196
Η ιστορική στιγμή της εκτόξευσης του James Webb | ESA

Εκτοξεύτηκε το James Webb, το τηλεσκόπιο που υπόσχεται επανάσταση στη διαστημική εξερεύνηση

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2021, 14:44
Η ιστορική στιγμή της εκτόξευσης του James Webb
|ESA

Εκτοξεύτηκε το James Webb, το τηλεσκόπιο που υπόσχεται επανάσταση στη διαστημική εξερεύνηση

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2021, 14:44

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για την επιστημονική κοινότητα και την ανθρωπότητα. Το James Webb, το ισχυρότερο και πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα έφυγε ανήμερα των Χριστουγέννων από τη Γη με στόχο να αποκαλύψει καλά κρυμμένα μυστικά του Σύμπαντος, απαντώντας και σε υπαρξιακά ζητήματα για το είδος μας: από που προερχόμαστε; Είμαστε μόνοι;

Στις 14:20 ώρα Ελλάδος εκτοξεύτηκε από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουινέας στη βορειοανατολική Νότια Αμερική το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Το τηλεσκόπιο αποτελεί συνεργασία της NASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

To James Webb κατευθύνεται σε μια περιοχή του Διαστήματος σε απόσταση 1,5 εκατ. χλμ. από τη Γη όπου και θα εγκατασταθεί.

Πρόκειται για ένα σημείο (Langrage 2) όπου δημιουργείται βαρυτική ισορροπία ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Το σημείο αυτό θεωρείται ιδανικό για αστρονομικές παρατηρήσεις και δεδομένων των τεχνικών δυνατοτήτων του τηλεσκοπίου αναμένεται να δει πιο βαθιά και καθαρά μέσα στο Σύμπαν από οποιοδήποτε άλλο τεχνικό μέσο έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος μέχρι σήμερα.

Αφού το τηλεσκόπιο φτάσει στο σημείο που θα εγκατασταθεί θα χρειαστεί περίπου έξι μήνες προσαρμογών και δοκιμών για να ξεκινήσει τις αποστολές εξερεύνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...