750
Η διάσημη πλέον Γιανέλα, σε παλιότερη φωτογραφία ανάμεσα στον πατέρα και τη μητέρα της, με την οποία βρέθηκε στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού | Denis Javier Varela Hernandez / Facebook

Η αλήθεια για το κοριτσάκι που κλαίει

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 12:04
Η διάσημη πλέον Γιανέλα, σε παλιότερη φωτογραφία ανάμεσα στον πατέρα και τη μητέρα της, με την οποία βρέθηκε στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού
|Denis Javier Varela Hernandez / Facebook

Η αλήθεια για το κοριτσάκι που κλαίει

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 12:04

Ενός viral, μύρια έπονται. Η φωτογραφία του βραβευμένου φωτογράφου του πρακτορείου Getty Τζον Μούρ έγινε μέσα σε λίγες μόνο ώρες, σύμβολο της ακραίας μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ, που επέβαλε το να χωρίζονται στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού οι παράνομοι μετανάστες από τα ανήλικα παιδιά τους. Η ιστορία του μικρού κοριτσιού από την Ονδούρα που κλαίει καθώς συνοριοφύλακες κάνουν σωματικό έλεγχο στη μητέρα του έχει και συνέχεια, καθώς ξαφνικά, εμφανίστηκε ο πατέρας και κάνει δηλώσεις-όπως αναφέρουν πολλά ξένα δημοσιεύματα. 

Ο 32χρονος Ντένις Χαβιέ Βαρέλα Χερνάντες δήλωσε σε ξένα μέσα ότι η δύο ετών-και διάσημη πλέον παγκοσμίως-κόρη του Γιανέλα βρίσκεται με τη μητέρα της και σύζυγό του Σάντρα σε κέντρο προσφύγων και είναι καλά. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ίδιος δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους, αλλά ενημερώθηκε την Τετάρτη 20 Ιουνίου ότι βρίσκονται σε ειδικό κέντρο στο Τέξας.

yanela1
Η μικρή Γιανέλα με τη μαμά της Σάντρα, σε πιο ανέμελες στιγμές, προτού ζήσουν μαζί την περιπέτεια των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού (Denis Javier Varela Hernandez/ Facebook)

«Ράγισε η καρδιά μου γιατί πρόκειται για το κοριτσάκι μου» είπε στο ισπανόφωνο δίκτυο Univision ο Βαρέλα Χερνάντες, ο οποίος είναι καπετάνιος από το Πουέρτο Κόρτες της Ονδούρας.

«Από την πρώτη στιγμή που είδα τη φωτογραφία, είπα αυτή είναι η κορούλα μου. Εννοείται πως έκλαψα, μου είναι πολύ δύσκολο. Φαντάζομαι πόσο τρομοκρατημένη ήταν η γυναίκα μου όταν προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα, αν και ήταν δική της απόφαση να το κάνει» είπε, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσπάθησε να πείσει την 32χρονη γυναίκα του να μην μπει σ’ αυτή την περιπέτεια.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη Daily Mail,  ο Χερνάντες είπε ότι η γυναίκα του Σάντρα του έλεγε ξανά και ξανά να πάνε στις ΗΠΑ «για ένα καλύτερο μέλλον» και για να βρουν δουλειά εκεί. Τελικά, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, η Σάντρα πήρε τη μικρή Γιανέλα και έφυγε χωρίς να το πει ούτε σ’ εκείνον, ούτε σε κανέναν άλλο από την οικογένειά τους.

yanela2
Η Γιανέλα μωρό, στην αγκαλιά της μαμάς της, μαζί με τις δύο μεγαλύτερες αδερφές της, Σίντι και Μπριάνα. Denis Javier Varela Hernandez / Facebook

«Δεν ήμουν καθόλου υποστηρικτικός. Τη ρωτούσα “γιατί;”. Γιατί να θέλει να βάλει σε τέτοιο κίνδυνο το κοριτσάκι μας;» λέει στη Daily Mail. «Αλλά στο τέλος της ημέρας, η απόφαση ήταν δική της» συνεχίζει.

Η σύζυγός του λοιπόν, όπως λέει ο ίδιος, έφυγε με την μικρούλα στις 3 Ιουνίου στις 6 το πρωί και από τότε δεν είχε νέα της: «δεν είχα καν την ευκαιρία να πω αντίο στην κόρη μου και τώρα το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω. Δεν ξέρω ποια θα είναι η συνέχεια. Είτε θα τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, είτε θα τις στείλουν πίσω».

Ο Χερνάντες λέει ότι δεν κρατά κακία στην γυναίκα του, πιστεύει ωστόσο ότι αυτό που έκανε ήταν πολύ ανεύθυνο εκ μέρους της, να πάρει ένα μωρό στην αγκαλιά και να φύγει μην ξέροντας τι είχε να αντιμετωπίσει.

Το ζευγάρι έχει αποκτήσει άλλα τρία παιδιά. Τον δεκατετράχρονο Γουέσλι και άλλες δύο κόρες, την εντεκάχρονη Σίντι και την εξάχρονη Μπριάνα.

«Τα παιδιά έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί. Η αδερφή τους είναι διάσημη, το πρόσωπό της είναι παντού. Ανησυχούν, αλλά προσπαθώ όσο μπορώ να μην το αναφέρω. Ξέρουν ότι η μητέρα και η αδερφή τους είναι πλέον ασφαλείς» λέει ο πατέρας. Οπως έμαθε από φίλους, η γυναίκα του πλήρωσε 6.000 δολάρια σε έναν διακινητή προκειμένου να βοηθήσει την ίδια και την μικρή Γιανέλα να περάσουν τα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ.

Ο πατέρας ακούγεται ως η φωνή της λογικής, κόντρα στην παρόρμηση της συζύγου του να αφήσει τα πάντα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο: «δεν θα έβαζα ποτέ τη ζωή μου σε κίνδυνο. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις μια καλή δουλειά εδώ και γι’ αυτό υπάρχει τόσος κόσμος που αποφασίζει να φύγει. Δόξα τω Θεώ, η δουλειά μου είναι καλή. Και δεν θα ρίσκαρα ποτέ να χάσω ούτε αυτή, ούτε τη ζωή μου».

DgNdJcfWkAEZXvE.jpg large
Η Γιανέλα στο πολυσυζητημένο εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού TIME ΤΙ

Σχολιάζοντας την πολιτική του Τραμπ να χωρίζει τους γονείς από τα παιδιά τους στα σύνορα, τη χαρακτήρισε σκληρή: «παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει τίποτα σωστό στο να χωρίζεις τους γονείς από τα παιδιά τους. Υποφέρουν και τραυματίζονται για μια ζωή. Η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει και το θέμα να συζητηθεί ανοιχτά. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι σωστό. Η μετανάστευση και η διακίνηση ναρκωτικών στα σύνορα των ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν. Ακόμα και τοίχο να χτίσουν, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...