342
Αεροσκάφη 737 Max 8, σταθμευμένα στις εγκαταστάσεις της Boeing, στο Ρέντον της αμερικανικής πολιτείας Ουάσινγκτον | REUTERS

Εξακολουθούν να μην απαγορεύουν τις πτήσεις των 737 Max 8 οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2019, 14:26
Αεροσκάφη 737 Max 8, σταθμευμένα στις εγκαταστάσεις της Boeing, στο Ρέντον της αμερικανικής πολιτείας Ουάσινγκτον
|REUTERS

Εξακολουθούν να μην απαγορεύουν τις πτήσεις των 737 Max 8 οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2019, 14:26

Παρά τις αποφάσεις ολόκληρου του υπόλοιπου πλανήτη για απαγόρευση των πτήσεων των αεροσκαφών Boeing 737 Max 8, οι ΗΠΑ επέμειναν την  Τρίτη στην άρνησή τους να κάνουν το ίδιο.

«Μέχρι στιγμής, η εξέταση της υπόθεσης δεν δείχνει κανένα πρόβλημα στην απόδοσή του και δεν μας δίνει κανέναν λόγο να ζητήσουμε την ακινητοποίηση αυτού του αεροσκάφους», διαβεβαίωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) σε ανακοίνωσή της.

Εξάλλου «οι άλλες αρχές (πολιτικής) αεροπορίας δεν μας έδωσαν κανένα δεδομένο που να δικαιολογεί ένα τέτοιο μέτρο», συνέχιζε η ανακοίνωση.

Ωστόσο, η FAA διαβεβαίωσε ότι δεν θα διστάσει να λάβει «άμεσα και προσήκοντα» μέτρα, αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα μετά την εξέταση των δεδομένων της πτήσης 302 των Ethiopian Airlines μετά την ανάλυση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους. Οπως προειδοποιούν όμως, ειδικοί, η ανάλυση αυτή μπορεί να πάρει μήνες.

Επιλέγοντας να μην καθηλώσει στο έδαφος τον στόλο των Boeing 737 MAX 8, η FAA στηρίζει την αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, αγνοώντας τις πολιτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τραμπ και ο Ντένις Μιούλενμπεργκ, ο επικεφαλής της Boeing, είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη σχετικά με την κρίση που πλήττει την εταιρεία.

Ο Μιούλενμπεργκ διαβεβαίωσε τον Τραμπ ότι τα 737 MAX 8 είναι «ασφαλή» και «αξιόπιστα» και δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουν τις πτήσεις.

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε εκφράσει τη λύπη του που τα αεροπλάνα έχουν γίνει «υπερβολικά περίπλοκα για να κυβερνηθούν» με ανάρτησή του στο Twitter.

«Τα αεροπλάνα γίνονται υπερβολικά περίπλοκα για να κυβερνηθούν», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος. «Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για πιλότους αλλά μάλλον για επιστήμονες πληροφορικής του ΜΙΤ» (του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης), πρόσθεσε.

«Δεν ξέρω για εσάς , αλλά εγώ δεν θέλω να είναι πιλότος μου ο Αϊνστάιν. Θέλω καλούς επαγγελματίες που θα έχουν τη δυνατότητα εύκολα και γρήγορα να πάρουν τον έλεγχο του αεροπλάνου!», κατέληξε ο Τραμπ.

Οι τρεις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το Boeing 737 MAX 8 -η Southwest Airlines Co, η American Airlines Group Inc και η United Airlines- υποστήριξαν το αεροσκάφος, αν και πολλοί επιβάτες εξέφρασαν στο Ιντερνετ την ανησυχία τους, ρωτώντας αν μπορούν να ακυρώσουν ή να αλλάξουν τις πτήσεις τους.