456
Η τουρκικής καταγωγής κοσμοπολίτισσα λογοτέχνις Ελίφ Σαφάκ πνέει μένεα κατά του Ερντογάν | Twitter

Ελίφ Σαφάκ: «Το κράτος απέτυχε, ο λαός υποφέρει»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 20:22
Η τουρκικής καταγωγής κοσμοπολίτισσα λογοτέχνις Ελίφ Σαφάκ πνέει μένεα κατά του Ερντογάν
|Twitter

Ελίφ Σαφάκ: «Το κράτος απέτυχε, ο λαός υποφέρει»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 20:22

H μεταφρασμένη και στην Ελλάδα τουρκάλα λογοτέχνις Ελίφ Σαφάκ, κόρη διπλωμάτη γεννημένη στη Γαλλία και πολυταξιδεμένη, η οποία στον λογαριασμό της στο Twitter αυτοπροσδιορίζεται ως «πολίτης του κόσμου», μίλησε στην Corriere della Sera με αφορμή τον σεισμό που ισοπέδωσε τη νοτιοανατολική γωνιά της πατρίδας της. Ηταν μια καλή ευκαιρία να εξαπολύσει μύδρους κατά του τουρκικού κράτους και ειδικότερα κατά του Ερντογάν.

«Δεν είναι οι σεισμοί που σκοτώνουν τόσους ανθρώπους, αλλά η διαφθορά και η απληστία που φωλιάζουν στην καρδιά της πολιτικής. Διότι χτίζονται κτίρια που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφαλείας. Εξάλλου, κανείς δεν πληρώνει ποτέ…». Η Σαφάκ, από τη γενικότητα της «καρδιάς της πολιτικής» πέρασε γρήγορα στην… ειδικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν: «Η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες. Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα έχει εξαιρετικές εξουσίες, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει για να εδραιώσει την εξουσία του ή να εμποδίσει τη ροή πληροφοριών».

Φυσικά, για τους συμπατριώτες της, που «κατά χιλιάδες είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια», δήλωσε ότι νιώθει «απέραντη θλίψη». Για εκείνους που ανασύρονται ζωντανοί από τα χαλάσματα είπε ότι «βρίσκονται στο έλεος του παγωμένου χειμώνα, χωρίς την κατάλληλη βοήθεια». Ζήτησε επειγόντως βοήθεια, «τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Συρία». Την περιοχή που χτύπησε ο Εγκέλαδος, εκατέρωθεν της συνοριογραμμής, τη χαρακτήρισε «υποφέρουσα από τη φτώχεια και την έλλειψη υποδομών».

Την εμπιστοσύνη που δεν δείχνει στο πολιτικό προσωπικό της Τουρκίας, η Σαφάκ την έδωσε αφειδώλευτα στους τούρκους επιστήμονες: «Οι μηχανικοί και οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια, όμως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι φίλοι τους συνέχισαν να χτίζουν αδύναμα κτίρια και αεροδρόμια πάνω σε ρήγματα. Το έκαναν για να βγάλουν λεφτά. Τώρα τα αεροδρόμια δεν λειτουργούν, έτσι δεν φθάνει εγκαίρως επί τόπου η ανθρωπιστική βοήθεια. Το κράτος απέτυχε. Ο κόσμος υποφέρει».

Σε ερώτηση αν ο σεισμός θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών, η Σαφάκ είπε ότι «ειλικρινώς ελπίζει» πως η αντιπολίτευση θα μπορέσει να παραμείνει ενωμένη και να κερδίσει τις εκλογές. Για την ίδια, ο Ερντογάν ξεπέρασε τα όρια: «Η Τουρκία δεν αξίζει αυτό το αυταρχικό και διεφθαρμένο καθεστώς, αλλά αληθινή δημοκρατία».

Η συνέντευξη έκλεισε με τα αιτήματα που, κατά τη γνώμη της Σαφάκ, έχουν τα έθνη της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Η διάσημη λογοτέχνις μίλησε για πολλούς λαούς, όχι όμως και για τους Κούρδους, οι οποίοι είναι έθνος πολυπληθές: «Οι λαοί της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράν, του Λιβάνου, πολλοί λαοί σε όλη την περιοχή, ζητούν κοινωνική αλλαγή, ισότητα και δικαιώματα για τις γυναίκες. Δεν χρειαζόμαστε υπερεθνικισμό, δεν χρειαζόμαστε θρησκευτικό φονταμενταλισμό, δεν χρειαζόμαστε αυταρχισμό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δημοκρατία.

»Πιστεύω στην παγκόσμια αλληλεγγύη, στην παγκόσμια αδελφότητα, στο παγκόσμιο γυναικείο κίνημα και στην ουσιαστική κοινωνική αλλαγή, που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπο με αξιοπρέπεια και ισότητα. Αυτό θέλουν οι άνθρωποι της Μέσης Ανατολής, γιατί είναι μπροστά από τους πολιτικούς τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...