648
| Alexandros Michailidis / SOOC

Πώς και πού θα ψηφίσετε για την Κεντροαριστερά (οδηγίες και αναλυτικοί πίνακες)

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2017, 19:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/11/2017 19:34

Πώς και πού θα ψηφίσετε για την Κεντροαριστερά (οδηγίες και αναλυτικοί πίνακες)

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2017, 19:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/11/2017 19:34

«Aνοιξε το 85% των Εκλογικών Κέντρων σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, με προσέλευση χειριστών και περίπου 4.000 εθελοντών για τη στελέχωση των Εφορευτικών Επιτροπών. Δοκιμάστηκαν με επιτυχία σενάρια κρίσης. Αν ληφθεί υπ’ όψη ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ασφαλείας, αρκούσε να ανοίξει το 40% των Εκλογικών Κέντρων για να θεωρηθεί επιτυχής η γενική δοκιμή τότε είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Αλιβιζάτος για τη γενική δοκιμή της ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και εκφράζει την αισιοδοξία του τόσο για την σωστή λειτουργία του συστήματος on line διασύνδεσης όσο και για την υψηλή συμμετοχή εθελοντών.

Πώς ψηφίζεις στο εκλογικό κέντρο

Για να ψηφίσουν οι προσερχόμενοι, εκτός των προεγγραφέντων, οφείλουν να επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο, να συμπληρώνουν και να υπογράφουν την προβλεπόμενη αίτηση-δήλωση και να καταβάλουν για την κάλυψη της δαπάνης της ψηφοφορίας το ποσό των τριών ευρώ. Στον δεύτερο γύρο (19.11.2017), δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον όσοι εκλογείς ψήφισαν στον πρώτο (12.11.2017).

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας έναν σταυρό προτίμησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίζουν στο πλησιέστερο εκλογικό κέντρο και όχι σε αυτό που ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές.

Το Protagon δημοσιεύει και τους αναλυτικούς πίνακες με τα εκλογικά κέντρα ανά περιφερειακή ενότητα σε όλη την Ελλάδα, ώστε να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι πού θα ψηφίσουν (δείτε εδώ). Επίσης παρατίθενται και τα σημεία όπου μπορούν να ψηφίσουν οι έλληνες κάτοικοι εξωτερικού (δείτε εδώ).

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει τέσσερις στάσεις

Στάση 1η: Στην πρώτη, σε τραπεζάκι που θα βρίσκεται στην είσοδο του εκλογικού κέντρου ο εκλογέας θα συμπληρώνει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Θα ερωτάται για το εάν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή και εάν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει για τη σύσταση του νέου κόμματος. Ανάλογα με την απάντηση θα συμπληρώνεται και η αντίστοιχη αίτηση/δήλωση. Αμέσως μετά ο εκλογέας θα καταβάλει το ποσόν των τριών ευρώ, με απόδειξη.

Στάση 2η: Στη δεύτερη στάση θα προσέρχεται στην εφορευτική επιτροπή όπου υποδεικνύει την αίτηση/δήλωση, την απόδειξη των τριών ευρώ και την ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Αφού γίνει η ταυτοπροσωπία και διαγραφεί μέσω του τάμπλετ από τον εκλογικό κατάλογο παραλαμβάνει τον φάκελο και το ψηφοδέλτιο με τα ονόματα όλων των υποψηφίων.

Στάση 3η: Στην τρίτη στάση ο εκλογέας ψηφίζει στο παραβάν, βάζοντας έως έναν σταυρό και παραδίδει τον φάκελο στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής ο οποίος τον μονογραφεί και τον σφραγίζει.

Στάση 4η: Στην τέταρτη και τελευταία στάση ο εκλογέας ρίχνει τον φάκελο μέσα στην κάλπη .

Προεγγραφή για την διευκόλυνση των ψηφοφόρων

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών & Δεοντολογίας (ΑΕΔΔ) με ειδική φόρμα στην ιστοσελίδα της , καλεί όσους επιθυμούν να προεγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν πιο εύκολα και να αποφύγουν τα ενδιάμεσα στάδια.

Oσοι ολοκληρώσουν την διαδικασία της προεγγραφής αρκεί να δηλώσουν ότι προσήλθαν στους εθελοντές που θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να το επιβεβαιώσουν στα τάμπλετς που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα on line διασύνδεσης. Λαμβάνουν απευθείας ψηφοδέλτια, εάν έχουν προπληρώσει δεν χρειάζεται ούτε να καταβάλουν το αντίτιμο συμμετοχής και κατευθύνονται στην κάλπη χωρίς τις ενδιάμεσες στάσεις .

Η διαδικασία της προεγγραφής γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση dpekloges.gr

Οσοι προεγγραφούν θα μπορούν να επιλέξουν στη σχετική φόρμα αν θέλουν να είναι φίλοι ή μέλη του νέου φορέα.

Βήμα 1: Συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων στην ειδική φόρμα.

Βήμα 2: Λήψη εκλογικού αριθμού

Βήμα 3: Προπληρωμή αν θέλουν της ειδικής συνδρομής των 3 ευρώ για την συμμετοχή στις εκλογές

Βήμα 4: Επιλογή στη σχετική φόρμα της κατηγορίας «μέλη» αν θέλουν να συμμετάσχουν στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα ή της κατηγορίας «φίλοι» αν θέλουν μόνο να ψηφίσουν.

Ο πρώτος κατάλογος αυτός των φίλων, θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία και αφού έχουν κατατεθεί πιθανές ενστάσεις. Ο δεύτερος των μελών θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.

Η ομάδα φίλων και υποστηρικτών του Σταύρου Θεοδωράκη έχει δημιουργήσει ένα κατατοπιστικό βίντεο που δίνει πληροφορίες για τη διαδικασία εκλογής του νέου επικεφαλής της προοδευτικής παράταξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...