391
Γκρεμισμένες πολυκατοικίες στην επαρχία Χατάι | REUTERS/Umit Bektas

Τουρκία: Ρήγματα σε ζώνη 300 χλμ μπορεί να δώσουν νέους σεισμούς

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 15:30
Γκρεμισμένες πολυκατοικίες στην επαρχία Χατάι
|REUTERS/Umit Bektas

Τουρκία: Ρήγματα σε ζώνη 300 χλμ μπορεί να δώσουν νέους σεισμούς

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 15:30

Σε μία ακτίνα μήκους άνω των 300 χιλιομέτρων στο μεγάλο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, έχει επεκταθεί η ζώνη όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν μετασεισμοί ή άλλοι σεισμοί, μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Πρόκειται για ρήγματα, τα οποία έχουν ωριμάσει και επηρεάζονται από την ανακατανομή των τεκτονικών τάσεων που προκάλεσε η διάρρηξη του κυρίου σεισμού, που εκτείνεται σε μήκος 100 χιλιομέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έτσι ενεργοποιήθηκε γειτονικό ρήγμα λίγες ώρες αργότερα, που έδωσε νέο σεισμό 7,5 Ρίχτερ.

«Η αρχική διάρρηξη από το σεισμό 6/2/2023 Μ7.8 , στο νότιο τμήμα του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, ήταν της τάξης των 100 χιλιομέτρων. Αυτή η παραμόρφωση έκανε ανακατανομή τεκτονικών τάσεων, μεταφορά τάσεων στο βορειοανατολικό και νοτιοδυτικό τμήμα του ρήγματος και σε τμήματα ανατολικά και δυτικά. Από αυτές τις περιοχές ενεργοποιήθηκε άλλο ρήγμα βορειοδυτικής διεύθυνσης το οποίο βρίσκεται 95 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του κύριου σεισμού και έδωσε τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών, εννέα ώρες αργότερα. Αυτός ο σεισμός ακολουθήθηκε από δικούς του μεγάλους μετασεισμούς με μεγέθη της τάξης άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης.

Σημαντικό είναι, όπως εξήγησε ο κ. Παυλίδης, ότι «αυτά τα δεδομένα μάς δείχνουν ποια τμήματα του ρήγματος ή ποια γειτονικά ρήγματα είναι στη ζώνη ανακατανομής τάσεων. Οποια από αυτά είναι ώριμα, όπως εκείνο που έδωσε τον σεισμό των 7,5 βαθμών, είναι υποψήφια για μετασεισμούς ή άλλους σεισμούς στην περιοχή. Δείχνουν δηλαδή στη ζώνη γύρω από το ρήγμα σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων ποια ρήγματα είναι πιθανόν να ενεργοποιηθούν», εξήγησε.

Τα δεδομένα για τον υπολογισμό της μεταφοράς τάσεων αντλούνται από την αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (United States Geological Survey) και διαρκώς επικαιροποιούνται.

Ο σχετικός χάρτης της αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας δείχνει τα επίκεντρα σεισμών και μετασεισμών που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή τη Δευτέρα και την ανακατανομή των τάσεων στα ρήγματα – USGS

Η ζώνη των 300 χιλιομέτρων, «είναι μία πολύ μεγάλη ζώνη», παρατήρησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, διευκρινίζοντας ότι η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ είναι σε διαρκή επικοινωνία με συναδέλφους τους στην Τουρκία, οι οποίοι συλλέγουν καθημερινά δεδομένα για τις εδαφικές παραμορφώσεις.

Ο καθηγητής τόνισε ότι η γεωλογική μελέτη αναμένεται να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα για τις επιφανειακές διαρρήξεις και τα άλλα φαινόμενα επιφανειακής παραμόρφωσης, όπως ρωγμές, ρευστοποιήσεις εδαφών, κατολισθήσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η παρατήρηση υπαίθρου θα απαιτήσει μήνες έρευνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News