357
| INTIMEnews

Εκλογές: Πώς το «αν» έγινε «πότε το φθινόπωρο»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 11:21
|INTIMEnews

Εκλογές: Πώς το «αν» έγινε «πότε το φθινόπωρο»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 11:21

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη περιελάμβανε μεταξύ άλλων και την έγκριση των κυβερνητικών στόχων για το 2023. Κατά τη διάρκεια του σύντομου απολογισμού και του προγραμματισμού των κυβερνητικών παρεμβάσεων στο μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος φέρεται να είπε πως θα ήταν καλό οι κυβερνητικές αυτές παρεμβάσεις να κωδικοποιηθούν. Και τότε ήρθε η ατάκα από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη:

«Να μην αφήσουμε κάτι και για τη δεύτερη τετραετία;», φέρεται να  είπε με νόημα, «ανάβοντας» για τα καλά την κουβέντα περί εκλογών και δίνοντας «τροφή» για περαιτέρω σχόλια αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

«Φαντάζομαι εννοείς μετά το καλοκαίρι του 2023», «απάντησε» στον Μάκη Βορίδη ο υπουργός Μετανάτευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης , με τον υπουργό Εσωτερικών να επαναλαμβάνει το γνωστό «ισχύει ό,τι έχει πει ο Πρωθυπουργός για τον χρόνο των εκλογών».

Οπως μεταφέρθηκε (και στο σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open) για τον υπουργικό διάλογο με το έντονο «άρωμα» εκλογών, αντίδραση -πέραν ενός μειδιάματος- δεν υπήρξε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι πρόθεσή του παραμένει η εξάντληση της τετραετίας, όλα όμως φαίνεται ότι θα κριθούν τον Αύγουστο. Αλλωστε για μια ακόμη φορά,  στη συνέντευξή του στο capital.gr, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να «προετοιμάζει» τους πολίτες για μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο και πλέον το ερώτημα «αν θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο», αλλάζει σε «πότε το φθινόπωρο».

Αν τελικά η πλάστιγγα γείρει υπέρ των πρόωρων εκλογών, το πιθανότερο είναι αυτές να προκηρυχθούν αμέσως μετά τα «μπάνια του λαού» τον Δεκαπενταύγουστο. Χαρακτηριστικό το παράπονο που εξέφρασε σε δηλώσεις του πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος («μόνο εμείς δεν θα κάνουμε μπάνια φέτος»), ο οποίος μία ημέρα πριν είχε «προλάβει» να «δώσει» και ημερομηνία βουλευτικών εκλογών στις 2 Οκτωβρίου.

Είναι προφανές ότι αν προκηρυχθούν εκλογές μέσα στον Αύγουστο, οι διαθέσιμες ημερομηνίες είναι τρεις: 18η Σεπτεμβρίου, 25η Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου, έχοντας πάντα υπόψη ότι λόγω απλής αναλογικής θα οδηγηθούμε -άνευ συγκλονιστικού απροόπτου- σε δεύτερη αναμέτρηση, το συντομότερο 23 ημέρες μετά την πρώτη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αύγουστος -αν και παραδοσιακά μήνας διακοπών- θα είναι μήνας αποφάσεων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...