671
O Πούτιν μιλάει με φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ – εκεί τον πέτυχε η είδηση ότι ΗΠΑ και Γερμανία στέλνουν τανκς στον Ζελένσκι | Sputnik/Sergey Mikheev/Pool via REUTERS

Εξοργίστηκαν οι Ρώσοι με τα Leopard και τα Abrams

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 16:57
O Πούτιν μιλάει με φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ – εκεί τον πέτυχε η είδηση ότι ΗΠΑ και Γερμανία στέλνουν τανκς στον Ζελένσκι
|Sputnik/Sergey Mikheev/Pool via REUTERS

Εξοργίστηκαν οι Ρώσοι με τα Leopard και τα Abrams

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 16:57

Φυσικό και επόμενο ήταν: η αντίδραση της ρωσικής πλευράς στην αποστολή των γερμανικών τανκς Leopard και των αμερικανικών τανκς Abrams στον Ζελένσκι υπήρξε οργίλη, και εκτοξεύτηκαν απειλές από πολλές… κάννες. Πρώτος σχολίασε ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ, χαρακτηρίζοντας την αποστοή των 31 Abrams «κατάφωρη πρόκληση».

Ο συνάδελφός του στο Βερολίνο, Σεργκέι Νετσάγιεφ ονόματι, χαρακτήρισε την αποστολή των Leopard «εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση» και κατηγόρησε τη Γερμανία ότι απαρνήθηκε τις ιστορικές ευθύνες της για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Τανκς με γερμανικούς σταυρούς θα σταλούν ξανά στο Ανατολικό Μέτωπο» είπε με σημασία.

Μήνυμα στις Βρυξέλλες

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα θεώρησε ότι με την αποστολή των τανκς απεδείχθη «ο προσχεδιασμένος πόλεμος εναντίον της Ρωσίας». Μάλιστα, όπως ανέφερε με αντικυβερνητικό πνεύμα (κατά της Μελόνι, δηλαδή) η Repubblica, έστειλε συστημένο μήνυμα στον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι ο οποίος έχει μιλήσει περί απουσίας πραγματικής εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ζαχάροβα έγραψε στο Telegram ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξυπνήσετε και να καταλάβετε ότι οι ΗΠΑ σάς παρασύρουν σε έναν μεγάλο πόλεμο, διότι αυτές επωφελήθηκαν από τους δύο προηγούμενους Παγκοσμίους Πολέμους».

Αναλόγως τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όμως το δικό του σχόλιο ήταν κάπως… θερμότερο: «Οι Δυτικοί υπερεκτιμούν τις δυνατότητες που θα προφέρουν στον ουκρανικό στρατό οι συγκεκριμένες προμήθειές τους. Αυτά τα τανκς θα καούν. Οπως όλα τα άλλα…»

«Θα σας θάψουμε» Νο2

Στο δικό της ρεπορτάζ για το θέμα των ρωσικών αντιδράσεων, η Corriere della Sera, σχολίασε επιπλέον ότι «πολλοί χρήστες του υπερεθνικιστικού ιστοτόπου Tsargrad» θυμήθηκαν τον… ουκρανικής καταγωγής σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ, ο οποίος το 1956, πάνω στο φούντωμα του Ψυχρού Πολέμου, είχε πει σε Δυτικούς διπλωμάτες την περίφημη φράση «Θα σας θάψουμε!». Τώρα την επανέλαβαν και αυτοί με ενθουσιασμό…

«Μήπως θέλουν και υποβρύχια;»

Ο διατελέσας πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μαριονέτα του Πούτιν, έγραψε στο Telegram ότι η όρεξη έρχεται τρώγοντας: «Οσοι πάσχουν από βουλιμία νιώθουν πως έχουν ακόρεστη πείνα. Τα αφεντικά της Μικρής Ρωσίας [σ.σ.: της Ουκρανίας] θέλουν πάντα όλο και περισσότερα. Περισσότερα τανκς, περισσότερα κανόνια, περισσότερα… υποβρύχια. Ολα τους θα καούν, όπως και τα υπόλοιπα. Και το τίμημα, ως συνήθως, θα το πληρώσουν οι Ευρωπαίοι και όχι οι Αμερικανοί».

Ο Κονσταντίν Γαβρίλοφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ, στη Βιέννη, ήταν πρωτότυπος στην οργή του: «Τα γερμανικά και τα αμερικανικά τανκς είναι εξοπλισμένα με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, έτσι θα μολύνουν το έδαφος, όπως συνέβη στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ. Η προμήθεια αυτού του εξοπλισμού στο Κίεβο ισοδυναμεί με ‘‘βρώμικες’’ πυρηνικές βόμβες κατά της Ρωσίας».

«Θα ελευθερωθείτε και εσείς»

Η έκπληξη έγινε από τον άρχοντα του Κρεμλίνου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέφυγε κάθε άμεσο σχόλιο για την υπόθεση των τανκς. Η είδηση τον πέτυχε στο μοσχοβίτικο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, να συνομιλεί με φοιτητές. Μίλησε με τα παιδιά περισσότερο από μία ώρα, για διάφορα θέματα. Από τα σκυλιά και τις ράτσες τους, μέχρι την κβαντική τεχνολογία. Το Ουκρανικό παρεισέφρησε στη συζήτηση για λίγα λεπτά, ύστερα από τοποθέτηση ενός νεαρού από το Λουγκάνσκ ο οποίος είπε ότι συμμετείχε στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και πλέον θέλει να εργαστεί στη ρωσική μυστική υπηρεσία FSB.

Ο Πούτιν περιορίστηκε να επαναλάβει ότι σκοπός της επίθεσης κατά της Ουκρανίας είναι «η προστασία της Ρωσίας από τις απειλές που προσπαθούν να δημιουργήσουν στα ιστορικά εδάφη που γειτνιάζουν με εμάς» και ότι αυτό «δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε». Για τη Γερμανία είπε ότι τελεί «υπό στρατιωτική κατοχή από τις ΗΠΑ», και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «κάποια ημέρα η κυριαρχία θα επιστραφεί στην Ευρώπη», αν και «φαίνεται ότι θα πάρει λίγο χρόνο»…

Τα «Τσιρκόν» εν δράσει 

Η Corriere αξιολόγησε ως σημαντικότερη αντίδραση των Ρώσων στις αποστολές των τανκς «την πραγματική τους απάντηση». Ποια είναι αυτή; Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» έγινε στοιχείο προσομοίωσης από το ρωσικό Επιτελείο, αφού εικονικά εκτόξευσε υπερηχητικό πύραυλο «Τσιρκόν». Το ρωσικό πολεμικό πλοίο πλέει προς τον Ινδικό Ωκεανό όπου θα συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις με τη Νότια Αφρική και με την Κίνα, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος ρωσο-ουκρανικού πολέμου. «Το Επιτελείο, κατ’ εξαίρεσιν, έδειξε εικόνες από τη δοκιμή εκτόξευσης. Δεν χρειάζονταν πολλά λόγια…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...