272
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το καλοκαίρι του 2019 | Nikos Libertas / SOOC

Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να έχει μολυνθεί ο Πρωθυπουργός

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 19 Νοεμβρίου 2020, 10:21
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το καλοκαίρι του 2019
|Nikos Libertas / SOOC

Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να έχει μολυνθεί ο Πρωθυπουργός

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 19 Νοεμβρίου 2020, 10:21

Αρνητικό ήταν και το rapid test που έκανε στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συναντήσει τον ασθενή πλέον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το περασμένο Σάββατο.

Ωστόσο, υπάρχει μία εξαιρετικά μικρή πιθανότητα να υπάρξει ένα κενό, ένα «παράθυρο», όπως το ονομάζουν οι επιστήμονες, που τα τεστ δεν πιάνουν τον κορονοϊό.

Τούτο διότι, με βάση τα επιστημονικά πρωτόκολλα, ένα τεστ βγαίνει με απόλυτη βεβαιότητα θετικό ή αρνητικό στις πέντε ημέρες και 4,8 ώρες από την ημέρα της ύποπτης επαφής. Από εκεί και πέρα, όπως εξηγούν οι ειδικοί από τον ΕΟΔΥ στο Protagon, υπολογίζονται μια σειρά παραμέτρων, με κυριότερη αν η επαφή θεωρείται στενή ή όχι.

Τη «στενή επαφή» ορίζει ένα πλήθος παραγόντων που τίθενται σε μια αλγοριθμική εξίσωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σημασία έχει αν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ιερώνυμος βρέθηκαν σε έναν χώρο όπου δεν φορούσαν και οι δύο μάσκες (αν φορούσε μόνο ο ένας, οι πιθανότητες μειώνονται αρκετά), αν παρέμειναν περισσότερα από 15 λεπτά μαζί, αν είχαν απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, αν ο χώρος δεν αεριζόταν επαρκώς και αν κατά την αποχώρηση έκαναν χειραψία και ακολούθως δεν απολύμαναν τα χέρια τους.

Για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο το Σάββατο δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, ούτε δόθηκαν φωτογραφίες στη δημοσιότητα. Από την κυβέρνηση είπαν ότι και οι δύο φορούσαν μάσκα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Πρωθυπουργός θα υποβληθεί και σε νέα τεστ και ακολουθεί αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προφανώς λόγω της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας που υπάρχει πλέον να βγει το τεστ θετικό.

Η εισήγηση πάντως που έκαναν οι ειδικοί είναι ότι «με αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προληπτικής καραντίνας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...