491
|

Πλεύρης: Ελεγχόμενη η αύξηση των κρουσμάτων – δεν πιέζει το ΕΣΥ

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 10:22

Πλεύρης: Ελεγχόμενη η αύξηση των κρουσμάτων – δεν πιέζει το ΕΣΥ

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 10:22

Ελεγχόμενη χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται την τελευταία περίοδο στη χώρα μας, τονίζοντας ότι παρά την έξαρση, το ΕΣΥ δεν δέχεται πίεση, αλλά ούτε και αναμένεται αύξηση των νοσηλειών μέσα στο καλοκαίρι.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα προστασίας ήρθησαν νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε, μόνο και μόνο λόγω τουρισμού, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που ήρε τα μέτρα, τονίζοντας ότι το ίδιο έχουν κάνει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αυτές που δεν έχουν καμία εξάρτηση για τον τουρισμό.

Ο κορονοϊός λειτουργεί πάντα με κύματα, είπε ο υπουργός. «Παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κύματος. Οπου υπήρχε κύμα στους θερινούς μήνες, κατά βάση ήταν πιο ήπιο, αλλά δεν είχε βαριές νοσηλείες», επεσήμανε, ενώ αναφερόμενος στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο».

Επομένως, κατέληξε στη σχετική αναφορά του, το ΕΣΥ δεν πιέζεται από τον κορονοϊό και ούτε αναμένει ότι θα έχει τους θερινούς μήνες αύξηση στις νοσηλείες και «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα, επειδή μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ».

Κληθείς να σχολιάσει την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα –όπως αυτή προκύπτει και από τα στοιχεία της Τρίτης– ο υπουργός Υγείας την απέδωσε στον μεγάλο αριθμό τεστ, αλλά και τον αυξημένο αριθμό τουριστών και στο ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του ιού εν γένει.

«Η σύσταση είναι όταν βρισκόμαστε σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό, να φοράμε μάσκα και να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας», υπενθύμισε, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.

«Εχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό», είπε ο κ. Πλεύρης, για να επαναλάβει ότι οι μεταλλάξεις Ομικρον δεν έχουν την ίδια πίεση για το ΕΣΥ όπως η Δέλτα.

«Μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια, όπως είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Θέλω να πιστεύω ότι η πορεία που θα έχει η πανδημία θα είναι τέτοια που ναι μεν θα πιέσει, αλλά δεν θα χρειαστεί να πάμε σε κάτι που παραπέμπει στους περιορισμούς που είχαμε», ξεκαθάρισε για το ενδεχόμενο επαναφοράς (κάποιων) μέτρων προστασίας.

Οσον αφορά την τέταρτη δόση, ο υπουργός εκτίμησε πως είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ενισχυτική δόση, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν αυτό θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού. «Θα θέλαμε να πάμε σε λογική εποχικού εμβολίου» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Bγαίνει η προκήρυξη των 4.000 νοσηλευτών

Απαντώντας, τέλος, στις καταγγελίες για έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία, ο κ. Πλεύρης  σημείωσε ότι ήδη έχουν βγει θέσεις επικουρικών γιατρών, βγαίνει η προκήρυξη των 4.000 θέσεων νοσηλευτών για μόνιμες θέσεις, καθώς και η προκήρυξη για τους γιατρούς στα νησιά. «Οι προσλήψεις στο υπουργείο Υγείας, μόνο το 2022, φτάνουν τις 6.000. Είναι σοβαρή η ενίσχυση», τόνισε.

Το πρόβλημα, συμπλήρωσε,  εντοπίζεται κυρίως στις άγονες και νησιωτικές περιοχές και από το υπουργείο καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά με ιδιώτες. Στο σημείο αυτό παραδέχθηκε πάντως ότι το ΕΣΥ, λόγω της πίεσης που υπάρχει χρόνια τώρα, δεν είναι πλέον ελκυστικό για γιατρούς και νοσηλευτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...