304
Δημοσιογράφοι έξω από τη φυλακή όπου κρατούνταν οι πέντε της «Αγέλης των Λύκων». Με απόφαση της εισαγγελίας είναι πια ελεύθεροι μέχρι το εφετείο | REUTERS/Javier Barbancho

Ελεύθεροι με εγγύηση οι πέντε βιαστές της Παμπλόνα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 13:43
Δημοσιογράφοι έξω από τη φυλακή όπου κρατούνταν οι πέντε της «Αγέλης των Λύκων». Με απόφαση της εισαγγελίας είναι πια ελεύθεροι μέχρι το εφετείο
|REUTERS/Javier Barbancho

Ελεύθεροι με εγγύηση οι πέντε βιαστές της Παμπλόνα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 13:43

Μετά από δύο χρόνια στη φυλακή οι πέντε κατηγορούμενοι στη δίκη της επονομαζόμενης «Αγέλης των Λύκων» για τον βιασμό μίας 18χρονης στο φεστιβάλ του Σαν Φερμίν το 2016, αφέθησαν ελεύθεροι με εγγύηση 6.000 ευρώ έκαστος.

Οι πέντε άνδρες, ηλικίας 27 έως 29 ετών, έχουν καταδικαστεί σε εννέα χρόνια φυλάκιση για «σεξουαλική κακοποίηση» (και «κατάχρηση αδυναμίας») και όχι για το βιασμό της 18χρονης από τη Μαδρίτη – σε μια απόφαση που προκάλεσε κύμα μαζικών διαμαρτυριών στην Παμπλόνα και άλλες πόλεις της Ισπανίας.

Οι δράστες είχαν βιντεοσκοπήσει την πράξη τους στα κινητά τους τηλέφωνα και επαίρονταν γι αυτήν στην εφαρμογή Whatsapp. Στη δίκη ωστόσο το θύμα κλήθηκε να δικαιολογήσει την «παθητική στάση που είχε απέναντί τους», ενώ οι  δικηγόροι των κατηγορουμένων ισχυρίστηκαν ότι όλα έγιναν με τη συναίνεση της κοπέλας καθώς σε κανένα σημείο δεν έδειξε να λέει «όχι».

Την Πέμπτη δικαστήριο της Ναβάρα αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 6.000 ευρώ, μέχρι την εξέταση της υπόθεσης στο εφετείο. Μέχρι τότε οι πέντε υποχρεούνται να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, δεν τους επιτρέπεται να εισέλθουν στην περιφέρεια της Μαδρίτης, να πλησιάσουν το θύμα, να εκδώσουν διαβατήριο ή να φύγουν από τη χώρα χωρίς δικαστική απόφαση.

Οι συνήγοροί τους έκαναν χρήση των σχετικών προβλέψεων του Νόμου, σύμφωνα με τον οποίο ουδείς στην Ισπανία μπορεί να κρατηθεί στη φυλακή πάνω από δύο χρόνια χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση εις βάρος του.

Την απόφαση για την απελευθέρωσή τους έλαβε το ίδιο δικαστήριο που δεν δέχτηκε την κατηγορία για βιασμό, αλλά έκρινε ότι είναι ένοχοι μόνο για σεξουαλική παρενόχληση. Η επιείκια με την οποία έχουν αντιμετωπιστεί από την Δικαιοσύνη οι πέντε της «Λα Μανάδα» (Αγέλη των Λύκων), καθώς με τη νέα απόφαση κρίθηκε πως δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής τους, ούτε να διαπράξουν ξανά το ίδιο αδίκημα, πυροδότησε νέο κύμα διαμαρτυριών. Φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες κάλεσαν ξανά σε μαζικές διαδηλώσεις κατά της «πατριαρχικής δικαιοσύνης».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...