» του Νίκου Περάκη με πρωταγωνίστρια τη μετέπειτα πορνοστάρ Τζούλια Αλεξανδράτου.

Οπότε η απόφαση το κέντρο του Μπιτς Βόλεϊ να γίνει αίθουσες δικαστηρίων… by the sea δεν θα πρέπει και να μας πολυξενίζει. Ή μήπως όχι; Κατ’ αρχάς ο τρόπος: με τροπολογία που πέρασε τη νύχτα της Κυριακής στη Βουλή στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Κατά δεύτερον ο χώρος:  εντάσσονταν στην αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου με αφορμή την ολοκλήρωση της κατασκευής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείτο από τον Δήμο Καλλιθέας ως χώρος αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού των κατοίκων του.

Δεν μπορούσαν να γίνουν κάτι άλλο οι εγκαταστάσεις του κέντρου του Μπιτς Βόλεϊ αντί για δικαστήρια;

Αυτό αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΒΗΜΑ FM, εξέφρασε τις σοβαρότατες ενστάσεις του: «Την Παρασκευή, πριν το Ασφαλιστικό, γύρω στις 10 η ώρα, στη Βουλή, παίρνουμε χαμπάρι ότι υπάρχει μία τροπολογία, η οποία δίνει στον κ. Παρασκευόπουλο, στον υπουργό Δικαιοσύνης, τα κτίρια δίπλα στο Μπιτς Βόλεϊ απέναντι από το καταπληκτικό έργο της δωρεάς Νιάρχου, στο Δέλτα (Φαλήρου). Οι μεγάλες δίκες έχουν πολλούς μάρτυρες, πολλούς κατηγορούμενους, πολλούς δικηγόρους, πολλούς δημοσιογράφους, πολύ κοινό να παρακολουθήσει, καντίνες, Αστυνομία, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε… Αυτό το πράγμα εκεί, ανατρέπει ένα όνειρο που κατάφερε επιτέλους αυτή η έρμη χώρα, με αυτούς τους έρμους Ελληνες που είμαστε… Ανατρέπει ένα όνειρο να αποκτήσει πια η Αθήνα, από τον Πειραιά, μέχρι τον Παλαιό Φάληρο, αυτό τον πνεύμονα. Μάλιστα, να κοιτάμε προς τη θάλασσα, αντί όπως έχει συνηθίσει η Αττική εκεί, να κοιτάει προς τα μέσα. Και το να κάνεις αυτό το πράγμα; Του το είπαμε – δεν είναι ότι δεν το κατάλαβε ο Φίλης, γιατί ο Φίλης το εισήγαγε, παρότι είναι άλλου υπουργείου…»

Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό» και προειδοποίησε για αντίδραση της αντιπολίτευσης: «Επειδή είμαι βουλευτής της περιοχής και επειδή ξέρω τόσα χρόνια τι προσπάθεια έγινε και πόσα λάθη και πόσο κακός λαός είμαστε, γιατί δεν τα προσέχει αυτά, σας λέω ότι αυτό θα περάσει πάνω από το πτώμα μας, κατά κυριολεξία, δεν θα περάσει αυτό» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Είχε προηγηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης που από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Κυριακής στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό είχε σημειώσει για το θέμα:

«Θέλω να αναφέρω ένα μικρό μόνο πρόσφατο παράδειγμα για το πως αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση την έννοια της ανάπτυξης. Μόλις προχθές, ο αναρμόδιος Υπουργός έκανε δεκτή τροπολογία, με την οποία τμήμα της έκτασης του παράκτιου μετώπου στο Φαληρικό όρμο παραχωρείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ανέγερση υποστηρικτικών κτηρίων. Αντί να αξιοποιήσουμε την έκταση ως μια φυσική συνέχεια του πάρκου του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, εσείς θέλετε να την παραχωρήσετε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης… Οταν μάλιστα έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες και η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει πόρους. Το κόσμημα της Αθήνας, ένας χώρος που θα πρέπει να αποτελεί την αφετηρία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, θα φιλοξενεί κλούβες των ΜΑΤ»…

Ο χώρος του κέντρου του Μπιτς Βόλεϊ είναι όντως ένα κόσμημα. Αλλά σαν πολλά δεν είναι τα 12 χρόνια που ένα τέτοιο κόσμημα μένει αναξιοποιήτο αφημένο στα αγριόχορτα;

ΥΓ1. Την Τρίτη το πρωί ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης αποκάλυψε με παρέμβασή του στον BHMA FM ότι η επίμαχη τροπολογία θα αποσυρθεί.

