471
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στο «Κέντρο» του Γιάννη Κουβαρά | ΥouTube/ΕΡΤ

Τσακαλώτος: Να ξανακυβερνήσουμε με Βαρουφάκη

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 09:14
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στο «Κέντρο» του Γιάννη Κουβαρά
|ΥouTube/ΕΡΤ

Τσακαλώτος: Να ξανακυβερνήσουμε με Βαρουφάκη

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 09:14

Εχουμε μεγάλες διαφωνίες, αλλά πρέπει να τα βρούμε. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έτεινε χείρα φιλίας στον Γιάνη Βαρουφάκη, κρίνοντας ως «ευκαιρία» το σύστημα της απλής αναλογικής ώστε από τις επόμενες εκλογές να προκύψει μία ριζοσπστική αριστερή κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «στο Κέντρο» του Γιώργου Κουβαρά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ μιας πιθανής κυβερνητικής συνεργασίας με τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών επί Πρώτης Φοράς Αριστερά.

Με απλή αναλογική πρέπει να είσαι έτοιμος να τα βρεις με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν, υποστήριξε. Αλλώστε, σημείωσε, η πρόταση πέντε σημείων του Αλέξη Τσίπρα σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Βαρουφάκη, εκεί αποσκοπεί:

«Με τον κύριο Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου, ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική, η βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην κάνουμε την απελπισία πιστευτή, αντιθέτως να κάνουμε την ελπίδα πιστευτή… γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο έκανε πρόταση 5 σημείων προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, να υπάρχει μια ριζοσπαστική, αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει αυτή την ελπίδα».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το «δεν αναγνωρίζω τάσεις» του Αλέξη Τσίπρα –που σε πρόσφατη συνέντευξή ζήτησε ουσιαστικά την αυτοδιάλυση των τάσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας σε συνιστώσες και εκφραστές τους ότι le parti c’ est moi– ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέτεινε ότι «η Ομπρέλα είναι παράδειγμα ιδεολογικού ρεύματος».

«Με συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία του κόμματος που δεν πέρασαν. Οι εσωκομματικές διαδικασίες έχουν πολλές πλευρές. Είχαν πώς θα είναι το κόμμα, όπου εκεί κρατάμε τις αντιρρήσεις μας και ελπίζουμε ότι θα δουλέψει όμως το σχέδιο. Τα πρώτα σήματα είναι θετικά. Θα δούμε αν θα λειτουργεί και όσο δημοκρατικά και όσο συλλογικά και με όση λογοδοσία θέλουμε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει και ένα πρόγραμμα, μια πολιτική απόφαση, μια στρατηγική. Η Ομπρέλα σε πολλά από αυτά είναι με την πλειοψηφία», θέλησε να διευκρινίσει.

Οι απαντήσεις Τσακαλώτου στον Γιώργο Κουβαρά περιελάμβαναν και μία παραδοχή: ότι ναι μεν υπάρχει μια μεγάλη φθορά της κυβέρνησης, αλλά «ακόμα [στον ΣΥΡΙΖΑ] δεν έχουμε εισπράξει όσα θα ήθελα, με θετική ψήφο». Αυτό, εκτίμησε, «είναι το πεδίο που με καινούργια δομή, με καινούργια οργάνωση μπορούμε να μετατρέψουμε μια ελπίδα σε θετική ψήφο».

Στα περί αστικής ταυτότητας, τέλος, και με αφορμή τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η αναφορά του στην αστική αυτοπεποίθηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  απάντησε  ότι το «πρόβλημα» έχει δύο πτυχές: η μία είναι να έχεις αστική προέλευση και να κοροϊδεύεις τον κόσμο ότι είσαι με τον λαό και να λες, π.χ., ότι εγώ έχω πιτσαρία, γιατί είναι υποκρισία. Η δεύτερη είναι να έχεις αστική καταγωγή και να υποστηρίζεις τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Σε αυτά τα δύο, κατέληξε, προφανώς υπάρχει πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...