308
Τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ταϊλάνδη, έξι μήνες μετά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ | REUTERS/Athit Perawongmetha

Εκκληση 100 πρώην ηγετών στην G7: Πληρώστε τον εμβολιασμό των φτωχών χωρών

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 11:35
Τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ταϊλάνδη, έξι μήνες μετά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ
|REUTERS/Athit Perawongmetha

Εκκληση 100 πρώην ηγετών στην G7: Πληρώστε τον εμβολιασμό των φτωχών χωρών

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 11:35

Εκατό πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών κάλεσαν την ομάδα των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) να πληρώσει για τους εμβολιασμούς των φτωχώτερων χωρών.

Οι ηγέτες έκαναν την έκκληση πριν από τη διάσκεψη κορυφής, που αρχίζει την Παρασκευή στην Αγγλία.

Σε επιστολή τους προς την G7, οι πρώην ηγέτες ανέφεραν ότι η παγκόσμια συνεργασία απέτυχε το 2020, αλλά το 2021 μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα εποχή.

«Η υποστήριξη από την G7 και την G20, που θα μπορούσε να καταστήσει τα εμβόλια προσβάσιμα για τις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δεν είναι μια πράξη φιλανθρωπίας, αλλά εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα όλων των χωρών», αναφέρεται στην επιστολή.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή είναι οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και Τόνι Μπλερ, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και 15 πρώην ηγέτες της Αφρικής.

Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι οι ηγέτες της G7 και άλλοι που προσκλήθηκαν στη διάσκεψη πρέπει να εγγυηθούν ότι θα διαθέσουν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για μία διετία για την καταπολέμηση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η διάθεση των χρημάτων από την G7 δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι αυτοπροστασία για τον τερματισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, των παραλλαγμένων στελεχών της, και της επιστροφής της ως απειλής για όλους εμάς», είπε ο Μπράουν.

«Με κόστος μόλις 30 πένες (0,35 ευρώ) ανά άτομο την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για την καλύτερη πολιτική ασφάλισης στον κόσμο», πρόσθεσε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Η έκκληση των ηγετών συνέπεσε με μία δημοσκόπηση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Save the Children, η οποία κατέγραψε ισχυρή δημόσια υποστήριξη σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Καναδά για τη διάθεση των χρημάτων από την G7, αναφορικά με τη συγκέντρωση του ποσού των 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την εξασφάλιση των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, ποσοστό 79% τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας πολιτικής και 63% στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...