«Πήγε η κυρία Δούρου, μετά από τις πιέσεις των δημάρχων, αλλά και δικές της… Αυτομάτως ενεργοποιήθηκαν οι δήμαρχοι Καλλιθέας, Μοσχάτου και εγώ, έγινε έκτακτο Συμβούλιο την Κυριακή, στις 7 η ώρα, ειδοποιήθηκε η Περιφερειάρχης, η οποία και αυτή το έμαθε την ώρα που είχε ξαπλώσει η γυναίκα, στις 12.30’ το έμαθε, δεν γνώριζαν δηλαδή όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης. Θέλω να σας πω ότι είχε προχωρήσει η υπόθεση της ανάπλασης της περιοχής, που επιτέλους περιμέναμε 12 χρόνια αυτό το πράγμα. Και θα αποσυρθεί τις επόμενες μέρες, με νόμο – γιατί ψηφίστηκε αυτή η τροπολογία. Με νόμο, που φέρνει ο υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Κουρουμπλής» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

ΥΓ2. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε πως εξετάζει «εναλλακτικές λύσεις» για τη στέγαση των μεγάλων δικών. Μάλιστα, γι’ αυτό ευχαρίστησε θερμά, δημόσια, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, «που έσπευσε να προσφέρει μία λειτουργική εναλλακτική λύση και είμαι έτοιμος να συμπράξω άμεσα στην προώθησή της».  Η λύση που πρότεινε ο κ. Καμμένος είναι να παραχωρηθεί χώρος στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην περιοχή του Ρουφ. O κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει: «Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για την παραχώρηση της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου για τον ίδιο σκοπό».

Συγκεκριμένα, η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν η εξής: «Τα δικαστήρια, ναοί της Δικαιοσύνης, είναι κοσμήματα των πόλεων. Το κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται, ούτε σαν πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος, ούτε σαν ταφόπλακα της ανάπτυξης. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που σέβονται την ιστορία τους τα δικαστικά μέγαρα αποτελούν σημεία αναφοράς. Εξάλλου, η εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί όρο κι όχι εμπόδιο της ανάπτυξης. Κατηγορούμε τον δυτικό οικονομισμό, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχει τοποθετήσει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στο βάθρο που της ανήκει. Η ελληνική κοινωνία εδώ και ένα χρόνο βιώνει τις δυσκολίες, τις οποίες προξενεί η έλλειψη χώρων για διεξαγωγή μεγάλων ιδίως δικών. Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για την παραχώρηση της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου για τον ίδιο σκοπό. Ευχαριστώ, μάλιστα, θερμά τον υπουργό κ. Πάνο Καμμένο που έσπευσε να προσφέρει μία λειτουργική εναλλακτική λύση και είμαι έτοιμος να συμπράξω άμεσα στην προώθησή της. Δεν μπορώ, όμως να καταλάβω, ούτε την υποβάθμιση της αξίας των δικαστηρίων, ούτε την προεξόφληση των δήθεν αντιρρήσεών μου για μία μετατόπισή τους». Ολα αυτά ενώ το βράδυ της Κυριακής ο κ. Παρασκευόπουλος υπερθεμάτιζε για την εγκατάσταση των δικαστηρίων στο κέντρο του Μπιτς Βόλεϊ. Κυβερνητικός σουρεαλισμός…

ΥΓ3. Το απόγευμα πια της Τρίτης ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι ανέφερε: «Τελικά δεν θα βουλιάξουν στην άμμο τα βαριά τζιπ της ομάδας μεταγωγών κρατουμένων και οι κλούβες των ΜΑΤ. Γιατί αν έχετε το Θεό σας, αυτό ήταν το σχέδιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: να κάνουν στις εγκαταστάσεις του beach volley -μια ανάσα από τη θάλασσα- μεγάλες δικαστικές αίθουσες! Η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και η ερώτηση – διαμαρτυρία που κάναμε στη Βουλή πέντε βουλευτές του Κινήματος (Αμυράς, Λυκούδης, Μαυρωτάς, Ψαριανός και εγώ) τους έκαναν να το ξανασκεφθούν. Και μετά από μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πήραν πίσω την απόφαση τους. Ακυρες, λοιπόν, οι κινητοποιήσεις με μαγιό (κατά το “κινητοποιήσεις με γραβάτα”) που οργάνωνε το σαββατοκύριακο το Ποτάμι στο παραλιακό μέτωπο. Να πάει ο κόσμος, αλλά να πάει για μπάνιο»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...