256
Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Ελβετία | Ciro Fusco/Pool via Reuters

Πάπας: «Ελλάδα και Ιταλία ήταν γενναιόδωρες στην υποδοχή μεταναστών»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 13:12
Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Ελβετία
|Ciro Fusco/Pool via Reuters

Πάπας: «Ελλάδα και Ιταλία ήταν γενναιόδωρες στην υποδοχή μεταναστών»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 13:12

Στο Μεταναστευτικό και στη στάση που πρέπει να κρατούν οι διάφορες χώρες αναφέρθηκε εκ νέου ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από την Ελβετία στο Βατικανό, απονέμοντας και τα εύσημα στις χώρες που πρώτες δέχθηκαν το κύμα των μεταναστών προς την Ευρώπη.

«Η Ιταλία και η Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρες στην υποδοχή μεταναστών» δήλωσε ο Ποντίφικας, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Και δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «οι διάφορες χώρες πρέπει να υποδέχονται τους ανθρώπους που αφήνουν πίσω τους τον πόλεμο και την πείνα».

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είπε ακόμη ότι «κάθε χώρα πρέπει να το κάνει με την αρετή της κυβέρνησης, που είναι η σύνεση. Να υποδέχεται τόσους πρόσφυγες όσους μπορεί να εντάξει στην κοινωνία, προσφέροντάς τους εκπαίδευση και εργασία».

Πριν από λίγες ημέρες ο Πάπας Φραγκίσκος είχε θίξει, παραχωρώντας συνέντευξη στο Reuters, το μείζον ζήτημα του δημογραφικού στην Ευρώπη, θέτοντας τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων.

Ο Πάπας παρομοίασε ακόμη τις φυλακές στις οποίες οι δουλέμποροι κρατούν τους μετανάστες στη Λιβύη, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Αφρική, κατέληξε, «δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο άλλης εκμετάλλευσης, αλλά προορισμός επενδύσεων, όπως σκέφτονται, με έξυπνο τρόπο, τόσες ευρωπαϊκές χώρες».

Η παρέμβαση του Πάπα έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, με την Ευρώπη να αναζητεί λύση μπροστά στην άκαμπτη στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού κλονίζεται από τις διχογνωμίες που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό της σχετικά με το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και τους τρόπους χειρισμού του.